REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Declaraţii despre criminali: ‘Ştiam că are ieşiri violente!’, dar nu s-au luat măsuri! Ce spun specialiştii

Declaraţii despre criminali: ‘Ştiam că are ieşiri violente!’, dar nu s-au luat măsuri! Ce spun specialiştii

Replica API 2 martie 2018 | 00:00 267

‘Suntem comozi şi ne ascundem după deget, dar mâine poţi fi chiar tu!’

‘Suntem comozi şi ne ascundem după deget, dar mâine poţi fi chiar tu!’

Tot mai multe tragedii au loc în jurul nostru, una dintre ele fiind legată de tânărul care și-a ucis iubita în București, după care a curmat viața unui vecin, dar și a unei pisici. De amintit este și cazul ”criminalei de la metrou”, iar exemplele pot continua. Și, de precizat este faptul că, după ce se înregistrează faptele, apar oameni din anturajul făptuitorilor care spun că știau de pornirile violente ale acestora. Dar nu au făcut nimic. Despre toate aceste aspecte, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, din Constanța, a declarat că mai avem mult până a ajunge la stadiul de a ne implica. De ce? Pentru că avem nevoie de o educație în acest sens.

De cele mai multe ori, oamenii nu intervin întrucât merg pe ideea: nu mă vizează pe mine, nu am treabă, de ce să mă bag? Totodată, la mijloc este vorba și de timpul pierdut cu declarații și alte cele legate de birocrația în care ne scăldăm, motiv pentru care cetățeanul evită să se trezească într-un vârtej care i-ar putea mânca din timpul și așa puțin. Prin urmare, încet, dar sigur, devenim roboți.

Cunoaștem cazuri de violență în familie, cunoaștem persoane cu probleme psihice care umblă pe străzi și care pot deveni violente sau, din contră, victime, în orice clipă. Mai mult decât atât, sunt situații în care anumite persoane din anturaj își exprimă cu voce tare durerea și că va ajunge la suicid. Dar, de cele mai multe ori, nu se ia atitudine. Spre exemplu, în dimineața de joi, 1 martie, un tânăr de 34 de ani a fost găsit spânzurat la Tariverde.

Potrivit localnicilor, era în depresie, consuma alcool și ar fi spus că vrea să se omoare. Dar rudele și vecinii nu l-ar fi luat în seamnă, punând comportamentul lui pe seama consumului de băuturi alcoolice. Numai că s-a ajuns la o tragedie. Un alt caz este legat de persoanele cu probleme psihice, care sunt printre noi. În urmă cu câteva săptămâni vuiau rețelele de socializare cu situația unei femei care rătăcea prin stațiunea Mamaia și care avea un comportament ciudat. A refuzat ajutorul, bolborosind vrute și nevrute.

Oamenii au postat poze pe Facebook și au cerut sfaturi. Ce s-a întâmplat în continuare cu ea… nu se știe. Cert este că astfel de situații cu siguranță mai există. Și vor mai fi. Iar noi, potrivit specialiștilor, mai avem de ”mâncat” până să ajungem să ne schimbăm comportamentul. De ce? Pentru că nu ni se face o educație în acest sens. ”Educația aceasta vine și ea, așa, cu timpul. Nu avem cum să fim deodată educați în acest sens.

La școală ar trebui, în primul rând, să se ia măsuri, să existe astfel de ore. Să se înceapă de acolo și să li se explice copiilor ce trebuie să facă și să se implice, să sune la 112. Apoi, la biserică ar trebui să se discute. Vedeți o persoană dubioasă, sunați la 112, nu e mare greutate. Oamenii se feresc pentru că trebuie să dea date, declarații… Dar nu se poate nici chiar așa. Când vezi un om periculos, când știi că o anume persoane e violentă, nu poți sta chiar cu mâinile în sân. Trebuie să ne schimbăm cumva această mentalitate de .

Ar trebui să ne mișcăm și noi puțin. Știți de ce? Pentru că oricând am putea fi noi cei cărora li se întâmplă. Și atunci dacă nu se bagă nimeni? La tv sunt tot felul de mesaje cu etc. S-ar putea introduce și câte ceva despre această educație de a ne implica. Trebuie să ne implicăm, să imobilizăm oamenii. Cu sufletul nostru ce facem până la urmă? Adică știm că vecinul sparge și drege, dar nu ne băgăm. Și mâine aflăm că a comis o nenorocire. Nu este în regulă. Asta e problema la noi: nu se face educație în acest sens! Dar… noi suntem foarte comozi și ne ascundem după deget. Dar, repet, mâine – poimâine ți se poate întâmpla ție…”, a declarat, pentru ”Replica”, psihologul criminalist Liviu Chesnoiu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu pot sa va spun despre iesirile violente ale lui ruxandra iulian din satu nou.....se agita ca o musca betiva in curul iepii
7
0
De ce nu s a omorat jigodia? De ce a omorat pe altii?
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218