REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
17.1° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Damen Mangalia, tot mai aproape de a-și trimite angajații în șomaj tehnic! Video

Damen Mangalia, tot mai aproape de a-și trimite angajații în șomaj tehnic! Video

Georgiana BOGLEA 16 martie 2024 | 00:00 6152

În ultimii ani, problemele s-au ținut lanț de firma Damen Mangalia. Este posibil ca, în scurt timp, șantierul, lipsit de comenzi ferme, substanțiale, pe termen lung, să își închidă porțile, parțial, iar muncitorii, 1.500 aproape, să fie trimiși în șomaj, deoarece nu vor mai avea de lucru.

Damen Mangalia, tot mai aproape de a-si trimite angajatii in somaj tehnic! VideoO parte dintre angajații Damen

La Damen Shipyards Mangalia tensiunile au tot crescut în ultima vreme, din pricina salariilor mult prea mici, dar și a faptului că mai mulți angajați ar urma să fie disponibilizați. Salariații au protestat, în trecut, în fața  Ministerului Economiei, în speranța că se vor îndrepta lucrurile, însă degeaba... situația persistă, deși părea că apele s-au liniștit. Mai nou, angajații sunt terifiați că istoria s-ar putea repeta, deoarece sunt amenințați cu șomajul tehnic, care nu se știe cât va dura și dacă vor mai avea un loc de muncă la care să se întoarcă.

Damen Mangalia, tot mai aproape de a-si trimite angajatii in somaj tehnic! Video

Semiran Abdurefi, consilier județean USR, este de partea angajaților și încearcă să-i ajute, însă pare că se luptă cu morile de vânt. „Mi-e și rușine de oamenii ăia care nu știu dacă o să mai vină la muncă sau nu din aprilie. Pe mine mă solicită oamenii. Oamenii mă solicită pentru orice. Eu nu sunt consilier în Mangalia. Oamenii nu ne-au votat în Mangalia. Încerc să ajut oamenii din șantier. Deci nu numai că îmi scriu sunt și revoltați  «adică noi o să rămânem fără locuri de muncă. Nimeni nu ne zice nimic. Guvernul ne-a lăsat, conducerea nu ne spune nimic, liderii de sindicat nu fac nimic.» De fapt nici liderii de sindicat nu știu sigur ce se întâmplă. În aprilie acum, se termină singurele două comenzi pe care le mai au. Niște structuri metalice pentru Offshore Norvegia. E un proiect foarte mare norvegian, dar trebuie să livreze comanda pentru că s-a terminat. Problema e că nu mai au niciun fel de comenzi, nimic, e zero. L-am rugat pe Remus Negoi să facă o solicitare, a făcut o interpelare la Ministerul Economiei, dar deocamdată nu au răspuns nimic și am trimis iar o solicitare conducerii șantierului să ne primească la discuții să ne spună care sunt perspectivele cu șantierul. Rămâne cu comenzi, o să aibă comenzi, rămâne cineva, vine altcineva, cumpără altcineva acțiunile Damen, deci nu se știe nimic. Și nu au vrut să ne primească. Eu oricum vin la poarta șantierului, că vine cineva să discute sau nu, noi venim la poarta șantierului. Și totuși a venit să discute cu noi liderul de sindicat Laurențiu Gobeajă, ne-a explicat că sunt discuții în continuare, lor nu li s-a spus nimic, dar este o îngrijorare foarte mare, inclusiv din partea liderilor de sindicat fiindcă ei ar vrea să facă niște acțiuni de protest, dar se pare că li s-a spus că situația este destul de sensibilă în momentul ăsta și să mai stea potoliți, ceva de genul ăsta. Li s-a spus că cel mai probabil vor intra în șomaj tehnic pentru o perioadă scurtă de timp și perioadă în care se vor căuta alte comenzi, alte asocieri. Șomaj tehnic care va dura probabil o lună-două până se termină cu alegerile, iar după aia părerea mea e că o să le dea Statul acei 2%“, a  declarat, pentru Replica, consilierul.

Damen Mangalia, tot mai aproape de a-si trimite angajatii in somaj tehnic! VideoSemiran Abdurefi

170 de milioane datorii...

Firma Damen Shipyards Mangalia nu stă deloc bine când vine vorba de profit. Firma a terminat anul 2022 cu afaceri de 311,2 milioane lei, dar în același timp, a înregistrat și cu cele mai mari pierderi de când s-a înființat societatea , respectiv 83,8 milioane lei. „Au 170 milioane euro datorii în 5 ani, timp în care partea română nu și-a respectat niciuna dintre obligații. În momentul ăsta ei ar avea comenzi dacă ar avea finanțare. Nicio bancă nu o să finanțeze Damen în momentul ăsta fiindcă anunță pierderi“, a declarat Semiran Abdurefi.

În trecut, echipa Replica a încercat de nenumărate ori să contacteze conducerea Damen, dar se pare că aceștia nu vor să comunice publicului detalii despre situația în care se află, aceștia nu doresc să ia contact cu nimeni din exterior.

Încă este patrimoniul statului în momentul ăsta. Că există o participațiune de 49% la Damen... Ăștia or să meargă pe șantaj, or să ia pachetul majoritar de acțiuni. Damen i-a notificat din august că pleacă. Deocamdată se pare că este un joc în care Damen practic ar vrea pachetul ăla majoritar 2% și fiindcă suntem în campanie Guvernul nu vrea să se asocieze cu am vândut iar țara străinilor. Statul este cel mai prost administrator, statul nu o să facă nimic fiindcă nu există cash flow. Ei au nevoie acum, rapid, nu au nicio comandă. Mai au niște reparații de făcut. Asta ar însemna că maxim 500 de oameni ar mai putea fi ocupați cu ceva lucru în șantier, și restul nu li se spune nici măcar dacă merg în șomaj sau nu“, a mai spus Semiran Abdurefi.

Damen Mangalia, tot mai aproape de a-si trimite angajatii in somaj tehnic! VideoRemus Negoi

Conducerea firmei Damen se pare că își pregătește o strategie pentru perioada care urmează și se află în discuții pentru a lua o decizie legată de activitatea firmei și ce se va întâmpla cu cei 1.490 de angajați. „Am înțeles că astăzi o să mai fie o ședință. Am vorbit cu liderul de sindicat și am înțeles că va fi chemat la discuții. Nu am aflat încă ce au discutat“, conform celor transmise de Semiran Abdurefi.

Video:

Și senatorul USR, Remus Negoi, se interesează de soarta celor 1490 de la șantierul Damen: „În august Damen a acționat în instanță statul român și vor să denunțe contractul. Statul român care e acționar majoritar nu prea vrea dar oricum se pregătește. Managementul actual al lui Damen este olandez, deci este din partea acționarului minoritar printr-un protocol sau o derogare de la OUG Ordonanței Corportative, care nu permite fiind acționar majoritar să ai conducere executivă alta decât cea desemnată de acționarul majoritar și a fost o derogare care expira fie la 2026, fie Statul Român nu a mai vrut să prelungească această derogare. Din motivul ăsta cei de la Damen vor să denunțe contractul. Acum nu știu e o formă de presiune în așa fel încât să le forțeze mâna Guvernului să prelungească mai mult această derogare. Cei de la conducerea firmei Damen se pare că își pregătesc o strategie pentru perioada care urmează și se află în discuții pentru a lua o decizie legată de activitatea firmei și ce se va întâmpla cu cei 1490 de angajați“, a declarat acesta pentru Replica de Constanța.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noua Dreaptă suntem bine. Chiar dacă au plecat și de la noi la AUR un sfert, mai avem cateva sute de membri
1
1
Exista o varianta! STATUL sa nationalizeze santierul! Si sa se apuce serios de treaba! Avem nevoie de nave militare! DA! SA le construim noi! Avem nevoie de o flota comerciala! DA! Sa construim nave pentru noi sau pentru cine are nevoie! Specialisti avem! Firme de proiectare avem! Ingineri avem! Maistri avem! Sudori avem! Lacatusi avem! Pofta de munca sa avem!
8
0
Zdrentzelor e gata șantierul , l.ati căpușat destul. Porumb și urzici după ce radem halele și fitofag in dane. Asta e soluția statului rromanes celmai priceput administrator din univers. Muncitorii la guvizi pe dig și la cratiță restul specialiștilor. Q.e.d.
5
0
E departe. Departe rau. Daca o intrebi pe tataroaica asta unde este satul Flori habar n are si ea se implica in chestiuni ce o depasesc total. Deci ea consilier judetesn se implica in activitatea santierului mangalia aflat in subordinea Ministerului Economiei. Auzi SemiranSediranSedisamibagplnNatiavoastra de mongoli ce treaba ai tu? Activitatea acestei individe este 0. Niciun proiect inaintat nicio interpelare in sedintele consiliului judetean si a votat cum a cerutseful ei direct ESERGHEP. Toate propunerile facute dr Lupu ea le a votat. Ocupate n mm de judet. Cauta solutii pt oamemii din judet. Ocupa te n mm de autogara Sud ca e n subordinea voastra bagamias pl n sufletul vostru. Sute de oameni zilnic stau in frig si vant asteptand un autobus sa mearga spre casa.bagamiaspl n voi de sclavi.dati din gura ca niste kkti in subiecte ce nu va privesc si nu le stapaniti.mias pl n voi de capatani de oaie
5
2
USR PLUS = DANIEL TODA deputatul care voia sa omoare pisicile ....
3
1
O gaura in care sunt exploatati cativa oameni. Se putea transforma in santier naval militar,ca sa nu mai cumparam epave de la marile puteri,cu scopul de a mentine gastile de politruci la putere,dar declarativ cu scopul de a moderniza marina militara. Coreeni,greci,olandezi,pot veni si alt fel de ciuciunghezi,nu au ca scop decat sa se foloseasca de lasitatea unor romani si de forta de munca a altora. Cine crede ca acolo,in groapa aia ar exista empatie umana,demnitate,solidaritate,e cel putin naiv. Mangalia are nevoie urgenta de investitii sanatoase,altfel este o localitate trista,fara viitor. Oricum nici plaje nu mai are,ca sunt ale unor hotelieri,nu mai apartin locuitorilor.
14
0
Completez pe Horia, nu are copii, e susceptibila de viziuni anti familie, nu are copii!
5
3
cine s a apucat sa vorbeasca :))) una care n are nici o treaba cu domeniul, dar nici cuviata, 0 realizari, o asistenta medicala. Foarte grav ca permitem unor nulitati sa si faca campanie pe seama noastra, usr e ca psd si pnl, e foame mare acolo in partid. Nu mai da Dusu nimic la partid?
9
4
Semiran başarılar sizi destekliyoruz
0
5
unde va ajunge romania? este o tema de discutie, ptr alegeri! ce stie mitroi de santiere navale?
5
0
Semy brava la tne noi tătarii trebuie sa ii calarim pe romanii ăștia fraieri.
4
5
O sanepidista care sta pe fb în timpul serviciului și care se folosește de necazul sau moartea oamenilor pentru a își face campanie electorala.
13
3
Kammen Damen se joacă cu Statul r*mân ca piaicu cu soarecii. Cum să aibă Romania șantier când s a deschis Senghen naval! Cum sa șantajeze o familie un Stat? Pai cât beton este la șantier aici nu are Damen în toată lumea șantiere! Statul să aducă management privat și să scape de aceasta peleagra
13
0
USR a donat ceva la r*****a sa faca 2 articole frumoase. Dar a uitat sa dea si extrataxa pentru oprit comentariile cum da de obicei Horia si Kytzzy.... Asta ne spune multe
10
1
Săracu Ozzy nu mai poate minți nimic din cauza lu Semiran...
6
0
Uitati de Semiran. E istorie. 8% nu va obtine niciodata. Doar ca trebuie sa imparta votul bine.
5
1
Cum e unul calcat de masina , cum e scandal in santier cum construieste unul ceva (doar daca nu e muslman) apare Semiran. Imi vine sa vomit.
8
3
Atentie mare la ce vi se pregateste romani din dobrogea. Oare de ce credeti ca la majoritatea partidelor se baga inainte tătarii ? La Mangalia la voi e cel mai clar USR, PUSL, PER si se pare ca si AUR cu Murad vor fi dirijate de tatari ca sa nu mai vorbim de UDTTMR si UDTMR. Asta nu va spune nimic, chiar sunteti voi romanii asa fraieri ca nu puteti conduce o filiala ?
12
3
Cauți degeaba Fane. Ea lucreaza la sanepidul ala din Port unde merge cu spagile stii tu vaccinuri alea alea. Are aprobare de la sefi sa fie sefa la USR sa nu ii ia vreunul locul , unul care chiar merita. I-a executat pe toti din echipa care pareau mai buni dar inca se foloseste de pozele lor pe wall pe fb. Caracter infect
9
2
Semiran asta munceste chiar undeva la stat ? Merci Ginuta pentru informari dar daca imi spui si unde munceste ti as fi recunoscator. Caut demult un loc de munca la statunde pot sta pe facebook in timpul serviciului si sa imi fac campanie electorala ....
7
2
RECOMANDAM CU RESPECT DOAMNEI MODERATOR DE LA INTERVIURI SA NU-SI MAI EXPUNA BALCOANELE ALE IMENSE CA E RIDICOL SI VULGAR!
1
3
Semiran se agata de orice prilej pentru a isi face campanie electorala pe spinarea oamenilor. In realitate vede numai ce ii convine, vede constructia lui Becheru dar NU vede zecile de vile fara autorizatie ale MUSULMANILOR. Se da mare ca e contra PSD dar NU VEDE ditamai constructia din Portul Turistic a pesedeului. Cum oamenii de langa ea s-au prins, au plecat la AUR . In realitate vrea sa sparga votul. Vine din sistem ca si Ozzy..ups iar t***r. Aaaa chiar si Mahmudie de la PUSL e t***r, unde e sef la constanta Gihan Eserghep patronul Metropolitan care da elevii jos din autobuze. Cam dubios cu tatarii astia vor sa ve calareasca si voi nu va prindeti. PRM, ND, AUR, BUN, PRU unde dracu sunteti ?
12
0
Bravo semiran
3
5
mult succes Semiran.
3
3
Este un angajat pe nume bogdan catalin , care face foarte multe nereguli pe santier ! 0785309260
0
3
Ca sa obtina profit gras , nemernicii de olandezi de la damen isi construiesc navele comerciale in China iar remorcherele in Vietnam !! Asta in timp ce la Damen Galati mai lucreaza doar 1500 de oameni , iar jumatate din santier este inactiv . LA VARD TULCEA LUCREAZA 2700 DE OAMENI !! Nu va este clar ca , nu poti face afaceri echitabile si reciproc avantajoase , cu olandezii , jidanii Europei , de la Damen ?! Urgent statul roman trebuie sa gaseasca un partener naval serios si de incredere la Santierul din Mangalia !!
20
0
A dat clasă Semiran de această dată! Toți potențialii candidați la primărie strâmbă din nas în ideea că Semiran este nesemnificativă în cursa pentru primărie. Dar femeia este foarte coerentă. Și este perpendiculară pe actualitatea orașului.
16
5

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212