REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Descoperire extraordinară la Notre Dame: Două sarcofage găsite într-o ascunzătoare secretă scot la iveală detalii emoționante din trecut

Descoperire extraordinară la Notre Dame: Două sarcofage găsite într-o ascunzătoare secretă scot la iveală detalii emoționante din trecut

Valentina CAMARA 10 decembrie 2022 | 19:33 880

Două sarcofage dezgropate în timpul lucrărilor de reconstrucție după incendiul din 2019 au fost identificate ca fiind ale unui canonic de elită al catedralei și ale unui tânăr cavaler. Două sarcofage de plumb descoperite îngropate sub naosul Catedralei Notre Dame, în ceea ce a fost descris drept o descoperire "extraordinară și emoționantă", au început să își dezvăluie secretele, au anunțat vineri oamenii de știință francezi.


Primul conține rămășițele unui mare preot care a murit în 1710 după ceea ce experții spun că părea a fi o viață sedentară. Ocupantul celei de-a doua nu a fost încă identificat - și s-ar putea să nu fie niciodată - dar se crede că este un nobil tânăr, bogat și privilegiat care ar fi putut trăi încă din secolul al XIV-lea.

Mormintele au fost descoperite ca parte a unei ascunzători de statui, sculpturi și fragmente din paraclisul original al catedralei din secolul al XIII-lea, îngropate sub podeaua transeptului de trecere din inima catedralei, care a fost devastat de un incendiu în aprilie 2019.

Locurile de înmormântare au fost descrise ca fiind de "calitate științifică remarcabilă" și au fost găsite după o săpătură preventivă sub podeaua unde urmează să fie ridicate schele grele pentru a instala noua turlă a catedralei.

În timp ce majoritatea comorilor au fost descoperite la doar 20 cm sub podeaua catedralei, un sarcofag de plumb în formă de corp a fost îngropat la un metru adâncime. După ce a fost deschis de specialiștii din Toulouse, s-a descoperit că acesta conținea ceea ce rămăsese dintr-un bărbat, probabil în vârstă de 30 de ani, pe care cercetătorii l-au numit "Le Cavalier", deoarece oasele sale pelviene sugerează că era un călăreț experimentat.

Sicriul, care a fost modelat în jurul formei corpului, nu avea nicio plăcuță cu numele, iar găurile din plumb din jurul capului indicau că rămășițele fuseseră expuse la aer și la o deteriorare severă.

Oamenii de știință continuă să examineze fragmente de pânză și material vegetal găsite în interiorul sicriului și spun că a fost îmbălsămat - o practică rară în Evul Mediu - și pare să fi fost îngropat cu o coroană de flori.

O placă de alamă de pe cel de-al doilea sarcofag de plumb, expus și el la aer și la infiltrațiile de apă de la inundațiile istorice ale Senei din 1910, a confirmat că acesta conținea rămășițele lui Antoine de la Porte, canonicul Catedralei Notre Dame, care a murit în ajunul Crăciunului din 1710, la vârsta de 83 de ani.

Eric Crubézy, profesor de antropologie biologică la Universitatea Toulouse III, care a supravegheat deschiderea sicrielor, a declarat că cei doi bărbați au fost în mod clar importanți în epocile lor respective pentru a fi fost înmormântați în morminte atât de prestigioase în inima catedralei.

Cavalerul necunoscut ar fi fost membru al "elitei" în momentul morții sale pentru a fi fost înmormântat la picioarele crucii mari de pe paraclisul distrus între timp, o partiție ornamentată între cor și naos care separa clerul și corul de congregație. Majoritatea paravanelor au fost îndepărtate din bisericile catolice din Franța în timpul Contrareformei din secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Tânărul suferea de o "boală cronică" care îi distrusese majoritatea dinților până la moartea sa, a declarat Crubézy jurnaliștilor. "Ar fi avut un sfârșit de viață dificil". Aristocratul mort avea, de asemenea, o deformare a craniului cauzată de purtarea unei coifuri sau a unei bentițe în copilărie.

Christophe Besnier, care a condus echipa științifică a săpăturilor efectuate de Inrap, institutul național de arheologie din Franța, a declarat într-o conferință de presă: "Dacă data morții sale se situează în jurul celei de-a doua jumătăți a secolului al XVI-lea sau la începutul secolului al XVII-lea, am putea fi în măsură să îl identificăm în registrul de decese pe care îl avem. Dacă este mai devreme de această dată, probabil că nu vom ști niciodată cine a fost".

Spre deosebire de cavaler, de la Porte avea "o dantură extraordinar de bună", a spus Crubézy. "Erau remarcabili pentru vârsta sa. Vedem acest lucru foarte rar, dar este clar că își curăța dinții și avea grijă de ei".

De la Porte era bogat, influent și nu numai că a comandat mai multe opere de artă care se află acum la Luvru, inclusiv o pictură a lui Jean Jouvenet intitulată The Mass of Canon Antoine de la Porte, dar a plătit 10.000 de lire - o mică avere la acea vreme - pentru renovarea corului Catedralei Notre Dame. O parte din rood screen-ul distrus a fost folosită la construirea mormântului său.

După ce un incendiu a cuprins catedrala veche de 850 de ani, unul dintre cele mai simbolice și mai vizitate monumente ale Parisului, în aprilie 2019, distrugând aproape întregul edificiu, președintele Emmanuel Macron s-a angajat ca aceasta să fie reconstruită și deschisă pentru slujbe în cinci ani.

Echipa Inrap a fost chemată să efectueze o "săpătură preventivă" sub o secțiune a podelei catedralei între februarie și aprilie, înainte de a se construi o schelă de 30 de metri înălțime și 600 de tone pentru a reconstrui turla monumentului. Arheologii au primit un termen strict și doar o zonă specifică în care să efectueze săpăturile.

Dominique Garcia, președintele Inrap, a reiterat că rămășițele umane nu sunt "obiecte arheologice" și că vor fi tratate "cu respect de la începutul până la sfârșitul" cercetărilor, înainte de a fi returnate la Paris pentru ca Ministerul Culturii să decidă ce se va întâmpla cu ele, potrivit știripesurse.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212