REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Curtea Constituțională, sesizată în dosarul tunului de 19 hectare de teren din zona Carrefour

Curtea Constituțională, sesizată în dosarul tunului de 19 hectare de teren din zona Carrefour

Replica API 25 noiembrie 2019 | 00:00 385

Dosarul în care expertul este cercetat pentru abuz în serviciu, la final

Dosarul în care expertul este cercetat pentru abuz în serviciu, la final

Florin Dumitrescu, fost expert judiciar în cadrul Biroului de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Constanţa, a solicitat sesizarea Curții Constituționale în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu. Este vorba despre speța terenului de 19 hectare din zona Carrefour, pus sub sechestru de dată recentă. Acest teren a fost la un pas de a fi retrocedat Zoei Rădulescu, deși aceasta avea moștenire în Kogălniceanu! În februarie a.c. el a fost condamnat la 2 ani cu suspendare, însă decizia nu a fost definitivă, fapt pentru care expertul a formulat recurs. Magistrații se vor pronunța miercuri, 27 noiembrie.

"Numita RĂDULESCU ZOEA, a iniţiat demersurile necesare în vederea obţineri unui teren situat pe malul lacului Siutghiol, pe raza UAT Constanţa, adică să schimbe practic amplasamentele la ceea ce primise în posesie. Fiind evident interesul acesteia de a beneficia ilegal de un teren mult mai valoros decat cel realmente detinut, respectiva a promovat acţiunea nr. 63/212/2003 la Judecătoria Constanţa, în care a folosit serviciile abuzive ale inculpatului, care, sintetic vorbind, a emis un raport de expertiza in deplina contradictie cu legea, dar si cu logica minimala. Pentru a crea aparenta de respectare a legii, respectiva a prezentat in noul demers, in probatiune, un înscris preconstituit, evident pro causa, denumit „raport de expertiză tehnică extrajudiciară” întocmit de inculpatul expert Dumitrescu Florin", se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul Teodor Niță.

Precizăm faptul că, potrivit minuntei din februarie, instanța a dispus ridicarea sechestrului pe terenurile din zona Carrefour, instituit în 2016, și plata daunelor materiale, către partea civilă Alexa Gheorghe, de peste 1,3 milioane de lei. Concret, vorbim despre un teren situat vis-a-vis de Carrefour din Constanţa, la ieşire din municipiu, spre Ovidiu, de 19 hectare. Acest teren a fost la un pas de a fi retrocedat Zoei Rădulescu, fost secretar în cadrul Ministerului de Interne, deși aceasta avea moștenire în Kogălniceanu! Cum? Rădulescu a iniţiat demersurile necesare în vederea obţinerii unui teren situat pe malul lacului Siutghiol, pe raza UAT Constanţa, adică să schimbe practic amplasamentele la ceea ce primise în posesie. Fiind evident interesul acesteia de a beneficia ilegal de un teren mult mai valoros decât cel realmente deținut, respectiva a promovat acţiunea nr. 63/212/2003 la Judecătoria Constanţa, în care a folosit serviciile abuzive ale expertului, care, sintetic vorbind, a emis un raport de expertiză în deplină contradicție cu legea, dar și cu logica minimală, după cum se arată în rechizitoriul întocmit de procurorul Teodor Niță, cel care a instrumentat cazul.

Zoea Rădulescu (fostă angajată a MAI, la Departament Protocol, fostă numărul 4 în PNŢCD pe ţară), după ce a primit, în anul 2000, titlu de proprietate pe terenul moştenit în Kogălniceanu, a solicitat în instanţă terenul de la Constanţa! A contestat în instanţă titlurile de proprietate obţinute de alte 5 familii din Constanţa, motivând în cazul unei familii că cel care a formulat solicitarea de punere în posesie a decedat (însă dreptul de proprietate nu moare odată cu petentul, căci există moştenitorii legali ai respectivului!). Dar, cea mai aberantă motivare pentru care Zoia Rădulescu a cerut terenul din Constanţa a fost numărul lotului!

Cum a început totul! La Kogălniceanu, Zoea Rădulescu a fost pusă în posesie pe 19 hectare de teren dintr-o solă de 120 de hectare, având numărul A510, mărginită de drum de exploatare 428, terenuri care i-au survenit în calitate de moștenitoare. Coincidenţa face ca şi terenul de la Constanţa de vizavi de Carrefour să fie numerotat A510, respectiv A428 (una de 10, alta de 9 hectare). Terenul la care Rădulescu visa cu ochii deschiși! Pentru a demonstra că sola din Kogălniceanu este una şi aceeaşi cu terenul din Constanţa, Zoea Rădulescu a angajat un expert evaluator, Florin Dumitrescu, fost expert judiciar în cadrul Biroului de Expertize Judiciare de pe lângă Tribunalul Constanţa, care, fără a se deplasa în teren pentru a vedea exact care este situaţia terenului „revendicat” de Zoea Rădulescu şi fără a avea din partea acesteia o împuternicire pentru a realiza expertiza, a concluzionat că terenul din municipiul Constanţa este unul şi acelaşi cu cel din documentele eliberate de administraţia locală de la Mihail Kogălniceanu! Cu această expertiză „bombă”, Zoea Rădulescu a introdus în instanţă, în 2003, acțiune, iar dosarul „nimereşte” la judecătorul Corina Eugenia Jianu (magistrat trimis în judecată, în 2014, pentru abuz în serviciu şi luare de mită într-un dosar al fostului primar de la Năvodari – n.r.). Care i-a dat câștig de acuză și i-a ”pasat” cele 19 hectare de teren în Constanța. ”Fiind evident interesul acesteia de a beneficia ilegal de un teren mult mai valoros decat cel realmente detinut, respectiva a promovat acțiunea la Judecătoria Constanța, în care a folosit serviciile abuzive ale inculpatului, care, sintetic vorbind, a emis un raport de expertiză în deplină contradicție cu legea, dar și cu logica minimală, dar folosit ca mijloc de probă deplină cu efecte prejudiciale așa cum se va descrie în continuare”, se arată în rechizitoriu.

Singura legătură reală care se poate face totuși între solele A510 Constanța și Mihail Kogălniceanu este dată de faptul că acestea provin din suprafețe de teren puse la dispoziție din patrimoniul celei dintâi, dar sunt cert pe amplasamente diferite, aflate la peste 20 km. distanță, între ele aflându-se UAT Ovidiu.

Zoea Rădulescu, obligată la plata unor daune morale și materiale exorbitante

Pe fir, a intrat procurorul Teodor Niță, care a deschis o amplă anchetă și a scos la iveală toate ilegalitățile Florin Dumitrescu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanța, pe 15.12.2016. Pentru întreaga „operă”, fără de care Rădulescu nu ar fi reuşit să obţină ilegal în instanţă anularea altor titluri de proprietate, dobândite pe bună dreptate de alţi moştenitori în Constanţa, fostul expert a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa pentru abuz în serviciu. La toată această mascaradă a contribuit şi fostul primar al comunei Kogălniceanu, Traian Dinu. Din fericire pentru el, procurorul nu l-a trimis în judecată şi pe acesta, constatând că faptele fostului edil s-au prescris.

Cum s-a apărat expertul în instanță!

”Consideră că nu a săvârșit nicio infracțiune, iar competența sa se reduce la expunerea unui punct de vedere, care poate fi luat sau nu în vedere de instanță. Raportul de xpertiză nu contine verdict, decizie ci un punct de vedere sub expresia „opinia expertului în penal sau punct de vedere în civil”. Are obligatia ca în raportul de expertiză să fie obiectiv, indiferent de punctul de vedere al părții care l-a angajat, iar obiectivitatea sa este demonstrată de faptul că în raport, pe o pagină intitulată expunere de motive privind fundamentarea punctului său de vedere, a aratat de ce consideră că terenul cu care a fost pusa în posesie Rădulescu este în Constanța, iar procesul verbal este scris greșit de cineva din primaria Kogalniceanu. Nu putea fi alftel dat fiind faptul că acordul de punere în posesie al comisiei locale al primariei Kogalniceanu, intregistrată la primaria Kogalniceanu făcea referire expres la terenurile din Constanța, și nu din Kogalniceanu”, a relatat Dumitrescu în instanță, prin apărătorul său.

Dumitrescu a fost condamnat pe fond la doi ani cu suspendare, iar pe durata termenului de supraveghere va executa obligaţia de a urma un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Constanţa și va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile, în cadrul Centrului de Formare profesională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa sau în cadrul Serviciului Public de Asistenţă Socială Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanţa. Instanța a mai dispus ridicarea sechestrului asigurator instituită de procuror prin Ordonanţa nr. 401/P/2016 din data de 08.11.2016 emisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, dar și restabilirea situaţiei anterioare a comiterii infracţiunilor şi desfiinţarea în totalitate a înscrisurilor false respectiv a expertizei depusă în data de 16.09.2008 în cadrul dosarului civil 63/212/2003 al Judecatoriei Constanta și a adresei nr. 3641/15.05.2000 emisă sub semnatura numiților Traian Dinu, fost primar Mihail Kogălniceanu, si a unei persoane neidentificate, ambele fiind documente rezultate în urma comiterii faptelor în prezenta cauză. Persoanele vătămate Instituția Prefectului Judeţului Constanţa şi Primăria Constanţa nu s-au constituit părţi civile în cauză. În schimb, proprietarul terenurilor a solicitat daune morale și materiale. Iar instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de Alexa Gheorghe. Astfel că, Dumitrescu trebuie să-i plătească 1.320.030,80 lei cu titlul de daune materiale şi la sima de 10.000 lei cu titlul de daune morale. De precizat că, inițial, partea vătămată a solicitat daune morale de 150.000 lei. Dumitrescu a formulat recurs, iar în cadrul procsului, acesta a solicitat magistraților sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.308 alin.(1) cod penal. Excepția i-a fost admisă.

Ce prevede articolul pentru care a ceruts esizarea Curții Constituționale! ”Dispozițiile art. 289-292 și ale art. 297-301 privitoare la funcționarii publici se aplică în mod corespunzător și faptelor săvârșite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute în art. 175 alin. (2) sau în cadrul oricărei persoane juridice”. Magistrații au amânat pronunțarea în dosar pentru 27 noiembrie.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e un spagagiu si un hot ordinar !!! Nu si-a primit dreptul de aceea a dat totul in gat !!! Muie nita cu cacat !!!
2
1
Partidele politice nu ar trebui sa proteje hoti asa cum s-a facut de la revolutie si pana astazi,cateva reforme pe justitie au fost votate de romani la referendun in luna mai dar un referendum votat de milioane de oameni nu a contat pentru guvernul PSD. ALDE,asa ca nu incerca sa dai hotilor o culoare politica ma baiete.
3
0
Este ca toti plozii si nepotii PNT-cd istilor astia "cinstiti" se regasesc azi in USR. Pana si fie-sa fostului primar taranist al urbei, Neagoe. Sila maxima!
5
2
se vor face multe cercetari si in alte dosare, e abia inceputu
13
1
Alexa Gheorghe are toate terenurile din zona aia ....oare cum le-a facut? ...sa-l caute procurorul Nita si pe asta putin !
18
1
Procurorul a avut dreptate ! De-am fi avut numai astfel de procurori ,romania era departe .
14
4
cine este asta ??? nepotul lui Dumitrescu de la rest Parc ???
9
0
Alexa nu a fost implicat acum niste ani in trafic de tigari de contrabanda, impreuna cu fratii Chicheanu ? In plus el a cumparat drepturile litigioase ale celir 19 hectare. Ceva pute tare !Procurorule, nu simti mirosul ?
17
2
Pai si Zoea Radulescu? Machidoanca care beneficia de drept de fals? Nimic, nici-o condamnare?
19
3
Din pacate nu este singura speta. Din fericire, a intervenit procurorul si a rezolvat. Acum toti or sa zica ca procurorul este omul lui Basescu, bla, bla, bla. Ajunge cu hotia.
17
2

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369