REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Directorul APDM Galaţi pus administrator în Portul Constanţa. În timp ce-l sălta DNA lua şpagă şi de la complicele său

Directorul APDM Galaţi pus administrator în Portul Constanţa. În timp ce-l sălta DNA lua şpagă şi de la complicele său

Replica API 20 aprilie 2018 | 09:10 493

Un minister plin de competenţi

Un minister plin de competenţi

Marius Luigi Ciubrei, directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime (CNAPDM) SA numit administrator al Portului Constanța în timp ce era săltat de DNA pentru luare de mită a primit șpagă până și de la complicele său din dosar. Aceiași mari competenți din Ministerul Transporturilor care l-au pus pe Ciubrei șef la Constanța au mai numit în Consiliul de Administrație al companiei portuare un fost secretar de stat cu trecut penal, dar și două personaje extrem de controversate.

Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (CN APMC) a numit în ședința de pe 16 aprilie un nou CA, din care fac parte Nicolae Dan Tivilichi (directorul general al companiei), Gabriela Murgeanu, Daniel Adrian Naftali, Traian Panait, Elena Petrașcu, Silvia Popeangă și Luigi Marius Ciubrei, toți cu un mandat provizoriu de patru luni. Traian Panait reapare în atenția publică după mai bine de un deceniu de anonimat, actualul administrator APC fiind secretar de stat în Guvernul Năstase și anchetat de DNA pentru abuz în serviciu, înșelăciune și alte acte de corupție.

Prietene și colege, ca într-o mare familie de la Transporturi

La rândul lor, noile venite Elena Petraşcu și Silvia Popeangă au un trecut controversat. Elena Petrașcu a fost numită recent la şefia Tarom din funcţia de director general al Poştei Române, în care a fost instalată în octombrie 2017, de către fostul ministru al Comunicaţiilor, Lucian Şova, în prezent ministrul Transporturilor. Petraşcu era, de altfel, şefa de cabinet a lui Şova şi ocupa funcţii de conducere la Poştă din 2015.

Anterior, a fost secretar general „plin” şi adjunct la Secretariatul General al Guvernului, calitate în care a coordonat instituţii precum Romatsa, CFR, Registrul Auto Român, Aeroporturi Bucureşti, Autoritatea Aeronautică Civilă etc. A fost, probabil, cel mai puternic personaj în Transporturi din mandatul lui Dan Şova, prin multitudinea de prerogative ce i-au fost delegate. Elena Petrașcu este bună prietenă cu Silvia Popeangă.

Învăţătoare de profesie, Petraşcu are o casă şi un teren în Bucureşti, alături de soţul ei, director la Romatsa, dar şi de Silvia Popeangă, consiliera sa pe când conducea Poşta Română. De altfel, şi pensionara Popeangă s-a perindat pe la şefia Tarom, Romatsa, Aeroporturi Bucureşti etc, funcţionara fiind cunoscută încă din 1998, când a decis, alături de Traian Băsescu, spargerea CFR în cinci companii distincte.

Lua șpagă bani și mâncare

Vedeta noului CA din port este însă, de departe, Marius Luigi Ciubrei. Alesul meseriașilor din minister era numit administrator pe când DNA îl sălta pentru corupție, în prezent acesta fiind în arest la domiciliu. Potrivit DNA, Ciubrei a primit șpagă produse alimentare pentru a-l menţine în funcţie inclusiv de la subalternul său Constantin Tarău, alături de care este cercetat pentru luare de mită, potrivit referatului prin care procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă a celor doi.

"În perioada 2016 - 2017, directorul Companiei Naţionale APDM Galaţi, Ciubrei Luigi Marius, a cerut şi a primit sume de bani şi produse alimentare de la diferite persoane în scopul de a-i angaja pe funcţii de execuţie în subordinea sa, respectiv pentru a-i menţine în aceste funcţii. De asemenea, s-a sesizat faptul că Ciubrei Luigi Marius ar fi fost ajutat de Tarău Constantin şi (...), funcţionari subordonaţi acestuia, să primească sume de bani şi produse alimentare în scopul de a angaja pe funcţii de execuţie diferite persoane, Tarău Constantin însuşi dându-i produse alimentare directorului CNAPDM Galaţi, Ciubrei Luigi Marius, pentru a-l menţine în funcţie, întrucât era pensionar şi reîncadrat în muncă", se precizează în referat.

Conform aceleiaşi surse, Constantin Tarău era persoana de încredere a directorului CNAPDM, prin intermediul căruia obţinea banii şi produsele alimentare date ca mită de cei care doreau să se angajeze în companie.

"De altfel, angajările contra unor sume de bani făcute de Ciubrei Luigi Marius exclusiv prin intermediul lui Tarău Constantin au determinat acreditarea ideii că Tarău Constantin lucrează la 'Resurse Umane' printre toţi salariaţii APDM Galaţi", mai arată procurorii.

Procurorii DNA Galaţi l-au reţinut în urmă cu o zi pe directorul CNAPDM, Marius Luigi Ciubrei, pentru patru infracţiuni de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, în acelaşi dosar a fost reţinut şi un marinar din cadrul CNAPDM, Constantin Tarău, acuzat de luare de mită.

Procurorii spun că, în perioada iunie 2017 - 17 aprilie 2018, Ciubrei, prin intermediul celuilalt inculpat, a pretins şi primit de la patru persoane peste 1.700 de euro, în scopul angajării unor persoane în cadrul companiei pe care o conducea, pe posturile de "marinar" şi "mecanic".

"În realitate, sumele de bani, plătite efectiv de persoanele interesate, au fost mult mai mari, inculpatul Tarău Constantin şi alte persoane oprindu-şi un 'comision' cuprins între 100 şi 600 de euro. Ultima 'plată', în valoare de 500 euro, s-a realizat în aceeaşi manieră la data de 17 aprilie 2018, când s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", arată DNA.

Cei doi au fost prezentaţi la Tribunalul Galaţi cu propunere de arestare preventivă, instanţa dispunând plasarea lor în arest la domiciliu.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cea mai catastrofa din componenta ca este atat la propriu cat si la figurat tivilichi. Singurul argument pentru care a fost numit este ca provine din galati. Ar mai fi unul .... specialist in insolventa...a baga societati in insolventa
2
0
petrascu si popeanga sunt doua catastrofe profesionale. intreaba oamenii din minister. si s-a vazut ce bine merge cfr dupa rupere...si, chiar, ce pregatire portuara au cele doua??
2
0
pai inseamna ca angajarile alea sunt ilegale, daca se bazau pe spaga.cand ii dati afara?si darea de mita este infractiune, nu numai luarea
4
0
anonimus are drepate ca ne spune lucruri deosebite despre cele doua doamne. ca dansele insa in Romania sunt mii. Intrebarea noastra este ce stiu doamnele despre specificul activitatii portuare la cel mai mare port?
8
0
Idioti cu aprecieri de tot rasul. Petrascu o comentati inutil. Este o persoana inteligenta si profesionista. O fi fost ea invatatoare dar dupa ce a terminat fac. nu mai este demult invatatoare. Ca fosta angajata a MT din 1999 -2000, individa a demonstrat inteligenta si are o experienta serioasa dpdv juridic. Habar nu aveti de cine vorbiti! De Popeanga, mai idiotilor, este un profesionist desavarsit. CFR trebuia sa fie despartit pt. ca dupa 89 a produs numai paguba ceea ce se vede si azi ca nu este in stare sa produca nimic! Infrastructura CF de care depind celelalte Marfa, Calatori, e varza!
2
8
Dai un ban da stii ca nu il mai ai
0
1
Ba, spaga, maga, orice. Insa toti idiotii astia habar nu au ce inseamna portul. Asta este cel mai rau. Si se intreaba unii de ce vorbim tara asta de rau
5
0
Pe ce baza se numesc acesti oameni, conform legii se face o selectie pe baza de experienta, apoi un examen...... aici 0 experienta si 0 examen. Transparenta si corectitudine asta vrea lumea
4
1
Bravo. Psd mai mare rasu
7
0
La PSD toti sunt corupti, nu mai au pe cine pune. Este partidul ruptilor in cur ajunsi bogati prin furt. Prosti si increzuti. Votatii si nu uitati ca ei va protejeaza hotiile.
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218