REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
16.5° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Cristian Diaconescu: Integrarea României în UE şi NATO - cea mai semnificativă realizare istorică

Cristian Diaconescu: Integrarea României în UE şi NATO - cea mai semnificativă realizare istorică

Replica API 9 mai 2020 | 00:00 1425

Integrarea României în UE şi în NATO constituie cea mai semnificativă realizare istorică în ceea ce priveşte modernizarea ţării, iar actuala criză pandemică va testa atât încrederea cetăţenilor în Uniune, cât şi capacitatea de răspuns la criză a instituţiilor europene, afirmă fostul ministru al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, prim-vicepreşedinte al PMP.

Cristian Diaconescu

"Din punctul de vedere al României, integrarea în UE alături de cea în Alianţa Nord-Atlantică o consider cea mai semnificativă realizare istorică în ceea ce priveşte modernizarea ţării noastre. (...) Pandemia de COVID-19 va testa, în această perioadă, atât încrederea cetăţenilor în Uniune, dar şi capacitatea de răspuns la criză a instituţiilor europene", a precizat Diaconescu, într-o declaraţie în contextul marcării, la 9 mai, a Zilei Europei.

În opinia sa, "nu există o alternativă politică majoră pentru România".

"Beneficiile integrării în UE pe toate planurile, de la cel politic şi până la cel social şi economic, sunt bine cunoscute şi societatea românească, aşa cel puţin cum rezultă mai ales din momentele electorale în ceea ce priveşte UE, se arată în continuare convinsă, într-o proporţie covârşitoare, de beneficiile pe care integrarea europeană le-a adus ţării noastre", a subliniat Diaconescu, scrie Agerpres.

Cât priveşte rolul pe care România îl va avea în continuare în UE, el şi-a exprimat speranţa ca ţara noastră să aibă o prezenţă semnificativă şi să susţină prin toate eforturile recâştigarea coeziunii şi solidarităţii interne a Uniunii.

"În perspectivă, în ceea ce priveşte profilul României în UE, mi-aş dori foarte mult ca ţara noastră să aibă o prezenţă semnificativă şi, din acest punct de vedere, să susţină prin toate eforturile naţionale recâştigarea coeziunii şi solidarităţii interne a UE", a afirmat fostul ministru de Externe.

Cristian Diaconescu a menţionat că Ziua Europei marchează, în 2020, aniversarea a 70 de ani de la declaraţia istorică a ministrului de externe francez Robert Schuman, la Paris, când s-a lansat ideea cooperării politice în Europa, care a făcut ca ideea războiului dintre statele europene să devină de neconceput.

"Avem astăzi 446 de milioane de cetăţeni care trăiesc în 27 de state membre, 23 de limbi oficiale şi evident o istorie semnificativă în ceea ce priveşte UE, atât în spaţiul european, cât şi la nivel global. UE a reuşit în această perioadă să devină o zonă semnificativă din punct de vedere al regulilor de funcţionare democratică, drepturi şi libertăţi fundamentale, stat de drept. Dar, în egală măsură, o piaţă extrem de interesantă în raporturile comerciale şi de schimburi la nivel global, fiind practic cea mai dorită piaţă de cooperare pentru toate statele lumii în relaţiile comerciale", a subliniat Cristian Diaconescu.

Ziua Europei este marcată în fiecare an la data de 9 mai, începând din 1985, când în cadrul Consiliului European de la Milano s-a luat această decizie. Data marchează ziua în care a fost pronunţată ''Declaraţia Schuman''.

În urmă cu 70 de ani, la 9 mai 1950, la cinci ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea, în cadrul unui discurs, plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, pentru a se controla în acest fel producţia de armament şi posibilitatea ca un viitor conflict militar să poată fi evitat. Această propunere este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mos Andrei, p--a-n-g--a sa mi-o ei. Bai boule, PSD duce sclavi la sparanghel, mortii ma-ti de cretin?!
1
1
mananci kakat
3
1
...e sters,e schelet ca si secretarul geoana.U.E ce sa mai zic? Ziceti si voi.
2
1
Ce vrea neterminatul asta care e la PMP, cu Petrov de mana?? Dute'n mata
5
2
Cea mai tembela treaba.
4
2
Suntem tot o tara comunista - datorita PSD, vanduta la bucata, sursa de zilieri si materii prime, la periferia Uniunii. Doar NATO ne mai baga in seama si... in linia intai.
4
4
Baiatu esti tembelizat demult !Nu te o lua un Corona cat de curand mancator de rahat?
3
2
Numai unul care suge chilotii stapanilor europeni putea sa declare asa ceva...pai unirea si obtinerea independentei sunt pe planul doi? doar o sluga are o astfel de gandire....
4
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272