REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
16.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Cornel Coca Constantinescu (ASF): Oamenii pot deveni proprii asigurători în cadrul societăţilor mutuale

Cornel Coca Constantinescu (ASF): Oamenii pot deveni proprii asigurători în cadrul societăţilor mutuale

Replica API 2 iulie 2018 | 00:00 247

Cornel Coca Constantinescu

Persoanele fizice sau companiile se pot asocia pentru a se asigura între ei căpătând atât statutul de asigurat cât şi cel de asigurator pentru membrii asociaţi în societatea mutuală, conform Legii privind societăţile mutuale de asigurări, aprobată de Guvern, informează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) într-un comunicat, scrie AGERPRES.

"Se vor putea înfiinţa primele societăţi româneşti de asigurare mutuală cu un număr variabil şi nelimitat de membri ce pot pune banii împreună, prin contribuţii fixe sau variabile, pentru a se despăgubi între ei în momentul în care unuia dintre participanţi i se întâmplă riscul asigurat, suferă o daună. Eventualele nemulţumiri trecute, fie determinate de faptul că daunele nu se plătesc cum trebuie, fie că preţul asigurării este prea mare, vor dispărea deoarece membrii au interese comune, se cunosc între ei, vor acţiona ca o echipă omogenă, îşi stabilesc propriile tarife şi propriul sistem de despăgubire, fiecare membru contribuind proporţional riscului asigurat pentru a se simţi asigurat împotriva anumitor riscuri care îl pot afecta pe el, familia, casa, alături de ceilalţi membri", precizează ASF în comunicat.

Pentru înfiinţare sunt suficienţi cinci fondatori.

Cornel Coca Constantinescu, iniţiatorul proiectului de lege şi vicepreşedintele sectorului de asigurări din cadrul ASF susţine că piaţa asigurărilor este a oamenilor care participă la ea prin plata poliţelor de asigurare, iar prin asigurări mutuale participanţii vor căpăta încredere în beneficiile conceptului de asigurare a unor riscuri pe care nu le-ar putea suporta nimeni dacă ar fi singuri şi dauna se produce.

"Asigurările dau curaj iniţiativelor oamenilor şi companiilor în a-şi asuma riscuri pentru a le fi mai bine, să îşi asigure confortul unei vieţi liniştite, sau a unei activităţi profitabile. Sistemul societăţilor mutuale ar trebui să pună asigurările la îndemâna românilor şi a companiilor româneşti, corespunzător cu salariile şi nevoile lor. Asigurările se întorc cu faţa către români, dar şi cetăţenii vor privi altfel asigurările. Oamenii pot deveni proprii asiguratori în cadrul societăţilor mutuale", a declarat Cornel Coca Constantinescu.

Societăţile mutuale desfăşoară activitate de asigurare şi operaţiuni legate direct de această activitate pentru membrii acestora, pe baza principiului mutualităţii, aceştia având simultan calitatea de asiguraţi şi, colectiv, de asigurător.

Potrivit sursei citate, salariaţii unei persoane juridice care devine membră vor putea beneficia şi ei de asigurare chiar dacă nu este fiecare membru, dar vor contribui ca la un asigurator. Patrimoniul societăţii va reprezenta garanţia obligaţiilor, membrii nefiind ţinuţi răspunzători de creditori dacă s-ar ajunge într-o situaţie dificilă financiar.

Pentru desfăşurarea activităţii se constituie anumite fonduri, conform deciziei membrilor, dar pot contracta credite sau chiar emite obligaţiuni pentru a se finanţa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272