REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

COP26: Reprezentanţi din India, China, SUA şi UE discută despre limbajul privind renunţarea la cărbune din acord

COP26: Reprezentanţi din India, China, SUA şi UE discută despre limbajul privind renunţarea la cărbune din acord

Replica API 15 noiembrie 2021 | 17:57 788

Reprezentanţi din India, China, SUA şi Uniunea Europeană se întâlnesc sâmbătă seară, la Glasgow, pentru a discuta limbajul privind renunţarea treptată la cărbune din proiectul declaraţiei finale, în contextul în care se încearcă obţinerea unui acord la conferinţa COP26, a declarat un membru al delegaţiei Indiei, relatează Reuters.

Întâlnirea sugerează că la COP26 au loc negocieri de ultim moment pentru obţinerea unui acord global pentru limitarea încălzirii climatice cu 1,5 grade Celsius.

Imediat înainte de întâlnire, emisarul SUA, John Kerry, a fost auzit de un reporter Reuters spunându-i omologului său chinez Xie Zhenhua: "Ar trebui să renunţaţi la cărbune în următorii 20 de ani, tocmai aţi semnat un acord cu noi".

Cei doi au anunţat, anterior în cursul săptămânii, o declaraţie comună surpriză în care Beijingul a fost de acord să accelereze renunţarea la cărbune în acest deceniu.

Ministrul indian al mediului şi climei, Bhupender Yadav, a criticat sâmbătă proiectul de declaraţie al COP 26, afirmând că nu este de acord cu limbajul privind subvenţiile destinate combustibililor fosili şi că draftul nu este echilibrat, relatează Reuters.

Într-una dintre cele mai puternice critici faţă de proiectul de declaraţie al COP26, Yadav a spus că naţiunile în curs de dezvoltare au dreptul de a folosi ceea ce a mai rămas din "bugetul de carbon" global, respectiv cantitatea de CO2 pe care lumea o mai poate degaja înainte ca încălzirea globală să depăşească pragul de 1,5 grade Celsius.

"Dle preşedinte, vă mulţumim pentru eforturile dvs de a obţine consensul", i-a spus el preşedintelui COP26, Alok Sharma, în cadrul unei sesiuni plenare. "Mi-e teamă, totuşi, că acest consens rămâne dificil", a adăugat el.

"Într-o astfel de situaţie, cum se poate aştepta cineva ca ţările în curs de dezvoltare să poată face promisiuni privind renunţarea treptată la cărbune şi la subvenţiile pentru combustibilii fosili când aceste ţări au încă de furcă cu agendele lor de dezvoltare şi cu eradicarea sărăciei?", a întrebat ministrul, scrie agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272