REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Din TUNURILE date în mandatele lui Mazăre: SRI a rămas fără un teren în Mamaia!

Din TUNURILE date în mandatele lui Mazăre: SRI a rămas fără un teren în Mamaia!

Replica API 9 decembrie 2019 | 08:51 637

Schimb de terenuri ILEGAL!

Schimb de terenuri ILEGAL!

Serviciul Român de Informații (SRI) încearcă să recupereze un teren din Mamaia, ajuns în proprietatea unor terți în baza unei hotărâri de consiliu aprobată pe vremea fostului primar Radu Mazăre! SRI este administrator al complexului Neptun - împreună cu terenul aferent, din stațiunea Mamaia, în temeiul HG nr. 681/02.12.1993, iar ulterior, prin HG nr. 861/27.11.1993, s-a dispus transmiterea, cu titlu gratuit, a unui teren aferent aceluiași complex, din administrarea Consiliului Local în administrarea SRI. Bunurile astfel dobândite în administrare fac parte din proprietatea publică a Statului Român. Municipiul Constanța, în baza HCL nr. 563/30.11.2000 inițiată pe vremea fostului primar Radu Mazăre, a realizat schimbul unor terenuri, între care și suprafața de 324 mp, din totalul celor înscrise în cartea funciară, din proprietatea Statului Român. Terenul a ajuns în proprietatea unor terți, iar de 7 ani SRI se chinuie să recupereze terenul.

Prin Contractul schimb imobiliar fără sultă încheiat între Municipiul Constanța și societatea Alexandrinii SRL, părțile contractante au făcut un schimb de bunuri imobile, în sensul că municipiul a transmis către societate dreptul de proprietate asupra a două terenuri din stațiunea Mamaia, respectiv suprafața de 324 mp, cu număr cadastral 86 și suprafața de 706.45 mp, cu număr cadastral 87, primind de la societatea comercială dreptul de proprietate asupra a trei parcele de teren, din municipiul Constanța, în suprafață totală de 8000 mp.

Prin Contractul de vânzare-cumpărare încheiat în 2006, societatea a transmis către Bucovală Enache și Klosz Paraschiva - căsătorită cu Klosz Andrei-Zsombor - dreptul de proprietate asupra terenului în cauză. Ulterior, la data de 30.03.2011, Valentina Mirela Țugulea a dobândit prin adjudecare dreptul de proprietate asupra lotului de 324 mp, după ce primii cumpărători l-au pierdut în baza unor datorii, dreptul de proprietate fiind înscris în cartea funciară, fiind liber de sarcini. SRI consideră că HCL nr. 563/30.11.2000 a fost dată cu încălcarea legii, motiv pentru care a invocat excepția de nelegalitate a acestei hotărâri. Întrucât, ulterior contractului de schimb, au fost încheiate mai multe acte translative de proprietate cu privire la terenul de 324 mp, a solicitat și anularea actelor subsecvente contractului inițial. Pe lângă Primăria Constanța și Consiliul Local, a mai chemat în judecată societatea Alexandrinii SRL, dar și persoana fizică Valentina Mirela Țugulea.

Municipiul Constanța și Consiliul Local Constanța au formulat întâmpinare, invocând excepția lipsei calității procesuale active a SRI și excepția lipsei de interes în promovarea acțiunii civile de față, iar pe fondul cauzei a cerut respingerea cererii, ca neîntemeiată și obligarea reclamantului la plata cheltuielilor de judecată. Consideră că actul juridic principal contestat, respectiv contractul de schimb, nu are cauză nelicită, cum pretinde SRI, întrucât terenurile supuse schimbului (lotul de 324 mp și un alt lot de 706.45 mp) erau în proprietatea privată a unității administrativ-teritoriale, intabulat ca atare la Oficiul Județean de Cadastru, iar schimbul de terenuri a fost aprobat prin HCL nr. 563/30.11.2000. În ceea ce privește excepția de nelegalitate a hotărârii, primăria și Consiliul Local invocă depășirea termenului de sesizare a instanței, în raport de dispozițiile Legii nr. 554/2004, susținând că HCL nr. 563/30.11.2000 este legală, aprobarea schimbului făcându-se în baza unui raport de expertiză cu privire la valoarea bunurilor, evaluare însușită de Consiliul Local. Prin Sentința civilă nr. 9420/19.09.2014, Judecătoria Constanța a admis excepția lipsei calității procesuale active a SRI, respingând cererea ca fiind formulată de o persoană lipsită de calitate procesuală. Însă, Tribunalul Constanța a admis apelul promovat de SRI, anulând hotărârea primei instanțe și trimițând cauza la Judecătoria Constanța pentru rejudecare. Dosarul a fost astfel reînregistrat la această instanță, pe 23 aprilie 2015, iar la termenul din 10 septembrie 2015, Statul Român, prin Ministerul Finanțelor, a depus întâmpinare, solicitând admiterea acțiunii. Cu privire la excepția de nelegalitate a HCL nr. 563/30.11.2000, Ministerul Finanțelor a arătat că aceasta se impune a fi soluționată de instanța în fața căreia a fost ridicată, solicitând admiterea excepției, față de încălcarea regimului proprietății. Din informațiile primite de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, instanța a constatat, pe parcursul judecății, că societatea pârâtă Alexandrinii SRL a fost radiată la data de 28.02.2006, ca urmare a fuziunii prin absorție cu societatea absorbantă Neo Platonica SRL. Aceasta din urmă, a fost radiată la data de 06.11.2012, prin închiderea procedurii falimentului. Drept urmare, această persoană juridică a încetat să mai figureze în proces, în calitate de pârâtă, întrucât și-a pierdut capacitatea procesuală de folosință.

Hotărâre anulată PARȚIAL, acte de vânzare cumpărare anulate

În cadrul discuțiilor purtate în Consiliul Local la acest punct, unul dintre consilieri a solicitat amânarea discutării, invocând primirea cu întârziere a propunerii și lipsa timpului pentru studierea corespunzătoare a documentelor legate de aceasta, precum și existența unor probleme anterioare, cunoscute, cu privire la unul dintre terenurile din stațiunea Mamaia, propuse pentru schimb.

În cele din urmă, Judecătoria Constanța s-a pronunțat, anul trecut, în favoarea SRI, dispunând anularea parțială a hotărârii care a stat la baza schimbului de terenuri, dar și a actelor de proprietate. ”Este de observat aici faptul că cele trei parcele însumând 8000 mp, aduse la schimb au fost cumpărate de la C. C. cu numai două săptămâni înainte de ședința Consiliului Local de aprobare a schimbului, potrivit Contractului de vânzare-cumpărare autentificat de același notar public care a efectuiat și tranzacția cu Primăria Constanța și societatea Alexandrinii. Cercetarea judecătorească nu a stabilit dacă între vânzătorul celor 8000 m.p. și conducătorul ședinței prin care a fost aprobat schimbul, C.D. (n.red. Dănuț Culețu) exista vreo legătură de rudenie și care ar fi fost aceea. Prin modalitatea superficială în care a procedat Consiliul Local cu ocazia aprobării schimbului imobiliar, respectiv cu schimbarea amplasamentului unuia dintre terenurile propuse la schimb (cel care interesează prezenta cauză), fără însă a se reface documentația ce a justificat propunerea de schimb, s-a ajuns la realizarea unui schimb imobiliar, în care unul dintre terenurile schimbate făcea parte din proprietatea publică a Statului Român și se afla în administrarea S.R.I., în baza HG nr. 861/27.11.1998, dreptul de administrare astfel acordat fiind înscris în cartea funciară”, se arată în motivarea instanței.

Pârâțiii au formulat recurs, care a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța. Instanța a amânat de trei ori pronunțarea. Pe 6 decembrie, Curtea a stabilit un nou termen în vederea pronunțării pentru 13 decembrie.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce a facut Mazare asta n-a facut si nici nu va fa ce ceva in 1000 de ani !----o minte diabolica fara pic de frica de orice un oarecare ce a facut ce-a vrut el -Doamne fereste pe viitor
0
0
Normal ca tot mazare si fagabou tzigoina au dat la cineva dat mai mult. La pusvarie cu ei Ai draq de secaturi si koorve
7
4
SRI-ul administreaza terenuri si complexuri turistice? Da' ce e firma de turism? Alo voi trebuie sa va ocupati cu apararea informativa a statului nu cu afaceri imobiliare si turism! De ce mai sunteti inca militarizati? CIA e civila de la infiintare! Bolsevicilor!
9
9
hai ca poate mai scot ceva dosare pentru mazare si compania
14
0
Bai voi sunteti intregi la minte? Cum mama naibi vinzi bunuri proprietate publica a statului, declarate prin lege proprietate publica a statului?
14
3
Si dupa 7000 de ani arheologii vor gasi urme lasate de nemernicul asta de primar.Mazare, cel mai nenorocit primar pe care l-a avut orasul Constanta in toata istoria lui de pana acum.PSD se face ca nu-l cunoaste pe Mazare,nici gura nu le miroase si nici usturoi nu au mancat.
30
1
Bucovala nu este socrul lui Niculescu de la PNL care se viseaza primar?
19
1
Se pare ca aveti ceva prosti ??
4
2
Explica macar putin SRIul la ce-i face lui folosinta in activitatea specifica un teren in Mamaia? Faceau camere de tortura acolo sa scoata informatia de la teroristi? Puneau magnetofoane Maiak pe el sa faca inregistrari? La ce le trebuie astora hoteluri, terenuri si vile, bai? Astia chiar trebuiesc desfiintati!
19
16
Alo, cand Desilva sa punem bomba pe el? mizeria de constructie.
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614