REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum au dispărut 4 miliarde de lei vechi dintr-o primărie; nici în 10 ani nu s-a descoperit cine e „scamatorul”

Cum au dispărut 4 miliarde de lei vechi dintr-o primărie; nici în 10 ani nu s-a descoperit cine e „scamatorul”

Replica API 2 februarie 2018 | 00:00 515

Nimeni nu ştie cine şi cum s-a întâmplat

Nimeni nu ştie cine şi cum s-a întâmplat

foto cu rol ilustrativ

Patru funcţionari publici, angajaţi şi foşti angajaţi ai Primăriei Lipniţa, judeţul Constanţa, sunt acuzaţi de procurori că au prejudiciat bugetul local cu peste 400 mii lei, prin neglijenţă. Pe rolul Curţii de Apel Constanţa a fost înregistrat apelul formulat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, în dosarul 903/256/2016, avându-i ca inculpaţi pe Georgiana Dodiş, fostă Ilie, Maria Şipu, Nicoleta Răducanu şi Constantin Coman, acuzaţi de neglijenţă în serviciu. Potrivit primarului comunei, Florin Crăciun, este vorba despre o faptă veche de aproximativ 10 ani, prin care s-a adus un prejudiciu uriaş pentru bugetul unei comune, mai ales pentru vremea aceea şi care nu a fost recuperat vreodată.

„În perioada 2008 – 2009 s-a constatat o lipsă în gestiune, de vreo 400 sau 500 de mii lei. S-au făcut cercetări şi au fost inculpaţi cei patru funcţionari publici. Este vorba despre Georgiana Dodiş, are la vremea aceea era casier central al primăriei, Maria Şipu şi Nicoleta Răducanu care erau taxatori la Impozite şi taxe locale, iar Coman Constantin era contabilul şef al primăriei. Ei sunt acuzaţi pentru respectiva pagubă. Nu ştiu cine are vina mai mare, cert este că au fost încasaţi nişte bani care nu au mai ajuns să fie depuşi în trezorerie. În momentul acesta se acuză unii pe alţii”, ne-a declarat primarul Florin Crăciun.

De precizat că persoanele bănuite că ar fi responsabile pentru gaura din buget au fost trimise în judecată abia la începutul anului 2016. Cercetarea judecătorească a durat un an şi puţin, iar în luna aprilie a anului trecut, Judecătoria Medgidia a dispus, pe fond, achitarea celor patru funcţionari publici. Totodată, instanţa a lăsat „în pom” problema recuperării prejudiciului.

„ Achită pe inculpaţii Ilie (fostă Dodiş) Giorgiana şi Coman Constantin pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţa în serviciu (...), Achită pe inculpatele Şipu (fostă Dinu) Maria şi Răducanu Nicoleta pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţa în serviciu. (...) Lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată în procesul penal de partea civilă U.A.T. Comuna Lipniţa, jud. Constanţa. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân in sarcina acestuia. Cu apel in 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 11.04.2017”, se arată în încheierea de şedinţă.

Bineînţeles că procurorii şi partea civilă, comuna Lipniţa prin primar, au atacat decizia instanţei de fond la Curtea de Apel.

„Nu ştiu care a fost motivul achitării, dar noi am atacat sentinţa şi am mers mai departe, la Curtea de Apel, pentru că este o pagubă care trebuie recuperată”, ne-a mai declarat primarul Crăciun.

Potrivit edilului, doi dintre cei patru funcţionari încă lucrează la Primăria Lipniţa, respectiv Nicoleta Răducanu şi Constantin Coman, în timp ce ceilalţi doi, respectiv Georgiana Dodiş şi Maria Şipu, şi-au găsit de muncă în alte instituţii. Astfel, Dodiş ocupă un post în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJEPIS) Constanța, în timp ce Şipu lucrează, potrivit primarului, în cadrul Primăriei Băneasa. Totuşi, în toată această poveste care este pe cale să se termine, rămâne o necunoscută: UNDE SUNT BANII, cele 4-5 miliarde de lei vechi, dispărute chiar în momentul venirii crizei în România? Dar, dacă nu s-au găsit în aceşti 10 ani, timp în care s-au mai şi devalorizat, este greu de crezut că vor mai fi găsiţi de acum înainte.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La prejudiciu adaugati salariile judecatorilor si procurorilor. Daca ai tupeu in romania poti orice. Fraierii ar face mai bine politica. Poate le vine si lor randul in 10 ani.
0
0
sa va fut in git cu caracterele voastre de 2 lei
2
0
Veniti la Poarta Alba tunuri cu strgaturi si terenuri.
2
0
Venitii la ciocirlia sa vedetii tunurii ce au dat astia
3
0
Asa bine primari minainmina cu curtea de conturi securisti politie impart furaciunile prin campanii electorale si alte hotii de partid,
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108