REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

DETALII din DOSARUL CURSELOR ILEGALE de MAŞINI: RULAU cu 120 km/h pe o străduţă din Constanţa!

DETALII din DOSARUL CURSELOR ILEGALE de MAŞINI: RULAU cu 120 km/h pe o străduţă din Constanţa!

Replica API 2 noiembrie 2018 | 00:00 930

Ce au stabilit experţii: cum putea fi evitată nenorocirea!

Ce au stabilit experţii: cum putea fi evitată nenorocirea!

O cursă ilegală de mașini s-a încheiat într-un mod tragic la malul mării, în anul 2014. Doi tineri au murit și alți 3 au ajuns în atenția oamenilor legii. Acum a venit momentul deciziei finale a judecătorilor! Doi dintre ei au primit 4 ani și 10 luni cu executare, pe când al treilea s-a ales cu 3 ani cu suspendare, în condițiile în care prima instanță îi dăduse 3 ani și 6 luni cu executare. Potrivit datelor din dosar, tinerii rulau cu mașinile cu 120 km/h. De asemenea, experții au stabilit cum ar fi putut fi evitat accidentul.

”Polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție, la data de 31 octombrie a.c., au depistat un tânăr, în vârstă de 25 de ani, din Constanța, pe numele căruia Curtea de Apel Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de 4 ani și 10 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Tânărul a fost escortat și introdus în Penitenciarul Poarta Albă”, au transmis oamenii legii. Este vorba despre Matthias Bogdan Niculescu. În același dosar a fost judecat și Adnan Mahmudi, care a primit aceeași pedeapsă.

Menționăm că, de fapt, ei au primit 4 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă și 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice, constând în participarea în calitate de conducător de vehicul la întreceri neautorizate pe drumurile publice.

Pedepsele au fost contopite (4 ani și 6 luni și o treime din 12 luni), rezultând cea de 4 ani și 10 luni. Totodată, Dragoș Matei a fost condamnat, de prima instanță, la 3 ani și 6 luni cu executare, dar, la apel, pedeapsa s-a transformat în 3 ani cu suspendare. Amintim că, potrivit procurorilor, tragedia a avut loc pe strada Interioară 3, în octombrie 2014.

Victimele Maria Popa şi Bogdan Arsintescu, din Techirghiol, se aflau pe bancheta din spate a unui autoturism marca Opel, condus de Dragoş Matei. Oamenii legii spun că tânărul venea dinspre strada Nicolae Filimon spre SC VMB Lux SRL.

La un moment dat, acesta a virat la stânga și a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune cu un Seat care circula din sens opus, condus de Niculescu, care era într-o cursă cu un alt vehicul, un Volkswagen Golf, condus de Mahmudi. În urma impactului, Opelul acroşat din lateral s-a rotit pe carosabil, după care s-a înfipt într-un autoturism parcat. Adolescenţii aflaţi în Opel au suferit răni grave şi au fost transportaţi la spital, unde au murit câteva ore mai târziu.

CE AU STABILIT EXPERȚII, CUM PUTEA FI EVITAT ACCIDENTUL

În cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize tehnice judiciare auto de către un expert. Astfel, potrivit rolii.ro, s-a stabilit că viteza de deplasare în premomentul producerii accidentului era de circa 120 km/h îm ceea ce privește autoturismul Seat și de circa 35 km/h la autoturismul Opel. Locul impactului a fost situat pe banda de mers a autoturismului Seat.

În momentul în care cele două autoturisme s-au apropiat unul de celălalt, autoturismul Opel Astra a virat stânga, pentru a evita impactul frontal cu un autoturism care se deplasa paralel cu autoturismul Seat, adică un Volkswagen Golf, condus de Mahmudi, pe contrasens.

Prin urmare, s-a decis că accidentul putea fi evitat dacă: "nu ar fi fost efectuate curse neorganizate pe un drum public, fără a se lua măsuri de siguranță suplimentare - deci nu s-au respectat prev. art. 52 alin. 1 d__ OUG 195/2002 rep.; dacă cel care conducea autoturismul X nu ar fi intrat pe contrasens, pe banda de mers a autoturismului Opel - deci nu s-au respectat prev. art. 45 alin. 3 d__ OUG 195/2002-rep.; dacă cel care conducea autoturismul Opel nu ar fi virat stânga, fară o asigurare prealabilă - deci nu s-au respectat prev. art. 54 alin. 1 d__ OUG 195/2002-rep.

Deși nu se poate calcula cu precizie posibilitatea de evitare a accidentului la o viteză legală de 50 km/h, se poate aprecia că urmările accidentului ar fi fost cu totul altele la deplasarea autoturismului Seat cu viteza maximă admisă. Consecințele unui impact la o viteză de 50 km/h sunt mult mai mici decât consecințele unui impact la o viteză de 120 km/h". Menționăm și faptul că, în cauză au fost audiați mai mulți martori, care au declarat că se aflau acolo pentru a urmări cursele ilegale de mașini, știind că se organizează.

Liliana CHIRU

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/cursele-ilegale-de-masini-au-bagat-in-mormant-doi-adolescenti-un-pusti-de-17-ani-si-fiica-de-14-ani-a-unui-fost-preot-174933/

https://www.replicaonline.ro/cine-erau-de-fapt-cei-doi-adolescenti-morti-in-accidentul-de-pe-strada-interioara-175073/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Opelul nu a virat la stanga.... soferul a avut reflexul de a se proteja si s-a ferit ! Expertul de la sula!
0
0
Deci au angajat un expert ca sa faca o expertiza si sa spuna cum ar fi putut fi evitat accidentul ..iar expertul pl.ii a constatat ca accidentul putea fi evitat daca cei 2 nu faceau curse si daca aia care au murit nu ar fi intrat pe contrasens. Mi se pare mie sau expertul asta e un bou? Atata lucru putea sa constate si fii.miu care are 1 an.
0
0
Regina rablelor, se stie.
6
0
Versus seat lei-on. Ce duel. Mai lipsea octavia tour, si aveam podiumul de la rabla.
5
0
mortii au patruns pe contrsens . ei sunt de vina. cursantii e nevinovati
6
2
La puscarie cu smardoii!!!!
9
3
Dupa atata timp... S au decis si ei sa dea un verdict.. Oricum.. Cam putini ani pentru 2 vieti luate..
9
2
Da ... dar la 50kmh nu mai puteau sa faca curse !
6
1
Din greseala ai primit o copie de la dosar . Dar a fost doar cea convenabila articolului.
3
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218