REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Constănțenii vor ca Aleea Lupeni să poarte numele marelui cântăreț Dan Spătaru! Video

Constănțenii vor ca Aleea Lupeni să poarte numele marelui cântăreț Dan Spătaru! Video

Valentina CAMARA 5 noiembrie 2022 | 00:00 1539

Puțini știu faptul că marele cântăreț Dan Spătaru, care a murit în anul 2004, a locuit și în Constanța pe Aleea Lupeni în zona Teatrului Fantasio, și o mare parte din viață și-a petrecut-o la Medgidia, dar și la București. Cei care locuiesc aici cer Primăriei Constanța schimbarea străzii cu numele marelui artist în semn de respect și omagiu. Totodată am mers și noi și am discutat cu vecinii marelui artist, aceștia aducându-și aminte cu nostalgie de Dan Spătaru.


Dan George Spătaru a fost un cântăreț român de muzică ușoară, acesta s-a lansat în muzică în 1966, la Festivalul ”Mamaia”, unde a fost remarcat. A câștigat în 1969, Premiul de Popularitate, cu melodia "Trecea Fanfara Militara". Acesta a câștigat premiul I la Interpretare, alături de Dorin Anastasiu, cu șlagărul "Te-așteaptă un om". Acesta și-a petrecut copilăria la Aliman apoi a venit la Medgidia dar și la Constanța.

În Constanța, a locuit pe Aleea Lupeni  la blocul C1 la ultimul etaj. De altfel, și pe bloc este pusă o plăcuță care ne spune că ”în acest imobil a locuit între anii 1972-1978 solistul de muzică ușoară Dan Spătaru.”

Constănțenii au propus primăriei un proiect privind schimbarea denumirii Aleii Lupeni în Strada Dan Spătaru.

Strada unde a locuit Dan Spătaru în prezent se numește aleea Lupeni neavând o însemnătate cultural sau semnificativă pentru societate.  Locatarii consideră că: ”schimbarea  străzii Aleea Lupeni în Strada Dan Spătaru va pune pe harta orașului Constanta numele unuia dintre cei mai îndrăgiți soliști români ai secolului 20, aducând astfel un omagiu pentru un mare artist dobrogean. Fiind o emblemă a muzicii ușoare românești ce a contribuit la îmbogățirea patrimoniului cultural al României, strada ce îi va purta numele va reprezenta un reper care va aduce aminte locuitorilor și turiștilor de artistul Dan Spătaru.”

Ce părere au locatarii

”L-am cunoscut pe Dan Spătaru, eu sunt din Constanța dar am locuit la Brotăcei, soțul meu a fost baterist la Metronom. Fosta soție am parcă locuiește la Medgidia. Eu nu știu picanterii de acest gen, știu că le avea cu băutura și el și Aurelian Andreescu. A cântat cu soțul meu în 1978 la Acapulco în Eforie Nord. Chiar a fost o emblemă a muzicii ușoare a Constanței, a fost și foarte iubit a ridicat săli întregi în picioare. Când soțul meu a cântat la Acapulco, îl aveau la scheciuri pe Nae Lăzărescu, iar Jean Constantin era în Calipso și era o concurență între ei care umple barul mai mult. Când se întâlneau, amândoi rupeau. Alt Jean, Nae, nu mai avem. Toți le aveau cu băutura, lucrând în restaurante și în baruri beau, unii mai mult alții mai puțin, „declară o cunoștință a regretatului Dan Spătaru.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
a facut individul asta ceva bun pt. oras sau macar pt strada respectiva?
0
0
Nu vrea absolut nimeni asa ceva, ar insemna o alergatura absolut inutila pe la institutii pentru schimbat buletinul, actele de proprietate si alte documente, doar pentru ca niste bosorogi si-au adus aminte de Dan Spataru, majoritate cetatenilor nu doresc schimbarea numelui strazii!!!!
2
2
Vreau sa fac o corectie acestui articol. Dan Spataru a debutat ca solist in primavara anului 1963.In acei ani la TVR era o emisiune "Varietati" programata in incheierea emisiunii in ziua de duminica si era transmisa in direct. Cu solisti,comedianti(nr 1 era Mircea Crisan) si formatii de muzica usoara. Era o emisiune de mare succes in acei ani. Pentru ca anul 1963 a reprezentat un reper in viata mea va spun ca in una din "Varietati" ultimul solist a fost,pe atunci debutantul Dan,care a avut un succes imens,publicul entuziast rechemandu-l cu nenumarate bisuri pe scena. Incredibil pentru acei ani Dan Spataru a incheiat concertul noaptea tarziu,dupa miezul noptii, intr-un fel deregland orarul TVR.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212