REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Constanța, între panică și iresponsabilitate. De ce este important să rămânem izolați

Constanța, între panică și iresponsabilitate. De ce este important să rămânem izolați

Replica API 18 martie 2020 | 11:03 3460

Panica este cuvântul de ordine ce s-a instituit imediat după anunțarea stării de urgență de către președintele României, Klaus Iohannis. În lipsa informațiilor oficiale, constănțenii au format cozi în mai multe localități ale județului, de frică să nu rămână fără hrană. Astfel, în loc să prevină răspândirea virusului, o parte a oamenilor s-a lăsat condusă de instinctele primare și a ignorat orice fel de sfat privind izolarea în această perioadă.

De cealaltă parte, câțiva comercianți au ales să mărească prețurile unor produse de bază în goana de a-și spori veniturile, probabil gândindu-se că de aici până la criză nu este decât un pas.

Au fost și constănțeni care nu au fost în goana pentru alimente, ci au răspuns chemărilor făcute de preoți, pentru a asista la slujbe desfășurate în aer liber, alături de alți credincioși. "Nici eu n-aș putea sta la căldurică în Altar, iar fiii mei afară, în frig. Împreună, în jurul Domnului, și la bine, și la greu", se arată într-un mesaj postat pe un site de socializare, de preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, cu ocazia unei slujbe oficiate la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel“.

Important de precizat este că preotul constănțean se bucură de o anumită notorietate, fiind urmărit pe pagina site-ului de socializare de nu mai puțin de 12.000 de persoane. Vă reamintim că autoritățile transmit cetățenilor să evite ieșirea din propria locuință dacă nu este absolut necesar. Cei care aleg să iasă din casă, din diverse motive, trebuie să încerce să mențină o distanță de cel puțin 2 metri față de celelalte persoane, dar și să respecte cu strictețe regulile de igienă.

De ce este important să rămânem izolați

Conform Laboratorului Național Los Alamos din SUA, fiecare om infectat va transmite boala, în medie, altor doi sau trei oameni. Izolarea voluntară previne persoanele infectate să intre în contact cu oamenii sănătoși, pentru a reduce transmisa bolii. De ce să respectăm sfaturile autorităților și să nu continuăm să trăim la fel ca până acum, cel puțin pentru o perioadă?

Trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi joacă un rol activ în diminuarea răspândirii acestui nou virus. Izolarea, alături de alte măsuri deja instituite de autorități, va duce la mai puține persoane diagnosticate cu această boală. Totododată, dacă măsurile sunt respectate, spitalele vor fi degrevate de un număr colosal de pacienți infectați, care ar depăși cu mult capacitatea acestora de a face față situației.

Potrivit reprezentanților Universității Johns Hopkins, aceste măsuri au funcționat chiar și în cazul gripei spaniole, apărută în timpul Primului Război Mondial. Atunci, boala s-a răspândit în multe țări, odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată. Virusul a făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919. Nu în ultimul rând, regulile de igienă trebuie respectate în fiecare zi, dar mai ales în această perioadă.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vedeti ca in poza din autobuz, cel care este la usi este un cunoscut hot de buzunare.
4
1
Magazinasele de cartier au facut preturi de o iei la fuga sau cumperi cu suta de grame. Nu mai exista nici un control si fac ce vor, iar omul nu mai are posibilitatea sa aleaga, se supune.
5
0
Constanta intre prostie si meltenism, de fapt.
7
0
toate granitele si zborurile trebuie inchise urgent si la magazine restrictii totale de aglomeratie
7
0
OBLIGATI BATRANII SA STEA IN CASE, CA ASTIA NE IMBOLNAVESC !!!
11
2
Sunteti niste isterici cretini!
3
4
Izolati, este intr.adevar f important...dar cum?...daca iti da concediu, cat sa iei?...patronii din ce sa plateasca?...masuri reale si imediate, ca daca lasi omul sa aleaga...
8
0
Romanul se" respecta" chiar daca vine apocalipsa ,singura lui dorinta este sa moara cu burta plina de rahat,nicidecum sa ajute pe altii.Altfel umple bisericile la pupat icoane si se inchina la fiecare colt de strada ignorandu si fara probleme aproapele.Ciudat mod de a fi crestin adevarat.Sa pustiesti tot ca lacusta lasand pe altii ,care poate in acea zi nu au bani de o paiine , fara posibilitatea de a cumpara si a doua zi.Si asa isi educa si odraslele.
15
1
E un nenorocit care are un magazin pe hasdeu langa Sofia care exact asta face. A marit pretul la toate si vinde si fara bon si mai e si nesimtit cu clientii avand expresii : pai cu cat sa dau doar iau de la gura mea sa iti dau tie
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272