REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Documentarul „Maria, Inima României“, proiectat la Ankara

Documentarul „Maria, Inima României“, proiectat la Ankara

Replica API 12 martie 2020 | 00:00 1008

Documentarul "Maria, Inima României" a fost proiectat marţi la Cinemaximum Atakule, în Ankara, în cadrul evenimentului "Red Carpet Screening Event" organizat de Ambasada României în Turcia cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.

Au susţinut scurte alocuţiuni ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Şopandă, şi co-producătorul documentarului Viorel Chesaru. Filmul a fost prezentat simultan în două săli de cinematograf şi a fost primit cu entuziasm şi curiozitate de către participanţi, ulterior ecranizării având loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, conform unui comunicat de presă difuzat miercuri de ambasadă.

La eveniment au participat aproximativ 120 de invitaţi, ambasadori şi alţi reprezentanţi ai mediului diplomatic, politic, academic şi de afaceri din Ankara.

Documentarul " Maria, Inima României" este un proiect dezvoltat şi produs timp de trei ani despre viaţa Reginei Maria şi care acoperă o distribuţie internaţională prin comentatori istorici pentru a îi spune povestea. Filmul face parte din grila de programe a History Channel 2020, a fost premiat de Camera de comerţ franceză pentru cel mai bun proiect film istoric care prezinta istoria legata de Primul Război Mondial, implicarea României si a Reginei Maria culminând cu Marea Unire.

Documentarul, care îi are ca producător executiv pe John Florescu, Dan Drăghicescu producător asociat, iar regia şi scenariul sunt realizate de către Trevor Poots, a fost prezentat la TIFF (Transilvania International Film festival), la Buckingham Palace, Washington D.C., Chicago şi Munchen.

Regina Maria a fost Regina României între anii 1914 şi 1927, fiind nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii şi a Ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei şi soţia Regelui României Ferdinand I. Primul Război Mondial o transformă în erou naţional, participând activ pe front, încurajând răniţii şi soldaţii din cele mai fierbinţi puncte de luptă, aspecte care îi vor aduce numele de "Mama Regina", "Mama răniţilor" şi "Regina-soldat".

Într-o epocă în care implicarea femeilor în politică sau societate nu prea era preţuită, Regina Maria a cutezat să îi ceară omului de stat francez ajutorul pentru revenirea la România, după Primul Război Mondial, a Transilvaniei până la Tisa şi a Banatului, în întregimea lui. Talentul Reginei Maria în politica externă nu a fost folosit însă numai la reprezentarea ţării, ci şi în încercarea consolidării statutului de putere regională al României, prin facilitarea construirii unei reţele de alianţe dinastice.

Farmecul şi distincţia înnăscute o transformă pe Regina Maria într-o stea mondială. care face cunoscută România în întreaga lume. Prin frumuseţea şi eleganţa ei, prin inteligenţă şi cultură, prin farmecul şi forţa prezenţei sale, prin devotamentul faţă de ţară şi faţă de familie, prin talentul de "ambasador irezistibil", ea a fost subiectul a mii de pagini scrise în literatura română şi mondială, se aminteşte în comunicat, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acolo mai pune lumea botul la REGI inchiputiti,printese inventate si plantate,la turci,ca aia stau si sub ERDOGAN halesc orice poveste
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272