rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

COVID-3-D, un instrument de monitorizare a mutațiilor care fac dificilă dezvoltarea vaccinurilor împotriva coronavirusului

Cercetătorii din Melbourne au dezvoltat un instrument de monitorizare a mutațiilor care fac dificilă dezvoltarea vaccinurilor și a medicamentelor împotriva noului coronavirus. Noul instrument valorifică informațiile genomice și proteice despre virus și mutațiile acestuia pentru a ajuta la dezvoltarea medicamentelor și a vaccinurilor.

COVID-3-D, un soft în sprijinul dezvoltării tratamentelor anti-COVID-19

David Ascher, profesor asociat al Universității din Melbourne, și echipa sa de la Institutul de Științe și Biotehnologie Moleculară Bio21 și Institutul Baker Heart and Diabetes au dezvoltat un instrument de software și bibliotecă, supranumit COVID-3-D.

COVID-3-D, despre care s-a publicat un studiu¹ în jurnalul științific Nature Genetics, conține informații despre toate structurile proteice care coincid cu genomul SARS-CoV-2 (COVID-19), inclusiv fiecare mutație genetică știută și structura sa proteică mutantă rezultantă. Deși virusul SARS-CoV-2 este un agent patogen relativ nou, capacitatea sa de a acumula cu ușurință mutații între genele sale a fost evidentă încă de la începutul acestei pandemii, potrivit declarațiilor lui Ascher, citează doc.ro.

În contextul proiectării și descoperirii medicamentelor terapeutice, aceste mutații și tiparele prin care se acumulează în structurile proteice ale virusului pot afecta capacitatea vaccinurilor și a medicamentelor de a lega virusul sau de a crea un răspuns imunitar specific împotriva acestuia. Din această cauză, oamenii de știință trebuie să încerce nu numai să controleze virusul, ci și să fie cu un pas înaintea lui, încercând să prevadă cum se va schimba în timp.

Mai multe universități internaționale și instituții de cercetare folosesc deja COVID-3-D în dezvoltarea unor vaccinuri și a unor tratamente. La Bio21 instrumentul este utilizat ca parte a eforturilor continue de a înțelege și a dezvolta medicamente pentru tratarea COVID-19.

Pentru a dezvolta COVID-3-D, echipa profesorului Ascher a analizat datele de secvențiere a genomului a peste 120.000 de probe de SARS-CoV-2 de la persoane infectate la nivel global, inclusiv cele care afectează în mod unic Australia, pentru a identifica mutațiile din fiecare dintre proteinele virusului. Savanții au testat și analizat efectele mutațiilor asupra structurii proteinelor lor folosind simulări pe computer.

Aceste date au fost utilizate pentru a calcula toate efectele biologice ale fiecărei mutații posibile din genom. Pentru a ajuta cercetătorii să țină cont de posibile mutații viitoare, echipa a analizat mutațiile din coronavirusurile asociate SARS-CoV și Bat RaTG13.

Mutațiile sau modificările materialului genetic al unui organism sunt „erori” naturale în procesul de replicare celulară. Ele pot conferi virusului noi „puteri” de supraviețuire, grad de infectare și virulență. Din fericire, cercetătorii au descoperit că SARS-CoV-2 suferă mutații mai lent decât alte virusuri, cum ar fi gripa, cu aproximativ două modificări noi în genomul său în fiecare lună.

COVID-3-D poate ajuta cercetătorii să recunoască modul în care funcționează mutațiile și să identifice ținte mai eficiente pentru vaccin și medicamente. Abia când se cunoaște felul în care o mutație va afecta forma 3-D a unei proteine, se poate prevedea dacă aceasta va compromite capacitatea de funcționare a medicamentului.

Pe măsură ce comunitatea științifică și medicală globală dobândește o mai bună înțelegere a biologiei din spatele infecției cu SARS-CoV-2, aceasta va fi o resursă puternică pentru a prezice problemele cu mutațiile și pentru a ghida dezvoltarea unor terapii mai eficiente. COVID-3-D continuă să fie actualizat cu noi structuri proteice, mutații și analize pentru a se menține în fața mutațiilor care cauzează probleme și a crește înțelegerea mecanismelor acestui nou coronavirus.

Despre mutațiile SARS-CoV-2

O mutație a unui virus înseamnă o modificare a însușirilor acestuia apărută în urma restructurărilor materialului genetic. O mutație este, practic, doar o mică diferență, o schimbare de literă în genom. În ceea ce privește SARS-CoV-2, va dura ceva timp până când virusul va dobândi o diversitate genetică substanțială. Noul coronavirus suferă mutații destul de lent pentru un virus, orice linie dobândind câteva modificări în fiecare lună (un număr de două până la șase ori mai mic decât numărul de mutații dobândite de virusurile gripale în aceeași perioadă).

Totuși, mutațiile sunt baza pe care poate acționa selecția naturală. Cele mai frecvente mutații vor face ca un virus să devină nefuncțional sau să nu mai aibă niciun efect. Cu toate acestea, există și riscul ca mutațiile să influențeze transmisibilitatea SARS-CoV-2 în gazdele umane. Ca rezultat, s-au depus eforturi intense pentru a afla care (dacă există) dintre mutațiile identificabile ar putea modifica în mod semnificativ funcția virală.

O mutație nefericită în acest context este o modificare a aminoacizilor în proteina SARS-CoV-2, acea proteină spike care îi permite virusului să se atașeze de celulele gazdă. Această schimbare de caracter unic în genomul viral - denumită D614G - s-a dovedit a crește puterea de infectare a virusului în celulele cultivate în laborator, deși nu are niciun impact măsurabil asupra severității bolii. Provocarea cu D614G, ca și în cazul altor mutații, este de a o descuraja în cazul creșterii în frecvență.

În timp ce modificările adaptive pot să apară, datele disponibile sugerează că, în mare, ne confruntăm cu același virus de la începutul pandemiei. Cercetătorii neagă ideea că virusul a suferit mutații spre o formă mai gravă sau dimpotrivă, cum s-a sugerat în unele cercuri, una ceva mai blândă. Posibile scăderi ale severității simptomelor observate în timpul verii sunt probabil rezultatul infectării persoanelor mai tinere și mai sănătoase, măsurile de izolare (cum ar fi distanțarea socială) și opțiunile îmbunătățite de tratament, mai degrabă decât modificări ale virusului în sine. Cu toate acestea, deși SARS-CoV-2 nu s-a schimbat semnificativ până în prezent, lumea științifică își extinde în continuare cercetările și dezvoltarea instrumentelor pentru a-i urmări evoluția și a ține pasul cu eventualele schimbări.

Tratamentul actual pentru COVID-19

În ceea ce privește tratamentele actuale anti-COVID 19, majoritatea pacienților cu o formă ușoară de boală pot fi tratați în ambulator sau acasă, cu ajutorul telemedicinei, fără antivirale.

În cazul unei forme moderate de COVID-19, când apare o afecțiune respiratorie, având în vedere că boala pulmonară poate progresa rapid, se recomandă monitorizarea atentă a pacienților. Dacă se suspectează puternic pneumonia bacteriană sau sepsisul, se administrează tratament cu antibiotice.

În cazul formelor grave sau critice de COVID-19, terapia cu oxigen trebuie administrată imediat folosind o canulă nazală sau un dispozitiv cu debit mare de oxigen. Tratamentul antiviral se face cu remdesivir sau remdesivir și dexametazonă. Dacă se suspectează pneumonie sau sepsis bacterian secundar, se administrează de asemenea antibiotice.

joi, 22 octombrie 2020798
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
13 mai 00:00SănătateCoronavirus: adevăruri și mituri

Chiar dacă pe plan global a început vaccinarea împotriva COVID-19, este important să ne păstrăm calmul și să...124

13 mai 00:00SănătateFactorii de risc pentru diabet de tip 2, influențați de ora la care se ia micul dejun120
13 mai 00:00SănătateRiscul de a dezvolta demență, crescut prin consumul de mezeluri129
13 mai 00:00SănătateInfecția cu Pseudomonas aeruginosa sau bacilul piocianic. Cum se manifestă și tratamentul eficient

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie des întâlnită în mediu care poate provoca infecții în sânge, la nivelul...128

13 mai 00:00Sănătate11 plante și suplimente ce pot ameliora depresia143
13 mai 00:00SănătateUleiul de chimen negru, aliat de preț pentru un păr frumos116
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...127

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente127
13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin134
13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...125

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac119
13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii130
Vremea
11.6°11.6° - 13.4° joi, 13 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 80%
Vânt: 4.96 m/s
Presiune: 1010 milibari

Loto
6/4940312414347
5/4034291821422
joker5293814239
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 mai 00:00SportFotbal: Universitatea Craiova, calificată în finala Cupei României, după 2-2 cu Viitorul Pandurii Târgu Jiu

Universitatea Craiova s-a calificat în finala Cupei României la fotbal, după ce a terminat la egalitate cu formaţia...141

13 mai 00:50SportFotbal: Ianis Hagi a marcat un gol şi a obţinut un penalty pentru Rangers

Fotbalistul român Ianis Hagi a marcat un gol pentru Glasgow Rangers şi a obţinut un penalty în meciul pe care...182

13 mai 00:00SportFotbal: „UEFA nu poate rămâne pasivă“ în privinţa Super Ligii, spune preşedintele Ligii spaniole

"UEFA nu poate rămâne pasivă" în faţa proiectului Super Ligii, a declarat marţi preşedintele Ligii spaniole de...128

13 mai 00:00SportFotbal: Ibrahimovic, accidentat, va rata cel puţin două meciuri, anunţă clubul AC Milan

Atacantul suedez Zlatan Ibrahimovic, accidentat la genunchiul stâng duminică, cu câteva săptămâni înaintea...133

Local
13 mai 23:19LocalPrimăria a demarat procedurile pentru amenajarea PASARELEI PIETONALE în Poarta 6, în fața liceului Lucian Blaga

De atâția ani, mii de oameni și-au pus viața în pericol, s-au înregistrat multe accidente, unele dintre ele...535

13 mai 23:19LocalATENŢIE! De astăzi au fost introduse 16 noi sensuri unice în zona centrală a orașului

Arealul delimitat de străzile Poporului, bulevardul Alexandru Lăpușneanu și bulevardul Mamaia a fost reconfigurat...686

13 mai 23:19LocalPrimăria HÂRȘOVA înființează Consiliul de Administrație al SC CARSIUM EDIL SRL Hârșova

341

13 mai 23:18LocalUn cetățean britanic, oprit pe plaja dintre România şi Bulgaria

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, în apropierea frontierei de stat, un cetățean...513

13 mai 23:18LocalŢigarete de contrabandă, descoperite în Portul Constanţa

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au descoperit la poarta de acces nr.5 în Portul...412

13 mai 23:18LocalAŢI VĂZUT ACEASTĂ PERSOANĂ? Sunaţi la Poliţie

Poliţiştii Postului de Poliție Independența au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei femei, ACHIM MIRELA, de...1219

13 mai 23:19LocalCampusul Henri Coandă, SUPRAVEGHEAT video cu peste 290 CAMERE

Mai multe străzi din Campusul Social „Henri Coandă”, administrat de RAEDPP Constanța, beneficiază de acum...439

13 mai 23:20LocalRadu Mazăre acuză statul că a comis "fraudă la extrădare"

Radu Mazăre a adus noi dovezi cu care speră să convingă judecătorii că nu a existat o cooperare reală intre...488

13 mai 23:20Local10.000 de PERECHI de ȘOSETE CONTRAFĂCUTE, descoperite de POLIŢIŞTI

515

Politică
13 mai 00:00PoliticăCamera Deputaţilor: Completurile cauzelor de apel - formate din doi judecători

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege potrivit căruia completurile de judecată a cauzelor de apel...145

13 mai 00:00PoliticăSenat: Zi liberă plătită pentru vaccinare. Angajatorii care organizează centre de vaccinare, exoneraţi

Comisia de muncă a Senatului a acordat, miercuri, în unanimitate, raport favorabil propunerii legislative de...144

13 mai 00:00PoliticăCameră: Proiectul referitor la implementarea reţelelor 5G a primit raport de adoptare în comisii

136

Interviuri
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...6780

11 mai 00:04InterviuriVIDEO! INTERVIU cu primarul Vergil CHIȚAC! Ce planuri are pentru bulevardul MAMAIA

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a acordat un interviu cotidianului Replica. Edilul a vorbit despre Regulamentul...53567

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

2428

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...4080

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3923

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

5062

Monden
13 mai 00:00MondenAngelina Jolie și Irina Shayk, mămici de nota 10!

Sunt deja de nerecunoscut! Actriţa Angelina Jolie şi fotomodelul Irina Shayk au ieşit la plimbare cu fiicele lor,...144

13 mai 00:00MondenBrandon din Beverly Hills 90210, distrus de alcool şi marcat de iubirea pierdută

Cine şi-ar fi imaginat că băiatul cuminte din Beverly Hills 90210, care avea un cuvânt bun pentru toţi din jur şi...163

13 mai 00:00MondenNicole Scherzinger arată perfect la 42 de ani. Poze de la plajă

157

13 mai 00:00MondenDefilările de modă din Paris se reiau în luna iulie după o lungă pauză din cauza pandemiei

Defilările de modă se reiau la Paris începând cu luna iulie, odată cu relaxarea restricţiilor impuse de...132

13 mai 00:00MondenFlorence + The Machine, cantautoare a principalei piese de pe coloana sonoră a filmului "Cruella"

Trupa indie rock Florence + The Machine va interpreta "Call me Cruella", principala piesă de pe coloana sonoră a...132

13 mai 00:00MondenPrimele imagini ale noului film al lui Scorsese, „Killers of the Flower Moon“, dezvăluite de Apple TV

133

Mapamond
13 mai 00:00MapamondSilvio Berlusconi este din nou spitalizat

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost spitalizat din nou marţi pentru tratarea unor sechele în urma...137

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Germania îşi propune să demareze vaccinarea elevilor odată cu începerea şcolii

Germania are ca ţintă sfârşitul vacanţei de vară pentru a demara vaccinarea elevilor cu vârste între 12 şi 18...129

13 mai 00:00MapamondAtac într-o şcoală din Rusia: Un atacator a fost arestat şi al doilea a fost ucis de echipele de intervenţie

137

13 mai 00:00MapamondCoronavirus: Iranul a început producţia vaccinului său COV-Iran Barekat

Iranul a început marţi producţia în masă a vaccinului său anti-COVID-19 dezvoltat pe plan local, denumit COV-Iran...135

13 mai 00:00MapamondEurostat: În UE, femeile reprezintă aproximativ jumătate dintre angajaţii din domeniul ştiinţei şi tehnologiei

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene există cel puţin tot atâtea femei ca şi bărbaţi în...167

13 mai 01:44MapamondPloaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv

466

Sănătate
13 mai 00:00SănătateMelissa officinalis sau balsamul de lămâie - ce este și ce beneficii are această plantă

Balsamul de lâmâie este o plantă aromatică ce provine din familia mentee. Aceasta crește în Europa, Africa de Sud...127

13 mai 00:00SănătateRetenția de apă: cauze și soluții eficiente

La persoanele sănătoase, retenția de apă este mai frecvent întâlnită la femei, fiind mai degrabă legată de...127

13 mai 00:00SănătateMajoritatea produselor din plastic alimentar perturbă sistemul endocrin

134

13 mai 00:00SănătateTop alimente care te îngrașă

Principalul motiv pentru care ne îngrășăm este, după cum se știe, consumul de calorii în exces. Cu toate acestea,...125

13 mai 01:20SănătateLeacuri pe bază de flori de liliac

Liliacul a înflorit deja însă ceea ce nu știai este că, pe lângă mirosul și aspectul plăcut al acestuia, te...119

13 mai 00:00SănătateKeratoza foliculară sau pilară: cauze, simptome, remedii

130

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT