REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.1° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Dosarul Retrocedărilor. Primăria Constanța încearcă să recupereze un teren din Campus, unde o firmă vrea să construiască un hotel!

Dosarul Retrocedărilor. Primăria Constanța încearcă să recupereze un teren din Campus, unde o firmă vrea să construiască un hotel!

Replica API 30 septembrie 2019 | 00:00 984

Teren atribuit de Mazăre lui Borcea, vândut mai departe

Teren atribuit de Mazăre lui Borcea, vândut mai departe

Primăria Constanța se zbate în instanță să obțină revizuirea unei hotărâri ce vizează un teren atribuit în baza unei dispoziții semnată de Radu Mazăre, dispoziție desființată de Înalta Curte de Casație și Justiție în februarie a.c., în dosarul Retrocedărilor. Terenul este situat în zona Campusului Universitar și a ajuns în proprietatea lui Georgică Giurgiucanu, condamnat în dosar la 5 ani și 6 luni de închisoare, după care a fost vândut societății Termo Stelis SRL. Firma intenționează să ridice un hotel cu 5 etaje, în acest sens solicitând, în 2012, un certificat de urbanism. Cererea și documentația au fost respinse sub pretextul că pentru terenul respectiv există interdicții temporare/definitive de construire până la aprobarea unui PUD. De asemenea, s-a menționat că PUG prevede în zonă regimul maxim de înălțime P+2E.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța pe 3 februarie 2012, SC Termo Stelis SRL, în contradictoriu cu Primăria Constanța și Consiliul Local Constanța a solicitat instanței anularea certificatului de urbanism nr. 108/16.01.2012 și obligarea celor două pârâte la elaborarea Planului de Urbanism Zonal în termenul de 30 de zile în conformitate cu documentația de urbanism depusă, dar și obligarea la plata unei amenzi civile în cuantum de 20% din salariul minim pe economie și la plata de daune către reclamantă în cuantum de 1000 de euro pe zi de întârziere de la expirarea termenului stabilit prin hotărâre în vederea elaborării PUZ-ului și până la executarea efectivă a hotărârii. Sentința nu a fost pusă în aplicare ba, mai mult, s-a cerut, de către apărătorii primăriei și ai Consiliului local, revizuirea acesteia. Mai ales că terenul care face obiectul speței a fost atribuit în baza unei dispoziții semnată de Radu Mazăre, dispoziție desființată de Înalta Curte de Casație și Justiție în februarie a.c., în dosarul Retrocedărilor. Terenul a ajuns în proprietatea lui Georgică Giurgiucanu, condamnat în dosar la 5 ani și 6 luni de închisoare, după care a fost vândut societății Termo Stelis SRL.

Primăria Constanța a fost obligată, prin sentința Tribunalului din 2012, la anularea certificatului de urbanism nr. 108/16.01.2012 și elaborarea unui PUD în conformitate cu documentația depusă de SC Termo Stelis SRL pentru terenul situat în Constanța, zona Campus, în suprafață de 750 mp. Așa cum am arătat și mai sus, sentința nu a fost pusă în aplicare, Primăria și Consiliul Local solicitând revizuirea hotărârii.

Cum a ajuns terenul, din proprietatea statului, în proprietatea SC Termo Stelis SRL

Pe 19 martie 2004, prin Dispoziția 796 emisă de primarul de la acea vreme, Radu Mazăre, numiților Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Măriuță, bunica lui Dragoș Săvulescu, Habitat si Ambient S.A., reprezentată de Valentin Gheorghe Ionescu, și el condamnat în dosar, fost coleg de facultate al lui Radu Mazăre. si Mihai Camboianu le-a fost atribuit, în baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 printre altele, terenul situat în Zona Campus Universitar, în suprafața de 750 mp. Ulterior, în baza unor acte succesive translative de proprietate, terenul în cauză a ajuns în patrimoniul societății Termo Stelis SRL.

Trebuie precizat faptul că, ulterior soluționării definitive a dosarului prin care societatea cerea în instanță anularea certificatului de urbanism și obligarea pârâților la elaborarea PUZ pentru terenul situat în Campus, la data de 7 februarie 2019, Înalta Curte și Casație și Justiție, a desființat mai multe dispoziții ale lui Mazăre privind atribuirea unor terenuri în mod ilegal, printre care și dispoziția 796/19.03.2004. Având în vedere acest aspect, revizuenții spun că efectul desființării Dispoziției este reprezentat de repunerea părților în situația anterioară, în sensul readucerii terenului în cauză în patrimoniul municipiului Constanța. Astfel, Primăria și Consiliul Local au arătat că hotărârea și-a pierdut temeiul material având în vedere că Înalta Curte de Casație si Justiție a dispus, prin Hotărârea nr . 32/2019, anularea Dispoziției Primarului, care constituie titlul în baza căruia societatea a dobândit, la rândul sau, dreptul de proprietate asupra terenului î cauza și, prin urmare, dreptul de a solicita elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal. La rândul lor, reprezentanții SC Termo Stelis SRL au solicitat respingerea cererii de revizuire arătând în esență că principiul anularii actului subsecvent ca urmare a anulării actului inițial cunoaște o excepție esențială a aplicării lui, și anume situația subdobânditorului de bună credință a unui bun, cu titlu oneros , excepție care înlătură desființarea actului subsecvent, indiferent de cauza anulării actului inițial.

În iulie a.c., Tribunalul a respins cererea de revizuire. Vineri, 27 septembrie, Primăria Constanța și Consiliul Local au formulat recurs la Curtea de Apel Constanța. Instanța încă nu a fixat un prim termen de judecată.

Reprezentanții societății sunt Bujama și Tașu Șapera, cel din urmă fiind administratorul firmei

Povestea retrocedărilor începe în urmă cu aproape 20 de ani, când una dintre moștenitoarele averii boierului Iuliu Movilă, Ivonne Aline Buzescu Movilă l-a mandatat, în 2001, pe Georgică Giurgiucanu să se ocupe de restituirea averii imobiliare. În urma înțelegerii, Giurgiucanu ar fi urmat să obțină jumătate din fiecare imobil. Acesta și-a depășit atribuțiile și, fără acordul lui Ivonne Movilă, a cerut inclusiv restituirea unor terenuri ce aparțineau unor unchi ai acesteia, Jules și Sever Movilă, inclusiv terenu din cartierul Anadalchioi, în suprafață de 98, 66 mp. După decesul lui Ivonne Aline Buzescu Movilă, în 2002, mandatarul Georgică Giurgiucanu a devenit moştenitor.

Ce spune Dispoziția 796/19.03.2004!

Prin dispoziția semnată de Radu Mazăre pe 19 martie 2004, a fost respinsă cererea de restituire în natură a imobilului situat în cartierul Anadalchioi, formulată de moștenitoarea Yvone Aline Movilă Buzescu, prin procurist Georgică Giurgiucanu, în baza contractului de mandat 4991/17.10.2001, autor Jules Movilă; drepturile izvorând din notificare fiind cesionate către Giurgiucanu, Maria Măriuța, Cristian Borcea, SC Habitat și Ambient SRL, Mihai Camboianu deoarece imobilul nu mai poate fi restituit în natură. S-a stabilit că valoarea acestuia imposibil de restituit a fost în valoare de 3.592.450 euro. Pentru că nu s-a putut restitui în natură imobilul, Giurgiucanu, Borcea și cei numiți mai sus au primit, prin compensare, următoarele bunuri: teren liber, zona costieră, 9 terenuri în stațiunea Mamaia, terenuri situate pe străzile: Dobrilă Eugeniu, I.C.Brătianu, Bucovinei, Răchitași, trei terenuri pe bulevardul AL. Lăpușneanu, bulevardul Tomis, Sat Vacanță-lângă Cuptorul cu Plăcinte, Campus Universitar, zona Parc Tăbăcărie-strada Primăverii, pe Tulcei, intersecția General Manu cu Cuza Vodă, la Cireșica-strada Dobrilă Eugeniu colț cu Hortensiei, bulevardul Tomis-zona Scapino, teren Caragea Dermen Sere-Palazu Mare, Piața Ovidiu, strada Revoluției colț cu Crangului, pe strada Primăverii colț cu N. Grigorescu, pe strada M. Aureliu colț cu Karatzali.

Terenul retrocedat a fost împărțit de Giurgiucanu Georgică, Măriuță Maria, bunica lui Dragoș Săvulescu, Borcea Cristian și de Sc Habitat și Ambient SA, societate unde acționar este Valentin Ionescu, fost coleg de facultate al lui Radu Mazăre.

Aceștia au primit bunurile astfel: Georgică Giurgiucanu: 22,05 %, Maria Măriuța 14,70%, Cristian Borcea 12,25%, SC Habitat și Ambient SRL 50% și Mihai Camboianu 1%.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Reteta asta e veche...a fost apkicata de multi smecheri care ajung ,pe baza despagubirilor sa-si faca si blocul gratis cu banii primiti de la fraieri!
0
0
Se zbate primaria. Se zbate pe dracu, nu stie cum sa faca sa piarda mai repede procesele. ca dor sunt implicati doar oameni de-ai casei
0
0
Gata javrelor de cand s-a dus Mazare n-o sa va mai iasa nici o combinatie in constructii, numai falimente. Cine mai cumpara apartamente in blocuri cu cele mai proaste materiale?
0
0
Si cu locotenentul si asociatul lui Giurgiucanu, Tavi Caraivan, cum ramane? Are si el nevoie de un spatiu racoros!
6
1
Mazare a fost doar un instrument cu care a putut sa fure PSD,acest partid al hotilor si talharilor.Fara PSD Mazare nu ar fi existat.Lasati-l pe Mazare in pace sa odihneasca acolo unde merita.Mazare este PSD.PSD trebuie condamnat.PSD trebuie scos in afara legii.Pana atunci,Muie PSD !
14
2
mafia care a ramas multumeste lu mazarel care sa dus
11
1
Toti cei care au luat terenuri , prin retrocedari, prin cumpararea de terenuri din retrocedari, cu fff putine execptii, sunt din clica escrocului de Mazare. Niciunul dintre disperatii astia de bani nu merita iertat sau scutit de actiunile Primariei de recuperare a terenurilor. Toti au stiut cum s-au facut manglele si si-au asumat riscurile. Acum a venit ziua scadentei.Sa-l dea in judecata pe Mazare, pe Borcea si pe ceilalti golani. Babu sa o lase mai moale cu cafenelele in timpul programului de munca si sa nu se mai dea important ca stie el cum sta treaba. E un prost, candidat perfect pt DNA.
30
1
O sa ia Primaria ce a uitat bunica sa ia cu ea! Niciun cm patrat nu au reusit pana acum sa ia si nici nu vor lua cu exceptia terenurilor care mai apartineau in 2008 inculpatilor si care au fost singurele sechestrate!! Restul care fusesera vandute pana atunci beneficiaza de buna credinta! De aia zice sentinta - in conditiile legii civile- dar cine sa stie despre asa ceva? Juristii primariei? Babu sau nevasta-sa? Pai astia au fost la scoala de doua ori pe an!
22
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218