REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
21.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Decontul navetei pentru elevi: anumiți transportatori refuză să aplice legea

Decontul navetei pentru elevi: anumiți transportatori refuză să aplice legea

Replica API 2 februarie 2019 | 00:00 276

La ora actuală, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa decontează naveta a 2.328 de elevi de liceu. Se confruntă însă cu probleme în privinţa unui număr de 694 de liceeni, cărora nu le poate returna bănuţii solicitaţi, întrucât legea nu permite aceasta. Pe lângă restricţiile impuse de lege, sunt şi transportatori care refuză să aplice legea în vigoare, prin nerespectarea unui tarif maxim aprobat de legiuitor.

Problemele cu transportatorii, în atenţia Prefecturii şi Consiliului Judeţean

Mai precis, sunt transportatori care nu doresc să respecte tarifele maximale, aprobate prin Hotărârea de Guvern numărul 863/2017 pentru aprobarea Metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la aliniat (3) al articolului 84 din Legea Educației Naționale numărul 1/2011 (Vezi Hotărârea de Guvern AICI- https://lege5.ro/Gratuit/geztkobzgm4q/hotararea-nr-863-2016-pentru-aprobarea-metodologiei-de-calcul-si-stabilirea-tarifului-maxim-per-kilometru-aferent-abonamentului-de-transport-prevazut-la-alin-3-al-art-84-din-legea-educatiei-nationale). Pentru a rezolva problema cu transportatorii, şefa ISJ s-a adresat în scris Prefecturii Constanţa şi Consiliului Judeţean Constanţa.”Am făcut periodic adrese către Instituţia Prefectului şi către Consiliul Judeţean Constanţa în privinţa transportatorilor. Autoritate asupra transportatorilor privaţi au probabil Prefectura şi Consiliul Judeţean pentru a le pune în vedere să respecte acea Hotărâre de Guvern. Sunt transportatori care refuză să se încadreze în acel tarif maximal, refuză să le dea abonamente liceenilor”, a precizat inspectorul şcolar general, Gabriela Bucovală.

Legea decontează o distanţă de maxim 50 de kilometri

O altă problemă o reprezintă faptul că legea nu decontează naveta elevilor dacă în localitatea din care provin există liceu cu profilul pe care au ales să-l studieze în alt oraş. Limitat este şi numărul de kilometrii. Astfel, pe bază de abonament, legea decontează transportul în limita a 50 de kilometrii. Cei care depăşesc această distanţă se presupune că stau în gazdă sau la internat şi beneficiază de contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru. (Vezi Legea AICI - https://legeaz.net/legea-educatiei-nationale-1-2011/art-84).

“Avem 2.328 de elevi, 1.244 se încadrează în prevederile legale şi beneficiază de decontul navetei prin Ministerul Educaţiei. Unui număr de 390 de elevi li se decontează cu ajutorul consiilor locale, iar 694 nu beneficiază de decont pentru că nu se încadrează în prevederile legale. Probabil cei 694 nu se încadează în una dintre aceste constrângeri legale, fie pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu la specializarea la care aleg ei să fie şcolarizaţi în altă parte, fie abonamentele lor sunt refuzate de transportatori, care refuză să se încadreze în acel tarif maximal, refuză să le dea abonamente”, a precizat inspectorul şcolar general, Gabriela Bucovală.

Peste 88.000 de lei, decontaţi într-o lună

Cei 1.244 de liceeni constănţeni beneficiază de decont din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, iar decontarea este integrală. Dintre cei 1.244 de liceeni, 14 se deplasează cu trenul. “Sunt 694 de cazuri acolo, cărora nu li se poate deconta naveta, trebuie mers punctual să vedem fiecare în ce situaţie se încadrează”, a menţionat Gabriela Bucovală, care a menţionat că doar schimbarea cadrului legal şi respectarea legii de către transportatori ar putea rezolva această problemă. Într-o lună, Ministerul Educaţiei trimite în teritoriu un maxim de 88.757,70 de lei. Este vorba de suma de bani trimisă în teritoriu pe luna noiembrie 2018, în care liceenii nu au avut vacanţă.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
un elev plateste un abonament de 305 ron si voi decontati 80 ron pe bune asta numiti voi decontare ?
6
0
Poate in mediul in care traiesti tu. 1. Elev nu e aceeasi cu somer, dobitocule, dimpotriva! 2. Stii cat e alocatia unui copil in rom.? ... eu cred ca tu esti somer la concurenta cu alti viitori someri ccare nu e neaparat sa fie dintre elecii actuali. Se vede ca esti dintre cei carora la 10 ani le-au dat parintii cu sutul in c-r!
5
1
Mai terminati cu gratuitatile dobitocilor ca asa ii invatati de mici sa astepte tot timpul sa le dea cineva ceva fara sa miste un deget. O sa i aveti pe cap in 20 de ani cu sutele de mii la somaj ca ei vor gratuitati, ca li se cuvine. Intre timp parintii cheltuie aiurea alocatia si toate gratuitatile atea le tigari si tampenii. TARA DE CACAT, VIITOR DE RAHAT.
3
8
Deci daca te freci si faci puradei , trebuie sa platim noi transportul la scoala ca tie si la femeie nu va place munca. A aaa stai ca e psd la putere
4
6
Restul sa deconteze consiliul. Sa subventioneze, nu sa cheltuiasca banii poporului aiurea.
8
0
Deconteaza maxim 50km si restul de 10km sau 20 km sa deconteze elevul
0
4

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212