REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

DEZASTRU LA RADIONAV! Angajaţii instituţiei nu și-au primit salariile de 10 luni

DEZASTRU LA RADIONAV! Angajaţii instituţiei nu și-au primit salariile de 10 luni

Replica API 26 noiembrie 2019 | 00:00 473

Tribunalul a obligat compania la plata drepturilor salariale

Tribunalul a obligat compania la plata drepturilor salariale

Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale SA, instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, este în colaps. De la începutul anului, angajaţii falimentarei RANIONAV nu şi-au primit salariile. Aceștia au ajuns la capătul puterilor și cer ajutorul. ”Nu am primit Salariile de 10 luni. Ministerul Transporturilor ne-a blocat bugetul pe anul 2019”, au transmis angajații RADIONAV.

De precizat faptul că pe rolul instanței de judecată a fost înregistrat un dosar pe litigii de muncă. Cei aproximativ 30 de angajați, în frunte cu Gheorghe Bucur, au deschis acțiune în instanță, solicitând drepturi salariale. Cu toții au câștigat acțiunea, iar compania a fost obligată la plata tuturor sumelor de bani, în total peste 300.000 lei.

Prin întâmpinarea depusă la dosarul cauzei, RADIONAV a recunoscut neachitarea drepturilor salariale către reclamanți, arătând că acțiunea salariaților este corect, precizând că ”CNRN Radionav SA este unitate pe acțiuni, acționarul fiind statul român. Începând din luna ianuarie, prin Ordin Ministrului Turismului s-a constituit un grup de lucru care a avut ca temă de prezentat acționarului posibilitatea reorganizării companiei, astfel încât activitatea să nu fie doar productivă, ci s-a avut în vedere eficientizarea sumelor primite de la bugetul de stat și eficientizarea utilizării acestora (subvenție). Astfel, acționarul a decis în anul 2018 ca obiectul de activitate al unității, patrimoniul necesar desfășurării obiectului și personalul să fie preluat de Autoritatea Navală Română. Din motive independente de voința sa, acest proiect nu s-a finalizat, astfel că, începând cu luna februarie 2019, CNRN Radionav SA nu a mai putut deschide sume de la ordonatorul principal de credite pentru activitatea curentă. Cu toate acestea, unitatea și-a desfășurat activitatea, cu promisiunea că preluarea va fi efectuată și pasivul acumulat va fi onorat”. Tribunalul Constanța a admis, pe 23 octombrie a.c., acțiunea salariaților, Radionav fiind obligată la plata tuturor drepturilor salariale. Decizia nu este definitivă.

Recent, în Adunarea Generală a Acționarilor s-a decis desființarea societății, hotărârea fiind comunicată Oficiului Registrului Comerțului, urmând ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial. O parte dintre atribuții vor fi preluate de Autoritatea Navală Române, o parte vor intra sub umbrela ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementareîn Comunicații). Angajații, în funcție de noroc, vor fi împărțiți între cele două instituții, însă nu toți.

Reamintim, de asemenea, că în anul 2016, Corpul de Control al Prim-ministrului a efectuat un control la RADIONAV în legătură cu respectarea dispozițiilor legale și a normelor interne cu privire la organizarea și funcționarea companiei, precum și cu privire la îndeplinirea atribuțiilor acesteia, finalizat cu întocmirea Raportului nr. 1560/2016. Astfel, în raport este consemnat faptul că:”deși are statut de companie națională, organizată ca societate comercială pe acțiuni, C.N. RADIONAV S.A. funcționează ca o instituție publică, fiind finanțată preponderent (în proporție de peste 85 %) din subvenții acordate de la bugetul de stat. Din analiza efectuată a reieșit faptul că o parte dintre activitățile aferente Serviciului Public de Radiocomunicații Navale de Apel, Pericol și Salvare sunt parțial caduce iar parțial se pot asigura de către Autoritatea Navală Română. Din anul 2017 veniturile proprii ale RADIONAV s-au diminuat considerabil, activitatea companiei fiind susținută din alocațiile bugetare de la bugetul de stat în proporție de aproximativ 98%. RADIONAVeste una dintre societățile care se supun prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă, cu modificările și completările ulterioare, iar din anul 2017 managementul RADIONAVnu poate fi asigurat în condițiile legii deoarece întreaga activitate a companiei este subvenționată de la bugetul de stat în timp ce toate cheltuielile aferente contractelor de mandat trebuie suportate din veniturile proprii ale companiei. Acestea sunt motivele care au condus la dizolvarea RADIONAV.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bucur George Gheorghe a distrus Radionav. Deplasari fictive , incasari bani de pe urma lor. Jurist cu diploma dubioasa obtinuta de pe la Craiova peste noapte. Un sarpe acest Bucur Gheorghe. Incompetent, rau, lingusitor, fara caracter.
0
0
Bucurel nici un cuvintel e bine la ancom cald gunoiule.
2
0
Ba Genghiz sau cum te numesti tu in realitate poti sa neo sugi frumos. pofta mare idiotule.
1
0
Trinorii de la radionav muncesc gratis.Va dati seama ce frunze la ciini se taie acolo.De ce n-a plecat nici unul?Unde mai gasesti asa serviciu,sa iei bani ca sa stai la caldura si sa-ti vezi de treburile personale?
3
1
De-a lungul timpului s-au perindat o gramada de persoane pe la conducerea acestei institutii...unele bine intentionate altele cu grave probleme de comportament Stanculescu, nancu, bucur...ce s-a ales dintr-o companie nationala cu peste 6 statii locale...praful!!! De ce?! Probabil trebuiesc verificate averile celor care s-au perindat in functii de conducere...cei care au avut acces la banii companiei si au abuzat de cheltuirea lor in mod discretionar...care a fost evolutia acestora din punct de vedere financiar de la preluarea mandatelor De directori pana la plecarea lor! Mare atentie la bucur!
2
0
Tuturor gainarilor ce au postat comentarii fara sa gandeasca sau mai bine spus redusi mintali le doresc mai devreme sau mai tarziu sa traiasca si ei un asemenea calvar. Sa stiti gainarilor ca la Statia Romana de Coasta chiar s-a muncit si se va munci pana la sfarsit. Este serviciul similar cu 112 pentru salvarea de vieti omenesti pe mare iar Romania are in raspundere cca 200 de mile marine spre larg. Faceti calculele in Km daca sunteti in stare. Bine macar ca ati votat acum in noiembrie pentru anul trecut cu PSD.
4
1
Informati-va mai bine....domnilor de la Replica...
1
2
Aici se imbraca Artagea in uniforma de marinar si impusca serpii cu pistolul cu bile. Cretinul ala a ajuns director la aeroport.
7
0
Va dati seama ce trindavie e acolo,muncesc gratis!Nici unul nu si-a dat demisia,nici unul Nu si-a cautat alt job. pleaca ciinele de linga macelarie?
8
1
Lotreanu, saracul de el. Dumnezeu sa-l ierte! A fost fratele meu mason. A fost un om bun!
1
0
ce nu a reusit mutu , toma , lotreanu si multi altii , a reusit bucur jegosul. desfiintarea unei entitati
3
0
meritul in totalitate al dnului director BUCUR
3
0
Pt. anr Se poate asculta in vhf si hf.
3
0
mai intai sa dovedeasca ca au si muncit pentru banii de salarii. nu este tot una sa vii la locul de munca pentru cateva ore , cu a face ceva si a munci...
5
4
hai la privat sa vezi cum se fac banii si pe urma comenteaza paduche
1
7
Necesar investigatii ample MT DTN via DNA este inadmisibil ce se intampla nicio tara maritima nu a facut asa ceva de acord restructurare etc dar nu desfiintare s-a slabit considerabil siguranta navigatiei in apele romanesti.
9
0
ESCROC INTERNATIONAL MAHAR la SC ARGOS SA CERNAVODA sa veniti la mine sa va perfectionez cum nu dau eu SALARIILE CU ANII si chiar mi se RUPE ca unii salariati nu si-au luat de ani de zile salariu iar altii sunt la zi cu salariu.Salariile se pot da si preferential nu este necesar sa le dai la toti sclavii banii.Si inca nu am terminat de scris fiindca am PILE CUNOSTIINTE RELATII sus puse si nu ma cheama nimeni in instanta cum am falimentat 3 trei firme sau ca nu decontez contributiile salariatiilor la ANAF.TRAI NENEACA IN ROMANIA CAND AI SPATELE ASIGURAT.
14
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108