REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.1° Constanța Dum., 26 Mai 2024
Anul XX Nr. 6741
14.1° Constanța Duminică, 26 Mai 2024 Anul XX Nr. 6741
 

Cu câți bani crede statul că o familie poate trăi decent în România

Cu câți bani crede statul că o familie poate trăi decent în România

A.F. 9 octombrie 2022 | 00:00 1859

Statul român estimează că o familie de la oraș, formată din doi adulți și doi copii, poate trăi rezonabil cu 3.300 de lei pe lună. Analiza arată că se poate trăi decent cu 11 lei pe zi pentru mâncare și 2 lei pe zi pentru diverse produse și servicii. Specialiștii spun totuși că mai sunt câteva cheltuieli de luat în calcul, precum întreținere, costul locuinței și educație.

În contextul economic actual, în care inflația a depășit 15%, ratele aproape s-au dublat față de anul trecut, iar bugetele românilor devin tot mai subțiri, reperul de la care statul pornește în stabilirea multor politici publice arată că o familie poate duce un trai rezonabil, în oraș, cu aproximativ 3300 de lei: 1.400 pe mâncare, 175 pe haine, 500 pe facturi și 65 pentru diverse produse și servicii.

În opinia unor specialiști, analiza publicată de Comisia pentru Insolvență la Nivel Central este mult prea optimistă. ”Mai ai și alte cheltuieli, copii necesită și cheltuieli de angajament, de viitor, de educație, nu uitați că o casă cu doi copii are nevoie și de alte lucruri. Doar pentru cheltuielile curente pare rezonabilă, dar dacă luăm în calcul traiul unei familii moderne care dorește să dea o șansă copiilor trebuie să ne gândim la toate lucrurile astea”,a  spus Adrian Mitroi , economist.

Potrivit aceleiași analize, o familie cu doi adulți și doi copii ar putea trăi rezonabil, la țară, cu aproximativ 2600 de lei: 1000 pe mâncare, 260 pe haine și 326 pe facturi. Realitatea contrazice totuși teoria. Maria și Constantin au doi copii și un venit lunar de 2550 de lei.

- Ce să faci din 2000 de lei la copilași, cu ce să-i îmbraci, cu ce să-i încalți, cu ce să-i trimiți la școală? Rechizitele nu se mai pune problema.
- Cheltuiți mai mult de 1000 de lei pe mâncare?
- Cheltuim, da. Dacă facem socoteala. Mai mâncăm și noi pe lângă ei. Din cumpărat, din ce să-i crești.

Dacă vorbim de coșul minim pentru un trai decent, institutul pentru calitatea vietii ne oferă câteva valori. Pentru o familie fără copii, 4400 de lei pe lună, pentru o familie cu 1 copil, 6000 de lei, iar pentru familie cu doi copii, 7200 lei pe lună.

Pentru anul 2023, experții recomandă creșterea veniturilor

 ”Îţi iei încă un job dacă timpul îţi permite, te apuci să faci ceva pe cont propriu – fie să lucrezi undeva sau să faci ceva pe internet, îţi cauţi un loc de muncă mai bine plătit, urmezi un curs rapid de calificare într-un domeniu cerut de piaţă, cum sunt, de exemplu, serviciile de instalaţii sanitare, reparaţii de tot felul – în general prestări de servicii, sunt elemente care ne pot ajuta să câştigăm mai mult”, este de părere Adrian Negrescu, economist.

În România, sunt aproximativ 1,5 milioane de angajați plătiți cu salariul minim, dintr-un total de 5 milioane de angajați, scrie digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cetateanul sa voteze individul nu cadou primit sa fie votat x sau y Valoarea pers.nu cadoul pera.care doreste sa ocupe un rotoli, nu avem nevoie de acesti indivizi pusi pe capatuiala .Afara ci Ei din aceste Fotolii confrontabile si fara rezolvat ptr cetateni .Ptr ei da ,sau Imbogatit pe spatele nostru.
0
1
Domnii din guvern si parlament au terminat de rezolvat probleme importante Ale tarii ,si acum se ocupa de cat consuma cetateanul? Cand or sa sa consume Ei asa cum Au stabilit, atunci va consuma si cetateanul. Important e ca siau marit salariile ,confortul , si Maine e o zi .SUCCES doamnei Sosoaca.
1
1
MULTA MWE CU KKT PNLPSDUDMR SI SUSTINATORILOR !
8
1
Aberatii, ne vedem la vot, votam extremisti doar ca sa va dam voua planurile peste cap, nenorociti care va bateti joc de noi si de familiile noastre.
21
0

REPLICA

LOTO

6/49
122631242036
5/49
22232911525
joker
35381872920