REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Consumul de cofeină la pacienții cu anxietate și depresie

Consumul de cofeină la pacienții cu anxietate și depresie

Replica API 16 aprilie 2021 | 00:00 1715

Pacienții cu anxietate și depresie ar trebui să limiteze consumul de cofeină întrucât această le poate accentua simptomele cauzate de tulburările psihice. Senzația de neliniște, atacurile de panică și tulburările somnului ce apar pe fondul tulburărilor anxioase sau gândurilor depresive sunt menținute sau chiar agravate de aparent inofensivă ceașcă de cafea.

Sursă foto: Shutterstock

Cafeaua are o mulțime de beneficii pentru organism însă, fiind un stimulent pentru creier, ea poate cauza o serie de efecte nedorite dacă este consumată în exces sau în momente nepotrivite, scrie doc.ro.

Cofeină în exces poate cauza simptome nedorite și persoanelor care nu suferă de vreo tulburare psihică. Specialiștii susțin că ar trebui să limităm cantitatea de cofeină la 400 mg pe zi, această doză fiind considerată una sigură, care nu creează probleme – asta înseamnă 3-4 cești de cafea la ibric, făcută de ține.

Depășirea acestei cantități poate cauza intoxicație cu cofeină, care vine la pachet cu o serie de simptome nedorite. Iată câteva dintre acestea:

Agitate, neliniște

Tulburări ale somnului

Amețeli

Puls accelerat

Greață

Diaree

Modificări ale dispoziției.

Cofeină are abilitatea de a declanșa reacția de tip “lupta sau fugi” în organism, reacție care declanșează de multe ori atacuri de panică sau de anxietate.

Dacă în mod normal o persoană sănătoasă poate să bea 3-4 cești de cafea fără să aibă probleme, pacientul care suferă de anxietate sau depresie ar trebui să se limiteze la o singură ceașcă pe zi, consumată neapărat în prima parte a zilei.

Asta pentru că în cazul acestora, cofeină stimulează creierul și favorizează simptomele specifice anxietății ori depresiei.

Cofeină la pacientul anxios

Cofeină stimulează secreția cortizolului, denumit și hormon al stresului, care oricum este secretat în exces la pacientul care suferă de anxietate. Așadar, nu e de mirare că toleranță la stres se diminuează pe fondul consumului excesiv de cafea.

Mai mult decât atât, fiind un stimulent pentru creier, cofeină induce starea de alertă, care poate declanșa un atac de panică pacientului care suferă de anxietate.

Simptome ale anxietății precum diareea, transpirațiile, palpitațiile sau problemele cu somnul sunt agravate de consumul de cofeină.

De aceea, mulți specialiști în psihologie și psihiatrie recomandă pacientului anxios să se limiteze la o ceașcă de cafea sau ceai negru pe zi, de preferat consumată până în orele prânzului. Alte băuturi sau suplimente alimentare care conțîn cofeină vor fi evitate cu orice preț.

Pacientul anxios va simți imediat beneficiile reducerii cantității de cofeină consumată, simptomele resimțite fiind mult mai blânde decât erau pe fondul cofeinei în exces.

Dacă vrei să consumi cafea fără să îți agravezi anxietatea, alege o varianta fără cofeină.

Cofeină la pacientul depresiv

În primul rând, agravând anxietatea, cofeină crește riscul de depresie.

Apoi, cofeină afectează calitatea somnului. Se știe că privarea de somn favorizează depresia. Întrucât oboseală și epuizarea sunt specifice depresiei, pacientul poate fi tentat să consume și mai multă cofeină, iar astfel se întărește cercul vicios care menține stările depresive.

Pentru a verifică efectul pe care cofeină îl are asupra organismului, poți încerca să limitezi cantitatea consumată la o singură ceașcă pe zi și să observi dacă există sau nu vreo îmbunătățire a stării tale. Dacă simptomele se ameliorează, înseamnă că în cazul tău cofeină agravează manifestările depresiei.

Renunțarea la cofeină - recomandări

Dacă suferi de depresie sau anxietate și vrei să renunți complet la cofeină, trebuie să știi să există posibilitatea că în primele zile să ai simptomele unui sevraj. Concret, pot apărea durerile de cap, oboseală accentuată, agravarea anxietății, problemele de concentrare, accentuarea stărilor depresive, nervozitatea și tremurul.

În primele 24-48 de ore după ce renunți la cofeină, aceste simptome îți vor da bătăi de cap, însă apoi vor dispărea treptat, pe măsură ce organismul se va obișnui fără ea.

Hidratarea, odihna și alimentația sănătoasă te vor ajută să depășești perioada această cu bine.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920