REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Doi condamnați în dosarul Retrocedărilor, contestații pe motiv că le-ar fi fost încălcate anumite drepturi

Doi condamnați în dosarul Retrocedărilor, contestații pe motiv că le-ar fi fost încălcate anumite drepturi

Replica API 17 decembrie 2019 | 00:00 508

Viața în spatele gratiilor nu este deloc una ușoară, mai ales pentru cei care sunt obișnuiți cu o viață bună. Nu mai sunt aceleași privilegii, nici condițiile de lux cu care unii sunt obișnuiți, și nici nu mai pot face ceea ce își doresc, fără aprobarea conducerii locului de deținere. Cum este și cazul deținuților din dosarul Retrocedărilor. Doi dintre ei au contestat o decizie a directorului Penitenciarului Poarta Albă, după ce le-ar fi încălcat anumite drepturi. Vorbim despre fostul consilier juridic al Primăriei Constanța, Cristian Talpău, condamnat la 4 ani de închisoare, și Daniela Ramona Dospinescu, fosta directoare a Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa, condamnată la 7 ani și 6 luni.

În urmă cu câteva luni, Cristian Talpău a sesizat judecătorul de supraveghere cu privire la încălcarea drepturilor prevăzute de Legea nr. 254/2013 de către Administrația Penitenciarului Poarta Albă, potrivit plângerii formulate de cătrea cesta la Judecătoria Medgidia. S-a procedat la audierea persoanei private de libertate, așa cum prevede legea, invocând cu această ocazie faptul că i s-a aprobat cererea pentru primirea a doar 3 cărți, fără a i se acorda și dreptul de a primi reviste, ziare, publicații și alte cărți; faptul că ar dori să primească un număr mai mare de cărți decât cel aprobat. În urma analizei plângerii formulate de către persoana condamnată, judecătorul de supraveghere constatat potrivit art.59 din legea 254/2013 dreptul persoanelor condamnate la informații de interes public este asigurat și prin publicații, emisiuni radiofonice și televizate sau prin orice alte mijloace autorizate. Conform regulamentului, deținuții au acces la publicații, emisiuni radiofonice și televizate, în limita resurselor materiale și financiare disponibile. Acesta fiind și motivul pentru care directorul a data viz negativ. Trebuie precizat faptul că, în Secția Exterioară Valu lui Traian existentă o bibliotecă cu cărți variate pe care orice deținut, inclusiv Talpău, le poate citi. De asemenea, camerele de deținere din cadrul secției exterioare sunt dotate cu televizor. În camera de deținere deținuții, inclusiv Talpău, are acces la programe TV, inclusiv de știri, conform grilei stabilite de către administrația penitenciarului.

Având în vedere considerentele expuse, judecătorul de supraveghere a privării de libertate a respins plângerea ca nefondată. Motiv pentru care Talpău a contestat-o în instanță. Însă, i-a fost respinsă.

Nu este singurulul din dosarul Retrocedărilor care are impresia că îi sunt încălcate anumite drepturi. Și Ramona Dospinescu a formulat o astfel de plângere la Judecătoria Medgidia.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pentru toti apucatii de streche care au dat mai jos mesajele astea pline de ura si de rahat. Sa dea Dzeu sa ajungeti si voi pe acolo o vremea si sa vedem dupaia ce cacat mai mancati despre alti oameni, care trebuie sa si faca pedepsele in regim de detentie conform cu reglementarile legii. Nu i cunosc dar nu ma bucur pentru ei. Pentru nimeni ajuns acolo
1
5
Lu dospineasca nu i place la bulau, are mate fine! Trebuia sa se gandeasca la asta cand taia si spanzura in primarie!
4
0
Bai muisto, bai puscariaso, bai panarama, mai ai tupeu sa guiti, strambo? Mergeai peste tot cu leptopul unde aveai situatia terenurilor din oras ca sa stii ce-i ce praduit, ai nenorocit familii cand ai ciuntit proprietatile oamenilor, ai facut sapca pe fata ordinaro si acum vrei drepturi? Uratenie, ai dreptul sa sugi pula, ai dreptul sa mai primesti 25 ani de puscarie,ai dreptul sa stai langa drogat si porc , fara sa mai vezi lumina zilei, la cat rau ai putut sa faci. Tu si restul golanilor puscariasi
8
0
Da, dreptul de a sta pe viata in parnaie javrelor.In China erati impuscati pe stadion si familia va plate glontul.
10
1
Banditii astia se plang de conditii grele ? Merita sa fie scosi la munca cu lanturi la picioare si tarnacop in maini la sapat santuri pentru canalizare.
13
0
Da, dreptul de a sta pe viata in parnaie javrelor.In China erati impuscati pe stadion si familia va plate glontul.
9
0
deci cind furau aveau drepturi ,acum nu mai au .sa putreziti in puscarie jegurilor hrapareti de parati
11
0
nu mai faceti pe victimele dupa ce ati facut, pacat de voi, ar trebui confiscata si averea
15
0
mai ramona , tu ai fost de fapt cea care ai gasit orice petic de spatiu verde ca sa fie chipurile retrocedat sau vandut pentru ca mascariciul doar facea repetitii ca actor pe care alegorice cu femeia rea de musca corina martin ...
13
0
Ce sa va facem daca nu at_i cotizat la timp sauerati prea mici ,altfel va alimenta la bot calului tata moga min sase zile,ca pe borcea si fam becalu.
9
0
Deja sunteti obraznici. Nu va e rusine. Vreti cumva la pension?
17
0
Ce tupeu !----au dat banii inapoii ?
18
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272