REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Cupșa: Mai multe firme private vor să pună mâna pe certificatele marinarilor eliberate de CERONAV. Video

Cupșa: Mai multe firme private vor să pună mâna pe certificatele marinarilor eliberate de CERONAV. Video

Mirela PASCAL 23 noiembrie 2023 | 00:00 7114

Sorin Ovidiu Cupșa, directorul CERONAV și candidatul AUR la Primăria Constanța, a acordat un interviu miercuri, 22 noiembrie, în studioul Replica, în cadrul căruia a vorbit despre comasarea CERONAV cu ANR și despre efectele negative care s-ar produce în urma deciziei Ministerului Transportului. Totodată, Cupșa a vorbit și despre candidatura la Primăria Constanța. Așadar, lecturați materialul și urmăriți interviul, a spus lucruri extrem de interesante!

Cupsa: Mai multe firme private vor sa puna mana pe certificatele marinarilor eliberate de CERONAV. Video

În debutul interviului, Ovidiu Cupșa a făcut un preambul al activității CERONAV, companie care se autofinanțează și care, împreună cu filiala din Galați, se ocupă de școlarizarea și procesul de promovare a navigatorilor români. 

În momentul de față, România este unul dintre cei mai importanți furnizori de marinari și de personal navigant de ape interioare, iar certificările acestor oameni, așa cum ați spus, aparțin CERONAV. Suntem cel mai mare centru de training naval, de la nivelul Uniunii Europene. Avem cea mai dezvoltată bază materială și cel mai mare număr de cursuri pe care le furnizăm, în domeniul naval și în domeniile conexe. Practic, toți marinarii și personalul navigant de apă dulce depind de aceste certificări. Este vorba despre peste 50.000 de oameni, fără a pune la socoteală personalul off-shore, personalul portuar și alte tipuri de personal, din sectoarele adiacente colaterale maritime. În virtutea aceasta, noi, ca și instituție, începând din 1976, ne-am îndeplinit această misiune cu succes și iată că în momentul de față, toți marinarii români, care sunt certificați la Ceronav, nu numai că au locuri de muncă, dar sunt căutați și pot să navigheze oriunde în flota internațională, fără a avea niciun fel de probleme. Avem inclusiv cereri pentru certificare din afara României. Noi am devenit centru regional și, inclusiv personal din afara României vine să facă acele cursuri, la CERONAV”, a explicat Cupșa.

În continuare, Ovidiu Cupșa și-a manifestat îngrijorarea față proiectul Ministerului Transportului privind comasarea CRONAV cu ANR și spune că totul a pornit din zona unor privați, care au senzația că, dacă vor privatiza o parte din cursuri, vor obține și ei „o felie“. „În momentul în care stăpânii fac schimbări, apare bucuria nebunilor. Întotdeauna, în momentele de schimbare, apar idei năstrușnice, de prin toate părțile. Dacă la nivel general poate fi o politică bună, aceea de a reduce cheltuielile, în momentul în care o faci, ea trebuie pusă în practică efectuând o analiză instituțională. Nu poți să pui aiurea instituții laolaltă, pentru a le reduce numărul. Nu merge așa. Fiecare instituție are specificul ei, ele trebuie analizate individual, iar în situația CERONAV, nu se face prin această modificare niciun fel de economie, ci doar se pun în pericol certificărilor acelor oameni”, este de părere directorul.

Se încearcă comasarea CERONAV... pe blat?!

La nivelul Ministerului există în momentul de față mai mult o zvonistică. Există persoane care au ținut neapărat să facă această comasare, astfel încât să cuprindă și CERONAV, fără a avea niciun argument real din punct de vedere al cheltuielilor bugetare, pentru că suntem o instituție care se autofinanțează. Acei oameni au încercat să facă modificarea aceasta în termini colocviali, pe blat. Nu s-a organizat o dezbatere, nu s-a efectuat o analiză instituțională, nu s-a făcut o analiză de impact, nu doar asupra felului în care ar fi afectată instituția noastră, sau statul roman, care în momentul în care se va ajunge la comasarea CERONAV și va interveni nevoia de externalizare, dar și asupra modului în care va influența activitatea marinarilor. Avem un sistem de certificare care merge bine, de 50 de ani, este respectat la nivel internațional și corespunde tuturor standardelor mondiale și europene. Nu cred că este cazul ca cineva să pună în pericol acest sistem în virtutea oricărei idei de a reduce cheltuielile bugetare, pentru că nu poate fi vorba despre așa ceva”, a completat Cupșa.

Privații fac presiuni pentru desființarea CERONAV?

Cine vrea desființarea CERONAV și care ar fi efectele negative?! „În momentul de față, CERONAV se autofinanțează integral din tarifele pe care le percepe pentru cursuri. Există două riscuri majore în cazul oricărei comasări. Sunt tot felul de zvonuri, dar nu ni s-a transmis încă nimic oficial. Știm că se fac pe dedesubt foarte multe presiuni pentru desființarea instituției. În primul rând, aceste presiuni se pun de când sunt eu director la CERONAV și, cu siguranță, dacă îi întrebați pe foștii mei colegi, o să vă spună că au mai fost atacuri la adresa instituției. Ele (n.red. presiunile) vin din zona unor privați, care au senzația că, dacă vor privatiza o parte din cursurile CERONAV, vor obține și ei o felie. S-a încercat, de-a lungul timpului, să se inducă ideea că dacă aceste cursuri s-ar liberaliza și s-ar privatiza ar exista o concurență care ar aduce niște tarife mai mici. Niciunul dintre acești oameni nu se gândește la binele marinarilor. Toți se gândesc la profitul pe care ar putea să îl obțină. În momentul de față, ca să înființezi un centru de training mic, nu cum e CERONAV, care are active de milioane de euro, ai nevoie de câteva milioane de euro pentru a-l dota la standarde europene. Dacă fac acest lucru trebuie să își recupereze investiția și să facă un profit. CERONAV lucrează pro-bono. Este o instituție publică, ce nu aduce profit nimănui. Toate încasările rămân în CERONAV și sunt investite în dezvoltare. Banii aceia se duc în bărci de salvare, în simulatoare, în campus. Nu sunt împotriva economiei libere de piață, dar, în acest domeniu, al certificării în care statul roman prin CERONAV garantează standardele, este periculos să implici oameni care vor să facă profit. În Vest există acest model acest model de certificare private, dar acolo funcționează modelul. La noi fiecare secretar de stat sau director din minister vine cu o agendă ascunsă. Noi am trecut prin asemenea situații. Se uită prin jur să identifice ce merge și când o fac, își freacă mâinile și își spun că pot să rupă și ei o felie de acolo. (...) Este vorba despre interesele permanente ale unor privați, care au senzația că dacă vor rupe CERONAV vor ajunge să dezvolte cine știe ce business”, a mai precizat șeful CERONAV.

Este o comasare mascată

Dacă comasarea s-ar produce, efectele negative sunt majore. CERONAV este singurul centru din Europa care furnizează cursuri sub toate cele cinci standarde - STCW, OPITO, NAUTICAL INSTITUTE, GWO şi Directiva Europeană 2017/2397. Trecerea la o altă formă de organizare ar duce la un nou proces de acreditare, lung şi anevoios, timp în care cursurile ar fi suspendate. Acest lucru ar duce la scoaterea din piaţa de pregătire, pe de o parte, a personalului român maritim şi fluvial, iar pe de altă parte, şi scoaterea României de pe lista ţărilor acreditate să desfăşoare astfel de cursuri. „Dacă, prin absurd, s-ar păstra toate certificările, deși sunt sigur că acest lucru nu se va întâmpla, cele care ar rămâne ar fi mult mai scumpe. Multe dintre certificările care există în momentul de față nu se vor mai realiza niciodată. Noi suntem adaptați la industria maritimă și știm că în toată Europa există centre dedicate maritime. Am fost și întrebați, la nivel de minister, ce se întâmplă în restul Europei și le-am arătat că există instituții precum CERONAV. Nu poate să existe în cadrul unei autorități, pentru că emiterea de autorizații și certificări concomitent ar însemna conflict de interese. Care este pasul următor? Să se externalizeze certificare, unde se dorește. Este o comasare mascată, care în final duce la o incompatibilitate, ce ne va obliga să le dăm altora responsabilitatea de a certifica”, a specificat Ovidiu Cupșa.

Dacă s-ar opri certificarea marinarilor, s-ar pierde 8 milioane de euro pe lună

O altă chestiune este legată de pierderi. Am primit un memoriu de la Sindicatul Liber al CERONAV, care ne-a dat o nouă perspectivă. Am văzut problema din punct de vedere instituțional, Sindicatul a făcut un calcul, inclus în acel memoriu, care arată că, într-o singură lună în care s-ar opri certificarea marinarilor, ar duce la pierderi de peste 8 milioane de euro, în buzunarele marinarilor, și la pierderi de peste 50.000 de euro pentru noi, ca instituție. Procesul de comasare ar dura ani, pentru că instituția se va bloca. Toate tipurile de cursuri pe care le avem în momentul de față au fost certificate pe rând, timp de ani de zile. Nu poți să blochezi toată activitatea instituției ca să recertifici sute de cursuri. În fiecare lună, avem în jur de 2.000 de cursuri. Sunt oameni care au nevoie de certificate pentru a pleca în voiaje. Un dosar de certificare durează chiar și trei ani. Nu există decât riscuri. Să fim serioși”, a completat Cupșa.

Decizia este impusă de Uniunea Europeană? „Ce ne impune Uniunea Europeană?! Bruxelles negociază cu fiecare stat. Eu am condus negocieri. Vreau să vă spun că toate statele, care se bat pentru drepturile și pentru politicile lor, au câștig de cauză. Nu există situații în care Europa să impună ceva. În momentul în care ai niște idioți utili, normal că ei iau ca atare tot ce li se spune. Foarte mulți oameni, care reprezintă România în Uniunea Europeană, au acest sindrom al idiotului util care, în momentul în care i se spune să facă ceva, el execută, fără să aibă măcar un câștig cert pentru el sau pentru țara lui”, a mai adăugat directorul CERONAV.

Mai multe despre acest subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

CERONAV, invitată de NATO la întâlnirea Grupului de Transport

În data de 25 octombrie 2023, a avut loc la Bruxelles, la sediul NATO, întâlnirea Grupului de Transport de Suprafață și Ape Interioare (TG IST), eveniment la care a fost invitată și CERONAV. Din delegație a făcut parte însuși Ovidiu Cupșa, dar și expertul Internațional NATO la nivelul TG IST, Eugen Marin. Care este importanța lucrărilor acestui for?! „Noi ne dezvoltăm în permanență. Am dezvoltat portofoliul de cursuri și am intrat astfel în foarte multe domenii. În ultimii ani de zile am mers chiar mai departe, pornind de la domeniul civil, spre a încerca să ne dezvoltăm în domeniul militar. Avem un joint venture cu cel mai important furnizor de training din Statele Unite pentru armata americană, având în vedere această politică de securitate, necesară în contextul actual. Ne confruntăm cu o Rusie expansionistă, care se aproprie de Gurile Dunării. Eu am și cerut excluderea Rusiei din Comisia Dunării, pentru că este vecinul nostru, care a avut în permanență tendințe imperialiste. Nu putem uita nici faptul că ne-a luat Basarabia, nici că tezaurul românesc este la ei. În aceste situații, în care noi suntem partener NATO, în această politică de securitate, trebuie să venim cu un plus valoare cât mai mare, ca aport la alianță. Unele din aporturile pe care le putem aduce este pregătirea soldaților NATO, care fie sunt marinari pe nave maritime, fie sunt aeropurtați deasupra mării și trebuie să facă acele cursuri de siguranță maritimă. Acesta a fost și sensul deplasării la Bruxelles la sediul NATO. Am fost invitat la Grupul pentru Transporturi. A fost conceput un Action Plan, unde am fost și noi, ca instituție, prinși. A fost o întâlnire extrem de constructivă pentru noi ca instituție și ca țară. Dincolo de veniturile pe care le-ar aduce statului, ar fi vorba și despre prestigiul României”, a explicat Cupșa.

Mai multe despre subiect, urmăriți în VIDEO de mai jos:

Cupșa: Sunt candidatul AUR la Primăria Constanța

Schimbând registrul, am vorbit cu Ovidiu Cupșa și despre candidatura la Constanța. S-a conturat în spațiul public această idee, iar Cupșa a lămurit, chiar în studioul Replica - da, candidează din partea AUR, și are planuri mari. „Vreau să candidez pentru Primăria Constanța. Nu este un zvon, este o certitudine. Eu am spus în permanență, cel puțin după 2020, că voi candida în 2024, la Primăria Constanța. În momentul de față sunt singurul care și-a exprimat intenția de a candida din partea AUR. În momentul în care se va bate palma, va exista o poziție publică și a partidului, dar, în prezent, sunt singurul interesat. Sunt în negocieri avansate în a crea o echipă, un program de guvernare locală. Dacă toate acestea se vor armoniza, voi fi candidatul partidului”, a spus Cupșa.

PNL, din punctul meu de vedere, în momentul de față, nu mai urmărește obiectivele naționale

De ce AUR, și nu alt partid? „Am fost în PNL. Din PNL a cam dispărut N-ul. Eu am intrat în Partidul Național Liberal în 1990. Membrii la momentul respectiv erau Alexandru Paleologu, Neagu Djuvara, Mircea Ionescu Chintur. Aveam legături cu țărăniștii, cu Ion Rațiu, cu Corneliu Coposu. Comparați politica pe care o aveau atunci, când erau în partid patrioți adevărați, care într-adevăr au încercat să scoată România din marasmul comunismului, și cea care se face acum. Sunt unii dintre oamenii care au fost în Piața Universității și am strigat acolo. PNL, din punctul meu de vedere, în momentul de față, nu mai urmărește obiectivele naționale. Pot să mă contrazică liberalii, vechii mei colegi. Pot să vină măcar cu un argument, o măsură guvernamentală luată în ultimii ani de către PNL. (...) Sunt membru cu acte în regulă în AUR. În momentul de față partidul corespunde, din punct de vedere al doctrinei, modului meu de a fi și a gândi. Să știți că din punctul meu de vedere, Primăria nu se conduce cu doctrine, ci cu oameni care știu să facă administrație. Intenția mea la Primărie, și sper să fiu susținut de către partid în acest sens, este să fac o echipă bună, de oameni profesioniști, care au administrație publică în spate. Nu-ți permiți să aduci oameni, care să învețe administrație publică în Primărie. Ne costă să școlarizăm niște oameni”, a lămurit invitatul nostru.

AUR a surprins în 2020, va surprinde mai mult în 2024

În 2020 AUR a surprins, dar va surprinde și mai mult în 2024. În momentul de față, s-a consolidat ca și partid. N-am avut niciodată, de când am venit în echipa AUR, senzația că s-ar discuta altceva decât dorința de a face cu adevărat o schimbare în bine pentru România. Avantajul partidului este că are o vigoare față de cei care sunt în politica mainstream. Se pleacă de la niște intenții bune, curate. În momentul în care pui bazele discutând despre niște intenții bune, este mult mai greu ca să vină cineva și să îți spună că au și ei nevoie de ceva. Înțelegerea pe care vin este că facem ceva pentru constănțeni. Sunt convins că, în momentul de față, Constanța are nevoie de o schimbare de drum fundamentală, radicală. Nu vorbim despre trei rigole care trebuiau să fie puse, dar n-au fost și au condus la inundarea străzilor sau de faptul că există niște lucrări care nu se ridică la standarde. Vorbim despre o schimbare radicală de gândire în ceea ce privește Constanța. În primii ani după Revoluție, era un motiv de mândrie să fii constănțean. Vorbim despre o schimbare de atitudine”, a conchis politicianul.

Mai multe despre subiect, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272