REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Constanţa petrece ÎN RUINE. Clădiri cu RISC SEISMIC, dar cu avize de funcţionare

Constanţa petrece ÎN RUINE. Clădiri cu RISC SEISMIC, dar cu avize de funcţionare

Replica API 21 martie 2018 | 00:00 420

Un club s-a închis, dar nu pentru că au intervenit autorităţile!

Un club s-a închis, dar nu pentru că au intervenit autorităţile!

În municipiul Constanţa, numărul clădirilor cu risc seismic oscilează de la an la an – nu vă imaginaţi că cineva a consolidat o clădire sau două, ci totul ţine de solicitări privind reevaluarea imobilelor. Astfel, evaluările periodice indică fie 75, fie 61 de clădiri încadrate în diferite clase de risc seismic. Dacă ne raportăm la datele oferite de Inspectoratul de Protecţie Civilă, în municipiu există 61 de clădiri încadrate în diferite clase de risc seismic, dintre care 5 imobile sunt prinse în clasa I de risc seismic (construcţii marcate cu bulină roşie); în schimb, potrivit informațiilor puse la dispoziție de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, clădirile au fost expertizate în perioada 1993 – 2007 și cuprinde 69 de clădiri din întreg județul, dintre care majoritatea (54 de clădiri), numai în municipiul Constanța. Lista a fost reactualizată în 2017, după cum susţin reprezentanții ministerului, o singură clădire fiind scoasă de pe listă, fiind vorba despre imobilul situat pe strada Ștefan cel Mare, numărul 26.

Până se hotărăsc instuţiile statului care este cifra exactă, facem precizarea că în unele dintre clădiri “cu bulină” funcţionează localuri, iar asta pentru că… legea permite! Sau, mai degrabă, o permite interpretarea legilor în favoarea întreprinzătorului – în cazul de faţă societăţi comerciale care deschid cafenele şi magazine în clădiri din zona-ruină a Constanţei, Zona Peninsulară, respectiv centrul urbei. Exemplu: clădirea situată în strada Răscoalei 1907, nr.4, în care funcționa The Library, local deţinut de SC Ocean Cafe SRL. Între timp, localul a fost închis, dar nu pentru că n-ar fi obţinut avize de la instituţii! Astfel, potrivit pompierilor ISU, SC Ocean Cafe are aviz de securitate la incendiu. De asemenea, reprezentanţii Primăriei Constanţa au precizat, pentru cotidianul „Replica”, faptul că avizul de funcționare urmează să expire la finele primului trimestru al anului 2018, mai precis la sfârșitul lunii martie. Interesant, nu-i aşa? Şi nu este un exemplu singular: şi Fratelli funcţionează la parterul unei clădiri cu risc seismic. Cu aviz.

Dar aceste avize elimină pericolul la care se expun oamenii? Revenind la Centrul Vechi, este clar că oamenii ar trebui să fie în cunoștință de cauză atunci când intră într-un local. Dar nu există nicărieri scris mare și clar: „clădire aflată în categoria de risc seismic”. Consolidări s-au făcut la mai multe cafenele din zona istorică a Constanței, însă petrecăreții nu au la îndemână vreo listă emisă de administraţia publică locală, în care să le fie specificat gradul de siguranţă (sau nu) al imobilului în care păşesc.

Ce spune legea

Pe de altă parte, potrivit legislației în vigoare (Legea nr. 282/2015 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente), „se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) și altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente, încadrată prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic”. Spațiile la care se face referire sunt cele publice în care se desfășoară activități ce implică aglomerări de persoane, cum ar fi sălile de spectacol, de expoziții, de lectură, spațiile pentru comerț, structurile turistice de cazare și alimentație publică și prestările de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea. Pentru a fi mai explicit totul, „sală aglomerată” va fi o categorie distinctă a încăperilor cu aglomerări de persoane și va reprezenta o „încăpere sau grup de încăperi care comunică direct între ele prin goluri (protejate sau neprotejate), în care suprafața ce-i revine unei persoane este mai mică de 4mp și în care se pot întruni cel puțin 150 de persoane (săli de spectacole, săli de întruniri, încăperi pentru expoziții, muzee, cluburi, cinematografe, comerț, cazinouri, discoteci etc.). Când sunt situate la parter, se consideră săli aglomerate cele cu mai mult de 200 de persoane”.

Rocsana CRISTEA, Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ba cacatule muta-te ma schilodule in mamaia si simte-te ca in miami.Peste tot parca e mai rau ca in ucraina in toate cartierele ,caini cacati de caini nu sunt trotuare fara locuri de parcare tigani cu saci in spate cai carute bisnitari si gropi in asfalt .Esti un idiot prea orb nu ne luptam cu tine ca pierdem.
2
0
La un cutremur se va termina toata balaceala asta verbala.Vor crapa multi din cei nepasatori,vor scapa cacati cu ochi gen ,,Dan'',ca astia au noroc. Nu e PSD,PNL de vina,ci toti romanii care dorm pe coaie din 1989 incoace si asteapta ca dupa ce voteaza niste labagii cu gura mare sa le fie lideri,acei lideri sa si faca ceva bun. O tara cu populatie haotica si avand trufia prostului nu poate evolua de la sine. Nimeni nu raspunde de nimic,asa ca nici asteptari sa nu aveti,in afara de vorbe si da,caramizi in cap la cutremur si lipsa de medicii aia mult injurati si goniti in afara.
4
0
ma-ta nu ti-a spus in ce hal a lasat NEA GOE sau domnul GOE orasul ? toti sunt nerecunoscatori la ceea ce a facut Radu Mazare ? ati uitat ca existau corturi in spate la hotel Perla si se pisau si cacau ....dupa pomi ? in Mamaia nu erau sensuri si ieseai f greu de pe faleza ? ati uitat ca s-a mai creat o banda pentru parcare ? ofticatii care mananca cacat sa-i intrebe pe Fagadau de ce nu a urmat exemplul lui Mazare . Voi cate biciclete ati vazut pe banda de pe Tomis ? 1-2 pe zi , dar s-a pierdut banda de stat
2
8
Vizitati Oradea si la intoarcere va veti da seama mai bine in ce oras traiti si daca exista primar si administratie locala sau ambele sunt doar cu numele.
6
5
Seamana cu rasele din Pakistan
6
2
Un oras distrus de incompetenta si lacomie. Este un cosmar!... Constanta este un focar de lasitate! Intelectualul acestui oras sta retras in vizuina lui infestata de cancerul urbei. Poluarea si mizeria acestui oras ne omoara pe toti indiferent de cine suntem. Nebunia administratiei locale face din Constanta un loc contaminat de idioti condamnati la moarte.
14
2
Constanta ar trebui sa fie data exemplu intr-un documentar sau ceva ,cum au putut o gasca de psd-isti sa distruga un oras intreg din pdv economic ,politic si mai ales social,transformand pensionarii si tiganii in adevarate haite de lupi hamesiti.Batjocora aruncata asupra orasului este continuata acum ,dar tot prin acordul constantenilor,de admin. Sularau.Jalnic,nu credeti?
18
3
Dk ai sti cate smangle se fac la vot ai ajunge la concluzia mea: degeaba iesi la vot ca sr aranjeaza sa fie x votat! Cat despre constanta arata asa pt ca a fost furata bucata cu bucata.toate lucrarile facute au fost facute cu sume enorme sj calitate proasta! Parcul de la primarie arata mai jalnic decat inainte de a fi refacut. Atunci avea o frumusete a lui, salbatica.a cum este murdar. Neingrijit. Muncitorii n au lucrat pana la final si au lasat treburi neterminate. E jalnic! Nu mai vb de parcul de la gara. Cand e seara tampit sa fii sa il traversezi. Zici ca esti in filme de groaza!
4
5
Jeg de oras, luati exemplul Oradea
16
7
are aspectul Alepului dupa bombardamente e singura"istorica si turistica?!,unde sa mearga si tzugurlanu macar la o cafea?aia care merg in cocinele alea"renovate"se auto-pacalesc ca sunt in zona 0 turistica a Constantei.A fost o data mai baieti!acolo e imparatia kitschului o latrina infecta destabilizata si ruinata cu premeditare.Sa votam cu creierul,data viitoare sau macar sa ne prezentam la vot.Pana atunci isi face mendrele Fagadau,primarul nostru de exceptie.
15
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108