REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Criză acută de asistenți medicali, la Constanța. Începătorii sunt ignorați

Criză acută de asistenți medicali, la Constanța. Începătorii sunt ignorați

Cristina BĂRBUCEANU 5 februarie 2023 | 00:00 2782

De prea mult timp, asistenții medicali care sunt proaspăt ieșiți de pe băncile școlii postliceale trec printr-o mare criză. Aceasta este dată de faptul că nu reușesc să își găsească un loc de muncă. Motivul? Peste tot se cere experiență. Însă cum poate avea experiență un proaspăt absolvent, dacă nu practică meseria?! Încă o problemă în acest sens sunt salariile execrabile, fapt ce îi determină pe majoritatea asistenților să se reprofileze, în ciuda faptului că s-au pregătit ani de zile pentru această meserie extrem de solicitantă.

Criza acuta de asistenti medicali, la Constanta. incepatorii sunt ignoratiȘcoala postliceală de asistenți

Asistenții medicali: muncă multă pe bani puțini

Deși țara noastră se află în plin proces de reabilitare, reorganizare, modernizare, problema locurilor de muncă parcă e mai actuală ca niciodată. Sunt oameni care își caută luni de zile un loc în care să muncească, depun CV-uri în zeci de locuri, merg la interviuri și așteaptă prea mult timp pentru ca cineva să îi contacteze înapoi pentru a-i angaja. O altă problemă este remunerația: sunt locuri de muncă unde un angajat are prea multe responsabilități pentru un salariu de nimic sau pentru minimul pe economie.

Criza acuta de asistenti medicali, la Constanta. incepatorii sunt ignoratiȘcoala postliceală de asistenți


Un alt impediment în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă îl reprezintă experiența. Dar oare cum i se poate cere experiență unui începător, care abia a ieșit de pe băncile școlii și debutează într-un anumit domeniu?!

Și aici, vom discuta poate despre cea mai chinuită ramură a societății, și anume asistenții medicali. Și de ce spunem că aceștia sunt chinuiți? Păi pentru că avem motive solide să afirmăm acest lucru, printre care, unul dintre motive îl reprezintă: incoerența dintre munca depusă și remunerația primită.

Treaba, dar și responsabilitatea unui asistent medical sunt enorme, deoarece ei continuă ceea ce medicii au început, iar în unele cazuri, ei încep ceea ce medicii vor continua. Însă, până să ajungă aici, asistenții medicali pierd multe bătălii pentru că, la toate posturile care le sunt puse la dispoziție se cere experiență.

„Când le-am spus 2500 de lei, m-au făcut să mă simt de parcă le cerusem 100.000”

Am discutat și noi cu o absolventă a unei Școli Postliceale de Asistenți. C.L., după ce a învățat 3 ani, alternând teoria cu practica, a ajuns să aștepte luni de zile până să își găsească un loc de muncă în domeniu...și încă așteaptă. „Am depus foarte multe CV-uri și am fost la interviuri.”.

Criza acuta de asistenti medicali, la Constanta. incepatorii sunt ignoratiAsistenți medicali în spital

Cât despre așteptările salariale, asistenta a declarat: „Când m-au întrebat ce așteptări financiare am și le-am spus 2500 de lei, m-au făcut să mă simt așa prost de parcă le cerusem 100.000 de lei pentru că nu am cum să iau acest salariu cu experiență 0. Mi-au spus că cel mai mare salariu pe care îl dau ei pentru o asistentă este de 2000 de lei, iar asistenta face tot acolo; mă gândesc să mă reprofilez”.

Și în situația ei sunt alți sute sau chiar mii de asistenți care se lovesc de niște ziduri, dat fiind faptul că sunt la început de drum și au nevoie să practice meseria pentru a căpăta experiență, și, implicit, pentru a câștiga un salariu mai mare, odată cu trecerea anilor.

Acestea se întâmplă în condițiile în care peste tot sunt anunțuri că se caută asistenți, însă criteriile după care aceștia sunt angajați rămân un mister.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sindicatul de ce nu se implică în privința salarizării și a condițiilor de muncă? Bine că le-au mărit la doctori salariile, mâncare când sunt de gardă, mai și se supără dacă îi trezește noaptea asistenta să intervină la un bolnav . Programul pe repede înainte că trebuie să ajungă la privat și lasă totul asistentelor.
1
0
Veniti la spitalul din Mangalia. Venituri nete intre 3500 si 7000, in functie de sectie si vechime. De preferat in pavilionul A- pediatrie, ginecologie, nasteri. 2-3 pacienti pe luna/sectie
4
0
medicii se cred mai educati. salariile mici, lipsa de interes in integrarea tinerilor, arata ca se mentine mentalitatea primilor privati din romania: forta de munca pregatita de altii, ei nu cheltuie. in razboiul de independenta au constatat ca majoritatea ofiterilor(fii de boieri) au fost impuscati din spate de soldati(fii de tarani). aveti grija.
4
0
Pai realitatea este alta, termina pregătirea și unele persoane nici exam de VAC nu îl au, se angajează dar sa pună o sonda la pacient este cam greu...nu cunosc procedura
7
2
Articol fals!SE POATE ANGAJA SINFARA EXPERIENTA,DIFERENTA O FACE CEI 10000 DE EURO PE CARE TREBUIE SA-I DEA SPAGA.Mergeti oameni buni in vest ca-s disperati astia dupa cadre medicale si va mai si platesc bine
8
0
Articolul este corect.Spitalul Județean C-ța a scos la concurs 9 posturi de asistenți medicali.Pentru fiecare din aceste posturi cere minim 6 luni vechime.In schimb bătaia de joc este că doar câteva sunt retribuite cu grad principal.Deci,dacâ ești f bun in profesie ,iar,nu este bine!!
6
0
de asteptat; avem cel mai mic buget la sanatate din ue la foarte mare distanta de celelalte tari si nici autoritatile locale nu sunt mai darnice; in mod sigur tine si de management care ignora cu nesimtire supraincarcarea asistentelor asa cum s-a si aratat la tv in cateva randuri; de asta avem cei mai multi oameni plecati in afara la munca din lume dupa refugiatii din siria si din ucraina mai nou dar la ei sunt razboaie iar la noi pace
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272