REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Cum reduci nivelul de cortizol din organism pe cale naturală

Cum reduci nivelul de cortizol din organism pe cale naturală

Replica API 15 martie 2021 | 18:55 1370

Când suntem stresați, glandele suprarenale eliberează cortizol – cunoscut și sub denumirea de “hormon al stresului”.

Sursă foto: Shutterstock

Cortizolul este un hormon cu mai multe funcții, printre care și cea de controlare a nivelului de zahăr din organism. Nivelul de cortizol este, în general, mai ridicat dimineața și scade pe măsură ce se apropie seara, scrie doc.ro.

În doze normale, cortizolul este necesar și benefic, acesta reglând ciclurile de somn, ajutând organismul să folosească carbohidrații, grăsimile și proteinele, reducând inflamatia din organism și, totodată, controlând nivelul de glucoză din sânge.

Însă atunci când nivelul de cortizol este mai ridicat decât ar trebui, pe perioade îndelungate, pot apărea efectele secundare precum:

Slăbiciune musculară,

Nevoia de urinare frecventă,

Modificări bruște de dispoziție,

Risc crescut de osteoporoză,

Reducerea apetitului sexual,

Acumularea de kilograme în plus, care se observă în mod deosebit la nivel abdominal sau la nivelul feţei.

În cazuri severe, nivelul ridicat de cortizol poate declanșa și apariția unor probleme mai grave, precum:

Hipertensiunea,

Diabetul de tip 2,

Infecțiile frecvente.

Cum poți reduce nivelul de cortizol folosind metode NATURALE

Dormi suficient – atunci când organismul este nu se bucură de suficiente ore somn, glandele suprarenale măresc producția de cortizol. De aceea, somnul este considerat o metodă naturală eficientă de reducere a nivelului de cortizol din organism.

Dacă ai de-a face cu insomniile, pot încerca să reduci consumul de cofeină și de ciocolată seară, să îți faci o rutină de somn pe care să o respecți în fiecare seară, dar și să iei suplimente pe baza de melatonina, care te vor ajută să adormi mai rapid.

Practică exerciții fizice de intensitate moderată – sportul poate mari producția de cortizol, de aceea nu e recomandat sportul intens dacă dorești să reduci nivelul acestui hormon în organism. Activitățile fizice de intensitate moderată, precum plimbările în ritm alert, yoga, pilates sau înotul pot reduce cantitatea de cortizol eliberată de glandele suprarenale.

Identifica factorii care declanșează stres și evită-i – nu te expune situațiilor stresante în mod voit. Stresul și anxietatea cresc nivelul de cortizol din organism, de aceea trebuie să reducem stresul.

Învață să te relaxezi – asta înseamnă că ar trebui să practici activități care au capacitatea de a reduce nivelul de cortizol din organism. Poate fi vorba despre un hobby care ne relaxează sau de activități precum yoga, meditația ori tehnicile de respirație.

Bea un ceai din plante – ceaiurile de lavandă, de tei, dar și cel de sunătoare au proprietăți relaxante, care ne pot ajută să facem față mai bine stresului cotidian. Fă-ți un obicei din a bea un asemenea ceai în momentele zilei în care ai mai multă treaba de făcut și e posibil să devii tensionat.

Ia-ți un animal de companie – studiile făcute în domeniu în ultimii ani au arătat că relația pe care o are un stăpân cu animalul sau de companie are efecte relaxante asupra stăpânului. Un studiu făcut pe copii a arătat cum terapia cu câini poate reduce nivelul ce cortizol din organism înainte și în timpul unei proceduri medicale minore.

Dezvoltă-ți latura spirituală – dacă ești preocupat de latura spirituală, ai putea să te concentrezi pe dezvoltarea acesteia. Studiile arată că adulții care sunt preocupați de spiritualitate înregistrează o scădere a nivelului de cortizol din organism.

Mănâncă mai sănătos – dietă poate influență nivelul de cortizol din sânge. De pildă, zahărul crește nivelul de cortizol din sânge, ceea ce înseamnă că limitarea consumului de zahăr poate avea un impact pozitiv asupra hormonului stresului. Se recomandă consumul de banane, de pere, de ceaiuri din plante, de alimente bogate în probiotice și prebiotice, precum și apă pentru reducerea cortizolului din organism.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272