REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.3° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Cum e posibil?! 16 lei… salariul pe o lună de muncă la Cooperativa din Năvodari!

Cum e posibil?! 16 lei… salariul pe o lună de muncă la Cooperativa din Năvodari!

Replica API 27 ianuarie 2018 | 00:00 1130

Acuzaţii şi nemulţumiri

Acuzaţii şi nemulţumiri

Mai rău ca sclavii pe plantaţie! Angajaţii unei cooperative din judeţul Constanţa acuză sunt bătaie de joc: salariile nu sunt salarii! La final de lună nu rămân nici cu îndeajuns de mulți bani pentru o viață decentă. Dacă unii membri ajung acasă cu câteva sute de lei, alții se trezesc pe fluturaș cu câțiva zeci de lei. Pe de altă parte, președintele cooperativei Viitorul Năvodari, Ruxanda Stoenescu, a explicat de ce nu au fetele bani la final de lună, precizând că acestea sunt slab pregătite și nu au producție.

O parte din angajații de la cooperativa Viitorul Năvodari se plâng că președintele acesteia nu este corectă cu plata salariilor. Aceștia, chiar dacă au producție mai scăzută, se trezesc pe ștatul de plată cu niște sume INFIME. Mai precis, o angajată s-a trezit la final de luna decembrie cu salariul de 16 lei. Pe de altă parte, legislația spune că trebuie să existe un câștig rezonabil în cadrul activității desfășurate pentru ca să se asigure salarii decente.

„Nu mi s-a plătit nici sănătatea, nici nimic!”

O angajată,care lucrează la salonul de frizerie-coafură-manichiură s-a trezit cu salariul de 16 lei pe luna decembrie la cooperativa Viitorul Năvodari. Aceasta a rămas consternată de faptul că ea lucrează de un an de zile acolo, însă niciodată nu a rămas cu așa puțini bani în mână, chiar dacă este conștientă că în luna decembrie producția a fost mai mică. Mai mult aceasta susține că nu știe cum se calculează salariul!

„Eu când am fost angajată mi s-a spus că o să am contract normal. Nu am semnat să fiu într-o cooperativă! Mai mult, de fiecare dată când cer să mi se explice cum se ajunge la un astfel de salariu infim, sunt refuzată. Nu înțeleg cât ar trebui să produc ca să am un salariu normal și să mi se plătească impozitul și sănătatea”, a punctat angajata. Mai mult, tot aceasta puncta că potrivit declarației de la ANAF, nu a realizat venit pe anul trecut, atâta timp cât a lucrat la Viitorul Năvodari.

„Am fost la ANAF și mi s-a spus că doar pe luna decembrie mi s-a depus formularul 112, iar de acolo reiese că am venit 0. Atât am declarat pe anul 2017. Nu mi s-a plătit nici sănătatea, nici nimic! Am fost la ITM și mi s-a spus că nu este de competența lor”, a adăugat angajata revoltată. Este adevărat că ar trebui analizată sesizarea de UCECOM, cei care se ocupă de toate cooperativele din România. Însă, când vine vorba de faptul că nu sunt îndeplinite drepturile contractuale din legislația muncii, ITM ar trebui să aibă, de asemenea, un cuvânt de spus.

„După ce am făcut gură, m-a chemat să îmi dau demisia”

Femeia acuză că a fost dată afară de la locul de muncă! „După ce am făcut gură, m-a chemat să îmi dau demisia. Am zis că nu semnez preavizul. Așa că nu aveau ce să îmi facă. Nu puteau decât să mă dea afară disciplinar. Dar nu au făcut-o. Mi-au trimis preavizul cu demisia prin poștă, iar eu cum nu știam despre ce este vorba, am semnat confirmarea de primire.

Dar eu nu vreau să fac rău, vreau doar dreptul meu. Au fost încasări, nu mi s-a plătit sănătatea și impozitul, potrivit acestor ștate de plată. Am o colegă care lucrează de 7 ani, dar are calculat 1,7 ani după cum i s-a declarat. E păcat că se face așa ceva. Abia sunt salarii care depășesc 500 de lei”, a mai spus femeia revoltată.

Conducerea cooperativei se apără: „Le-ați întrebat ce încasări fac?”

Potrivit legislației cooperativelor, toți membri acestora contribuă direct la viața activitățiilor desfășurate. Mai precis, trebuie să existe o normă lunară pe care fiecare membru trebuie să o atingă, se scad ulterior cheltuielile pe utilități și alte produse uzuale, apoi, după plata contribuților, se stabilește cu cât rămâne un angajat în mână. Calculele le fac contribuabilii după niște formule stabilite de legislația în vigoare, după cum se arată în documentele publice de pe portalul celor de la UCECOM.

Președintele cooperativei, Ruxanda Stoenescu, punctează clar faptul că angajatele care se plâng de aceste aspecte nu spun tot adevărul. „În primul rând, le-ați întrebat ce încasări au avut? Unele nu sunt pregătite, nu au producție, nu atrag clienții. Mai mult, pe luna noiembrie, o angajată a dat încasări 180 lei, iar pe decembrie 232 lei! La banii aceștia... Dacă ele încasează un bon, iar 10 nu, normal că nu sunt încasări”, a declarat Ruxanda Stoenescu.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am salariu cat vreau si lui fimiu ii dau ca pot si ma bucur si de sustinerea pupincuristelor hahahaha
4
0
Jeguri de oameni!
0
0
Doamna si vagabondul, ne pot spune si noua ce salariu ridica de la Viitorul?
2
0
Eu sunt in complicitate cu jocul facut de Lazia Dorin care si-a distrus salariatii de 10 ani incoace ptr ca nu le da salariile la timp.Eu impreuna cu Dorin vindem fier vechi facem manevre cand avem nevoie de bani si ne umflam buzunarele iar salariatii nostri au devenit muritori de foame.
1
1
nici nu cred ca voi primi la tuns sau pedichiura bon de casa cei ala bon de casa la frizerie ?????asa ca toti sa taca si salariatul si seful
1
1
Incepand cu Primaria , Politia locala ineficienta, patroni hapsani gen machidonul ala clampau de la brutaria din piata , etc. Prosti suntem noi ca-i mai suportam !
3
0
ne am fi asteptat ca cineva din conducerea itm constanta sa iasa in presa si sa comunice rezultatul verificarilor lor si limita de competenta in cazul salariatelor cooperativei din navodari; dar, itm constanta nu da doi bani pe cetateni, si desi credem ca are departament de presa nu va da nicio declaratie de presa; va puteti adresa INSPECTIEI MUNCII intrucat reprezentantii itm cta nu v-au rezolvat petitia si ati fost nemultumita de modul lor de comunicare;pentru ce sunt platiti din bani publici purtatoare de cuvant la institutiile publice?nu ca sa prezinte opiniei publice activitatea instit
4
0
O alta problema de importanta majora. Patronul face contract de munca, il inregistreaza la ITM dar nu declara angajatu pe Declaratia 112 la ANAF. Deci nu-i plateste contributii. Rugam ANAFUL sa ia si sa foloseasca BAZA de DATE a ITMului, pt a putea descoperii patronii evazionistii si hoti. Cum puteti verifica acest lucru, dragi angajati? Faceti cerere la camera 7 parter la ITM si cereti stagiu de cotizare. Se completeaza doar o hartie cu numele si cnp si faceti copie dupa buletin. Vi se elibereaza chiar si pe loc. ITM nu comunica cu presa sau cu angajatii, cu toate ca e platita de la buget.
5
3
In Cta ITM si celelalte organe de control tin doar cu patronii. Si legislatia e facuta tot in favoarea patronilor. Angajatii sunt considerati sclavi. Daca patronul nu e in stare sa asigure un salariu angajatului sa inchida draqu firma, nu sa demonstreze ca e hot-el crezinduse smeker. Multi patroni sunt de fapt hoti, fiind invatati de cei de la ITM cum sa procedeze ca sa nu plateasca contributii la salariati. Gasiti pe net toate metodele folosite pt a nu plati contributii si salarii de patronii hoti. Va mirati apoi de ce va intra copiii cu masinile in stalpi?
9
3
sa-si caute de munca in alte orase sau tari,jud.c-ta si dobrogea sunt dub dictatura escrocilor din diverse etnii-machidoni,arabi,tigani-turci,tigani-tatari.o provincie feudala psd conditii de ev intunecat nu mediu.
3
2
haha ei vin la amenzi nu rezolva.
5
1
Base udrea boc au taiat salari si pensia faca miliardari pe cocos videanu ghita popoviciu.etc.
4
3
Cand vrei sa faci o afacere,este firesc sa iei in calcul toate cheltuielile,adica inclusiv cu salariile. Nu poti sa asiguri mersul unei societati,nu o faci. Asa cum tu esti doritor de o viata decenta,poti fi sigur ca si cei angajati de tine o vor.Nu este bine sa-ti bati joc de nimeni,pentru ca vine vremea cand lucrurile se intorc impotriva ta inzecit. Si ce mai zic astia de se vaieta ca nu au lucratori? Pai nu e mai bine sa pleci afara decat sa fii umilit in propria ta tara? Macar afara inghiti umilintele specific,macar stii ca nu-si bate joc de tine un ghiorlan conational. Suferi dar pe bani.
8
2
E cumva un hater nefericit?!!!!
0
1
Eu sunt Ruxandra si o sa va cam stoienesc pe toti
0
2
da doamna ruxandra ce salariu are daca fetele nu au experenta si nu au clientii
13
2
daca doamna coafeza incaseaza prestatiile de servicii in propriul buzunar....de unde vrea salariu......de la bugetul cui.....ca de la al statului ...NU se poate.....dna presedinta, camere de luat vederi amplasate pe fiecare scaun de lucru....si sa vezi eventuale incasari la adevaratele coafeze..nu la MAHALA.......
8
6
ar trebui sa iasa si sa dea un comunicat de presa cu privire la speta respectiva; daca este un caz cu care se confrunta multi salariati, respectiv negarantarea in plata a salariului minim pentru membrii cooperatori, conducerea itm cta trebuie sa precizeze ce legislatie a muncii verifica ei si unde se pot adresa membrii cooperatori; oricum o mai proasta comunicare decat la itm cta nu gasesti, ei nu au afisat pe siteu nici macar numele noului director pe relatii de munca, de modificare salariu minim, noul stat al inspectorului itm, legea preventiei nici vorba sa posteze ceva; demisia
16
0
de marca si mare patron la firma Argos din societate de constructii hidrotehnice am transformat firma in CIRC.Ma cac pe toti salariatii mei si ma doare in cur de ei.Salariile din 2017 le voi da...niciodata.Este bine ptr cei de la Navodari ca le-a dat 16 lei.In tara asta patronii au sclavi... nu salariati
11
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108