REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Directorul liceului din Cernavodă intervine în scandalul elevilor cu nota scăzută la purtare

Directorul liceului din Cernavodă intervine în scandalul elevilor cu nota scăzută la purtare

Cristina BĂRBUCEANU 14 decembrie 2022 | 00:00 2792

În 2019, un scandal monstru zguduia Tehnologic ,,Axiopolis’’ din Cernavodă, când doi elevi ai instituției, Negoiță Cosmin și Geambașu Cătălin, au dat în judecată liceul după ce le-a fost scăzută nota la purtare. În 2019 s-a organizat un stagiu de practică în Spania, prin programul Erasmus +. Au mers în Spania și  Negoiță Cosmin și Geambașu Cătălin despre care colegii lor, dar și cadrele didactice însoțitoare, au susținut că au cauzat numai probleme. Din acest motiv, s-au ales cu media scăzută la purtare. Negoiță Cosmin și Geambașu Cătălin au acționat liceul în instanță și au și câștigat procesul, definitiv, la finele lunii octombrie. În acest context, directorul liceului a făcut o serie de declarații, pentru Replica, susține că cei doi copii reprezintă o pată neagră pusă pe liceu.

Cadrele didactice și colegii celor doi elevi susțin că băieții erau problematici

În 2019, un scandal monstru a izbucnit la Liceul Tehnologic ,,Axiopolis’’ din Cernavodă, unde doi elevi, Negoiță Cosmin și Geambașu Cătălin au dat în judecată conducerea liceului  pe motiv că i-a nedreptățit. Mai exact, cei doi elevi au participat la stagiul de practică din cadrul proiectului Erasmus + din perioada 24 martie-13 aprilie 2019. Acolo, ei au avut un comportament mai puțin adecvat, motiv pentru care s-au ales cu nota scăzută la purtare. Au mers în instanță și au câștigat, liceul fiind obligat să le dea daune de 5000 de euro. Nu au primit banii, așa că elevii au deschis acțiune în instanță pentru ”sancțiune pentru neexecutare hotărâre”. Speța a fost tranșată, definitiv, pe 31 octombrie, când elevii s-au ales cu o nouă hotărâre favorabilă.

În acest context,  directorul liceului, Bănică Viorica Adela, a povestit, exact, cum s-au derulat evenimentele din Spania: „Ca urmare a atitudinii permanent contestatoare față de hotărârile și autoritatea profesorilor însoțitori, a nerespectării unui regulament pe care și l-au asumat și a unui act de violență în timpul practicii, cei doi elevi au fost sancționați. Este vorba de încălcarea cu bună știință a unor reguli prestabilite și pentru care au semnat atât elevii, cât și părinții, înainte de plecarea în Spania, de permanenta contestare a autorității cadrelor didactice însoțitoare, de întârzierile frecvente la programul stabilit, colegii din grupul de 16 fiind nevoiți să-i aștepte, de părăsirea fără voie și la ore târzii a locului de cazare, respectiv a grupului și, nu în ultimul rând, de actul de agresiune  fizică și verbală din timpul orelor de practică în care s-au angajat Geambașu Cătălin și Negoiță Cosmin. Situația mai mult decât jenantă a fost întreținută și amplificată de intervenția telefonică cu amenințări și replici greu de reprodus a tatălui  unuia dintre ei, sunat în grabă de fiul său”.

Diploma câștigată de cei doi elevi la olimpiada din Iași

Deoarece comportamentul celor doi elevi a lăsat de dorit pe durata stagiului de practică din Spania, profesoarele însoțitoare le-au făcut celor doi elevi referat, ei fiind sancționați la întoarcerea în țară prin scăderea notei la purtare.

Însă, nu era prima dată când li se scădea nota la purtare celor doi elevi, mai spune directorul, după cum chiar directorul a susținut. Cât despre titulatura de „olimpici” pe care Geambașu Cătălin și Negoiță Cosmin au obținut-o, directorul liceului susține că olimpiada a fost cu totul altă poveste decât stagiul de practică din Spania și că cei doi elevi au avut un real suport din partea cadrelor didactice, din acest motiv obținând așa rezultate bune; totodată, cadrele didactice coordonatoare sunt și cele care au reușit să obțină fondurile necesare pentru participarea elevilor la olimpiadă. Directorul instituției mai susține că au fost în nenumărate rânduri jignite cadrele didactice pe diferite căi, deși până și colegii celor doi elevi știau că aceștia din urmă creau probleme.

Defăimarea propriului liceu, Liceului Tehnologic “Axiopolis” Cernavodă, că urmare a scăderii notelor la purtare, a fost  unul dintre scopurile lui Negoiță Cosmin și Geambașu Teodor-Cătălin, scop pe care l-au atins cu succes. Nemulțumirea acestora de a nu li se permite în timpul stagiului de pregătire practică tratament preferențial, pretins pe baza rezultatelor  obținute de aceștia  la concursurile de robotică,  i-a determinat pe cei sus-numiți și pe părinții acestora să manipuleze opinia publică prin neadevărurile crase publicate în presă scrisă cu scopul de a atrage simpatia publicului larg, denaturând complet adevărul celor petrecute în Spania”, a mai precizat directorul.

Cât despre daune morale, câte 5000 euro pentru fiecare..... ”În hotărârea civilă 1350/2021 completul de judecată hotărăște plata prejudiciului cauzat de emiterea ,,actelor administrative prin care s-a dispus scăderea notei la purtare a reclamanților, acte ce ulterior au fost anulate, aceștia au fost lipsiți de posibilitatea de a mai participa la tabere și concursuri de robotică, aceștia fiind prejudiciați.’’ ,,Daunele morale corespund atingerii aduse cinstei, onoarei, imaginii publice ori prestigiului profesional al persoanei’’. Chiar instanța amintește că nu au fost aduse probe materiale. A existat doar mărturia unui martor mincinos și meschin Dumitrescu Marius, maistru instructor. Declarația martorului propus de către liceu nici nu este menționată în hotărârea civilă. Se amintește doar numele lui. Că au mințit cu nerușinare de interzicerea la activități școlare știu foarte bine colegii celor doi, cadrele didactice și nu în ultimul rând ei înșiși. Mi-aș dori să mă privească în ochi și să afirme faptul că au fost îngrădiți cu vreun refuz în formarea lor profesională”, a mai precizat directorul. ”Cum dai niște daune morale unor elevi indisciplinați, care nu respecta regulile atâta timp cât într-o sală de judecată aproape dacă ai voie să respiri. Nu vorbești neîntrebat nici în șoaptă”, a continuat acesta.

În 2020 s-a dat sentința definitivă în acest caz

În 2020, instanța a decis încă din prima hotărâre să dea câștig de cauză băieților, reprezentați în instanță de părinți, și s-a solicitat atunci anularea tuturor actelor ce prevedeau sancționarea acestora și obliga liceul să șteargă notele scăzute la purtare dar și să le ofere băieților bursele meritate de la care au fost privați. Sentința definitivă a decis că Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă este bun de plată și că trebuie să plătească cheltuielile de judecată ale celor trei reclamați. Astfel liceul a avut de plătit câte 5000 de euro pentru fiecare elev, însă notele la purtare au rămas tot scăzute. „Respinge excepția lipsei de interes în susținerea cererii de recurs. Respinge recursul ca nefondat. Obligă recurentul la plata către intimații reclamanți a cheltuielilor de judecată. Definitivă.”, după cum s-a menționat în minuta judecătorească.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Inteleg ca elevii contestau permanent profesorii si inclusiv unii colegi nu erau de acord cu ei; posibil si abuz de putere al profesorilor cum sustin comentatorii, foarte frecvent in zilele noastre, dar nu este deloc clar ca ar fi fost cazul aici; deciziile instantei nu dovedesc nimic pentru ca dupa cum observa un mare jurist in instante se judeca doar faptele dovedite prezentate care nu conduc intotdeauna la adevar, adesea adevarul este altul decat cel stabilit in instante
1
1
Bulingul practicat de profesori este cauza principala a abandonului școlar!!!
5
0
Adevarul este ca aceste cadre așa zise didactice nu au pregătire didactica doar traume dictatoriale, neînțelegând nevoile generației actuale. Exagerând, jignind,discriminând, umilind, mințind,dizolva orice urma de inocenta intr-un copil. Vampiri de inocenta. Agresorii in cadrul școlilor sunt 80% profesori,asta se poate observa din nr de plângeri dovedite. Nu meritați nici o mărire de salarii. Hai sictir
7
2
asa se nasc viitorii contestatari si dornicii de castiguri prin procese, elevul totus trbue s a fie ...elev ! incurajarea insistenta care exista la diferite nivele ale societatii se face de timpuriu, pregatind viitorii factori de conducere a obstei locale sau mai ...sus! Negoita e totusi un ...nume incurajator!
5
3
asa trebuie sa procedeze orice elev care i se scade nota la purtare fara sa analizeze cauzele una doua elevul este vinovat ...
9
6
Doamna directoare contesta doua sentinte judecatoresti, ultima fiind definitiva. Cred ca ar trebui sa i se scada nota la purtare. Sau cel putin sa i se mai taie din nas.
11
7
Doar ai lor! Golanilor este asigurata prin "inteligenta artificiala"! Prostia se plateste la nivel național! "Prostfesorii" si "barintii" sunt principalii vinovați, dar asta nu se vede caci ochelarii sunt cu lentile colorate!
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272