REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Doi moștenitori, în RĂZBOI cu Consiliul Local pe un teren din Poarta 6

Doi moștenitori, în RĂZBOI cu Consiliul Local pe un teren din Poarta 6

Replica API 5 mai 2020 | 00:00 1784

Un teren de aproximaiv 2.000 mp din Poarta 6, înscris în Planul Urbanistic General ca spațiu verde, va fi exploatat economic de moștenitorii de drept! Asta dacă proprietarii vor reuşi să anuleze parţial PUG-ul (planul urbanistic general)ce vizează zona respectivă. 20 de ani s-au chinuit proprietarii să obțină dreptul de a edifica construcții pe spațiul verde însă, nu au primit autorizații din pricina regimului terenului. Nu cu mult timp în urmă, au reușit să anuleze, parțial, PUG-ul și să modifice astfel destinația imobilului, însă Consiliul Local a efecutat recurs. Pe 21 mai, cel mai probabil magistraţii se vor pronunţa definitiv în acest caz. Terenul are vedere la Portul Constanța.

Andrei Roman Florișteanu și Cătălin Alexandru Florișteanu din București au solicitat Tribunalului Constanța, în septembrie 2015, să dispună anularea parțială a Planului Urbanistic General(PUG) aprobat prin HCLM nr. 653/27. 11.1999, în ceea ce privește terenul în suprafață de 1420 mp și terenul în suprafață de 1151 mp situate pe bulevardul 1 Mai Vechi, Poarta 6, cu vedere la Portul Constanța, și în consecință obligarea adminsitrației locale și a Consiliului Local la modificarea destinației/funcțiunii celor două terenuri din ”spații verzi cu acces nelimitat-parcuri, grădini publice și orășenești și de cartier, scuaruri și fâșii plantate publice” într-o destinație exploatabilă economic, cu posibilitatea de a construi.

Cum au dobândit terenurile!

Cei doi au dobândit cele două terenuri prin moștenire de la mama lor. La rândul său, aceasta a moștenit terenurile de la bunica ei, Paron Ileana, care este succesorul autorului originar, Ana Magrin. Dreptul de proprietate asupra terenurilor a fost reconstituit în 1998, baza legii 18/1991 ca urmare a unui proces soluționat în favoarea lor în contradictoriu cu Consiliul Local Constanța și Instituția Prefectului. Curtea de Apel București a obligat Consiliul Local să întocmească și să înainteze documentația privind atribuirea în proprietatea bunicii reclamanților a unei suprafețe de teren constituită din mai multe loturi. Prefectul a fost obligat, de asemenea, să emită ordinul de atribuire în proprietate a acestor terenuri. După punerea în posesie, s-au efectuat lucrările de cadastru în anul 2006 fiind emise încheierile de intabulare.

Terenurile au ca destinaţie spaţii verzi şi nu se poate construi: PUG anulat parţial

Proprietarii au solicitat, după ce au intrat în posesie, emiterea unor certificate de urbanism în vederea obținerii autorizației de construire pentru edificarea unor construcții. Prin acestea erau informați că este interzisă executarea oricăror lucrări de construire și terenurile figurează cu destinația de spații verzi, potrivit PUG aprobat prin HCLM 653/1999, și din punct de vedere al funcțiunii se interzice orice intervenție ce contravine funcțiunii spațiilor verzi publice și specializate, în esență orice tip de intervenție asupra terenurilor respective.

Prin urmare, deși li s-au restituit aceste terenuri acum 20 de ani nu au putut dispune de acestea din cauza încadrării acestora ca spații verzi. Așa că, moștenitorii Andrei Roman Florișteanu și Cătălin Alexandru Florișteanu au deschis acțiune în instanță, solicitând anularea parțială a Planului Urbanistic General(PUG) aprobat prin HCLM nr. 653/27. 11.1999, astfel cum aceasta fost prelungită prin HCLM nr. 77/2011 și ulterior prin HCLM nr. 81/26 03 2013, doar în ceea ce privește terenurile din Poarta 6. Au avut câștig de cauză, magistraţii dispunând anularea parţială a PUG-ului, doar pentru zona respectivă. Numai că apărătorii Consiliului Local Constanţa insistă să blocheze viitoarea construcţie, efectuând apel. Cel mai probabil, la termenul din 21 mai, Curtea de Apel se va pronunţa definitiv în acest caz.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Da-le la machidoni terenul ca fac un cartier de blocuri pe el cat ai zice peste. Au la picioare primaria, judecatoria, notari, avocati totul.
0
0
De ce sa construiasca prostii cand terenu e cu dedicatie pentru altii
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272