REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
6.4° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

De la 1 ianuarie, cărțile electronice de identitate se extind la nivel național

De la 1 ianuarie, cărțile electronice de identitate se extind la nivel național

Virgil STOIAN 21 decembrie 2023 | 10:04 1595

Buletinele simple nu vor mai fi emise începând de anul viitor, fiind înlocuite cu cărți electronice de identitate. În ce condiții mai pot fi folosite vechile documente.

De la 1 ianuarie, cartile electronice de identitate se extind la nivel nationalfoto cu rol ilustrativ

Începînd cu 1 ianuarie 2024, nu vor mai fi emise buletinele „clasice”, acestea fiind înlocuite cu cărți de identitate electronice. Buletinele standard vor mai putea fi folosite doar la nivelul național.
Extinderea la nivel național a cărții electronice de identitate

Măsura are în vedere regulile UE care impun eliminarea treptată a cărților de identitate „care nu îndeplinesc într-o măsură suficientă standardele minime de securitate impuse de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor Uniunii şi a documentelor de şedere eliberate cetăţenilor Uniunii şi membrilor de familie ai acestora care îşi exercită dreptul la liberă circulaţie în privința cărților de identitate eliberate de statele membre propriilor cetățeni, folosite ca documente de călătorie”.

Actul de identitate ce va putea fi utilizat pentru exercitarea dreptului la libera circulație în aceste state este cartea electronică de identitate, document ce îndeplinește cerințele stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019.

În cursul anului 2024 va fi inițiată extinderea la nivel național a emiterii cărții electronice de identitate, în contextul în care cărțile de identitate constituie document de călătorie în statele membre ale UE.

Buletinele standart, doar pentru legitimare la nivel național

Buletinele „clasice” vor fi folosite doar pentru legitimare la nivelul României, în timp ce cărțile de identitate electronice vor putea fi folosite atât pentru legitimare cât și ca documente de călătorie (alături de pașaport, în țările care le recunosc ca atare), precizează avocatnet.ro.

„Cărțile de identitate actuale, de fapt, și cele emise până la sfârșitul anului, pot fi folosite în continuare ca document de călătorie, atâta timp cât sunt valabile.

Pentru a nu îngrădi dreptul la libera circulație până la punerea în circulație, la nivel național, a cărții electronice de identitate, Ministerul Afacerilor Interne propune, printr-un proiect de OUG (…) ca, în continuare, toate cărțile de identitate să poată fi folosite ca document de călătorie, nu doar cele emise până la 31 decembrie, ca acum”, potrivit sursei citate.

„Cărțile de identitate, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, în condițiile stabilite de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”, precizează proiectul Ordonanței.

„Neadoptarea de măsuri imediate ar conduce la dificultăți în ceea ce privește exercitarea dreptului la libera circulație, situație (…)a cărei reglementare nu poate fi amânată, dar și de faptul că în lipsa acestei intervenții legislative nu vor putea fi utilizate cărțile de identitate emise începând cu data de 1 ianuarie 2024 pentru a călători în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, situația având impact negativ pentru cetățeni”, motivează Ordonanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
❤️ Fete fierbinți te așteaptă --- X18.FUN
0
0
C a de obicei sclavii executa ce li se ordona de la UE!
4
4

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407