REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Copii din familii defavorizate, în plimbare pe mare cu velierul „Adornate”

Copii din familii defavorizate, în plimbare pe mare cu velierul „Adornate”

Replica API 7 august 2015 | 00:19 104

Inedit

Inedit

Aproximativ 15 copii proveniţi din familii defavorizate au beneficiat, joi, de o experienţă inedită. Asociaţia Civică pentru Constanţa, în colaborare cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi fundaţia „Baylor”, au organizat o plimbare în larg, prima din viaţa celor mai mulţi dintre micuţii de la bord. Au învăţat să facă noduri marinăreşti, să conducă o navă, au desenat şi au primit premii la bordul velierului „Adornate”, unul dintre cele două de acest tip existente în România. La bord au fost întâmpinaţi de echipajul velierului şi de administratorul Mihai Geantău, care le-a făcut celor mici o scurtă prezentare. „În România sunt două veliere mari. Nava şcoală „Mircea cel Bătrân” este prima, plecată în voiaj şi care urmează să vină în ţară pe data de 10, probabil o s-o vedeţi de Ziua Marinei. A doua navă civilă este velierul Adornate, această frumoasă navă pe care dumneavoastră aţi venit pentru prima dată astăzi. Este o goeletă exact ca cea din filmul “Toate pânzele sus”. Are o lungime de 45 de metri, 6,6 lăţime (la mijlocul navei – n.r.), două catarge din care cel mai înalt este de 35 de metri şi al doilea de 30,5. (...) Nava prinde o viteză de 6 sau 7 noduri, adică 15 km pe oră. La bordul navei se găsesc mijloace de salvare individuale şi colective”, le-a spus Geantău celor mici. „Campania are două componente, una de recreere, de altfel plimbarea de astăzi face parte din această componentă şi una educaţională, pentru a trezi interesul tinerilor spre această carieră minunată a marinăriei. Sperăm din tot sufletul să readucem constănţeanul aproape de mare, să îi amintim că oraşul nostru nu ar fi existat dacă Marea Neagră nu ar fi fost aici. (...) Au mai existat şi alte plimbări la bordul Ardonate şi vor mai fi şi altele”, a spus reprezentantul Asociaţiei Civice pentru Constanţa, Corina Samoilă. La finalul plimbării, cei mici au primit diplome de marinar, alături de alte cadouri din partea Asociaţiei Civice pentru Constanţa. Plimbarea a fost una de bun augur şi pentru echipajul „Adornate”, care consideră că vizitele făcute de copii la bordul navelor îi pot îndrepta pe aceştia spre o carieră marinărească, după cum a precizat Mihai Geantău.

„Nu este pentru prima dată când facem o asemenea activitate plăcută pentru noi, cei mai marinari, să spunem aşa, cu experienţă în nave şi în marinărie. Copiii sunt interesaţi la început, pricep mai greu, dar pe măsură ce încep să prindă gustul... nodurile sunt legate ca şi cum ar fi în serie, ca la un exerciţiu matematic. Dacă pleci de la nodul lat, ajungi până la cel mai complex, să faci nod de măr, spaniol, care se folosesc uzual. (...) Nu există weekend în care să nu avem copii şi să nu ne întrebe de noduri. Dacă nu ei, părinţii ne roagă să le arătăm. Ei se implică la întinsul velelor. Vin, trag de parâme, ne ajută, sunt încântaţi de activitatea în sine. Ei vor deveni viitorii marinari. Cei care vor avea vocaţia asta, cu siguranţă că de la vârsta lor începe să se înfiripeze ideea, gândul a ceea ce înseamnă marea, ce înseamnă vaporul. Este util. Cât mai mulţi copii să vină. Relaţia asta cu marinarii, navele, nu poate să ducă decât la un echilibru în ceea ce priveşte profesia”, a spus Mihai Geantău.

Experienţa a fost extraordinară pentru cei mici, care s-au bucurat de această oportunitate, alături de psihologul Simona Stanciu, din partea fundaţiei „Baylor”.

„Am primit această ofertă frumoasă din partea organizatorilor de a aduce aceşti copilaşi pentru a se plimba pe mare cu acest vas foarte frumos. I-am ales pentru că sunt în categoria de vârstă potrivită şi pentru că fac parte din familii defavorizate, care, cu siguranţă, nu ar fi avut ocazia de a li se oferi o astfel de experienţă. Unii dintre ei nu au fost niciodată sau chiar majoritatea. (...) Noi oferim, cu precădere, susţinere în a nu fi copiii infectaţi cu HIV, pentru că provin din familii cu parteneri seropozitivi şi scopul fundaţiei este de a sprijini familiile pentru a evita infectarea copiilor lor. Copiii (de pe velier – n.r.) sunt din tot judeţul Constanţa, din diverse sate”, a spus Stanciu.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272