REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Curtea de Conturi: UMC a achitat, fără fundament legal, sporul de vechime unor profesori, printre care şi soţului fostei şefe de la AJOFM

Curtea de Conturi: UMC a achitat, fără fundament legal, sporul de vechime unor profesori, printre care şi soţului fostei şefe de la AJOFM

Replica API 10 iunie 2019 | 10:22 1109

Andrei Murineanu, fost comandant al Centrului Militar Zonal Constanța și soţul fostei şefe a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, Emilia Murineanu, este în conflict juridic cu Universitatea Maritimă Constanţa după ce i-a fost plătit spor de vechime.

În urma unui control al Curţii de Conturi, auditorii au constatat faptul că UMC a achitat, fără fundament legal, sporul de vechime pentru Murineanu, care s-a pensionat în 2016, având în vedere faptul că acesta cumulează pensia cu salariul din activitatea didactică în calitate de titular. Instituţia de învăţământ a încercat să recupereze prejudiciul, măsură dispusă de Curtea De Conturi, însă instanţa nu i-a dat câştig de cauză. A pierdut definitiv în favoarea lui Andrei Murineanu.

La începutul anului 2017, Universitatea Maritimă Constanţa a fost supusă unei acțiuni de control a Curții de Conturi a României, care s-a finalizat prin emiterea Raportului de control nr. 1063/2017 și a Deciziei nr. 11/2017. Curtea de Conturi a constatat că, potrivit art. 289 (3) din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, cadrele didactice titulare care au împlinit vârsta de pensionare (fără a face distincție între pensionarii din sistemul de pensionare public sau militar), pot continua activitatea didactică, cu aprobarea senatului universitar, în baza unui contract pe perioada determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă. Cadrele didactice pensionate pot fi plătite în regim de plată cu ora. Salarizarea pentru contractele de plată cu ora se realizează în temeiul art. 10 din Metodologia de calcul a drepturilor salariale ale personalului didactic aprobată prin Legea nr.63/2011. Astfel, un cadru didactic căruia i încheie un contract de muncă în regim de plată cu ora nu va avea inclus în drepturile salariale sporul de vechime, spre deosebire de angajatul care beneficiază de un contract individual de muncă ca titular, situație în care s-a aflat şi Andrei Murineanu. Potrivit Raportului Curții de conturi, suma nedatorată achitată de universitate profesorului universitar, respectiv sporul de vechime, este de 660 lei/lună pentru o perioadă de 9 luni, respectiv de la data pensionării până la momentul colectării documentelor de către organul de control.

Astfel, Universitatea Maritimă l-a acţionat în instanţă pe Andrei Murineanu, lector universitar, solicitând obligarea acestuiala plata sumei de 5940 lei, reprezentând suma nedatorată achitată de instituție sub forma de spor de vechime. În ianuarie 2018, Tribunalul a respins acţiunea.

Murineanu a relatat magistraţilor că art. art.289 alin.3 din Legea nr. 1/2011 prevede doar situațiile în care cadrul didactic se pensionează pentru limită de vârsta în conformitate cu alin. (1), acest text de lege fiind inaplicabil în situația în care cadrul didactic se pensionează potrivit unor alte legi cum este Legea nr. 223/2015, data fiind şi calitatea acestuia de militar. Textul de lege invocat se referă strict la situația în care cadrul didactic se pensionează pentru limită de vârstă în conformitate cu art. 289 alin. (1) care prevede ca "personalul didactic și de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani." . Pensionarea sa nu poate fi asimilată în niciun caz pensionării pentru limita de vârsta prevăzută la art. 289 alin. (1) din Legea nr. 1/2011 cu toate efectele ce decurg din aceasta. Aspect reţinut şi de instanţa de judecată care a constatat că sporul de vechime a fost achitat conform contractului individual de muncă intervenit între părți, astfel cum a fost ulterior modificat prin acte adiționale, contract ce nu contravine dispozițiilor legale arătate. Pe 16 martie 2018, UMC a formulat recurs, iar joi, 6 iunie, Curtea de Apel a menţinut decizia primei instanţei, respingând recursul instituţiei de învăţământ, decizia fiind definitivă.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ani de zile cere spaga 100 euro de materie si 200 lei proiectul , nu se poate asa ceva , are vila mercedes nou toate luate din spagi
1
0
Titlul corect ar fi trebuit sa fie : Curtea de Conturi a apreciat ERONAT ca UMC a platit nelegal sporul de vechime. Cu alte cuvinte, instanta a decis ca UMC a plati legal sporul de vechime. Halal ziarist...
7
0
pai din articolul vostru reiese ca situatia e tocmai pe dos!!!
4
0
Fisa profesorului anechitoaie de la ovidius o grasu a bursucita a trecut pe pile de la taicasu 3 facultati deodata
1
0
Barcaru da la Nusa sporuri de avans pentru prestatii deosebite in timpul programului. Artagea nu vede , e prea mic .....
1
0
Este foarte bine ca asa zisii auditori ai Curtii de "M"onturi o mai dau si-n bara. Iar chestia cu sporul nu au descoperit-o ei, au trimis niste cozi de topor petitii ca acest spor il primeste nelegal. Lichele sunt in fiecare institutie si au o mare preocupare pentru gradina altuia.
9
0
Titlul articolului sugereaza comiterea unei ilegalitati, dar instanta a aratat contrariul.... ce fel de ziarist e M.P. asta?!?
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108