REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Două firme din Constanţa, pe lista instalatorilor de panouri fotovoltaice subvenţionate respinşi de AFM

Două firme din Constanţa, pe lista instalatorilor de panouri fotovoltaice subvenţionate respinşi de AFM

Replica API 31 mai 2019 | 00:00 1838

Motive birocratice

Motive birocratice

Pe lista celor 79 de instalatori înscrişi în programul de instalare a panourilor fotovoltaice subvenţionate de stat respinşi de AFM se află şi două firme din Constanţa. Motivele respingerii sunt în ambele cazuri completarea incorectă sau incompletă a cererii de validare. Statul a alocat fonduri de circa 150 de milioane de euro, care acoperă circa 30.000 de solicitanţi, la nivel naţional pentru subvenţionarea instalării de panouri fotovoltaice.

Cele două firme din Constanţa respinse de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) sunt Wert SRL şi Pet Communications SRL. În cazul Wert SRL, AFM a motivat decizia prin faptul că “cererea de validare este incompletă ( lipsesc datele de identificare ale reprezentantului legal) și nu respecta formularul prevazut in anexa nr. 1 la ghid, valabil la data depunerii. Certificatul de atestare privind obligațiile la Fondul pentru mediu, emis pe numele operatorului economic, de către AFM nu a fost depus la dosar”. La Pet Communications SRL, „contractele nr 72, 11, 13, 12, 14, 10, 24, 31 și procesele verbale de recepție aferente sunt pentru mentenanță parcuri eoliene, nu pentru sisteme de panouri fotovoltaice. Nu a fost depus raportul din revisal pentru instalator sisteme de panouri fotovoltaice cod COR 741103. Cererea de validare nu este semnată de reprezentantul legal, astfel cum rezultă din certificatul constatator depus la dosar. Împuternicirea depusă nu este o Împuternicire notariala și astfel nu îndeplinește condițiile impuse prin ghidul de finanțare aferent Programului”.

Firmă abonată la contracte cu statul

Wert SRL este deţinută de Adrian Viorel Mandes şi a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri 1.420.896 lei, un profit net de 15.915 lei, cu 15 angajaţi, dar şi datorii de 392.835 lei. Pet Communications SRL este un nume mai cunoscut în domeniu, firma deţinută de Constanţa Suciu primind de-a lungul timpului zeci de contracte de la stat, în valoare de aproape 15.000.000 de euro. Firma a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 25.582.355 lei şi un profit net de 2.352.508 lei, cu 134 de angajaţi, precum şi datorii de 8.519.959 lei. Interesant este că o parte din directorii Pet Communications ocupau, la un moment dat, funcţii de conducere şi la stat: Astfel, Teodor Stoenescu din Pet Communications este director la Transelectrica Constanţa, Ion Renţea şi Eugen Anicăi apar ca directori la Pet Communications, dar şi şefi serviciu la Transelectrica, în timp ce Lavinia Dragotă şi Radu Timofte se regăsesc atât la Pet Communications, cât şi la Enel Distribuţie Dobrogea.

Ce presupune programul de instalare subvenţionată de stat a panourilor fotovoltaice

Preşedintele AFM, Cornel Brezuică, a declarat recent că se va publica prima listă, cu instalatorii respinşi, şi a dat câteva detalii despre derularea ulterioară a programului. Firmele care au fost respinse pot contesta decizia în 5 zile, iar instituţia trebuie să le răspundă în 15 zile. “Pot spune că sunt circa 270 de instalatori la nivel naţional care pot implementa programul de panouri fotovoltaice. Luni o să prezentăm lista cu instalatorii care au fost respinşi. Ei au timp cinci zile să depună contestaţia iar noi 15 zile să răspundem la ea. După aceea vom publica lista finală”, a spus Brezuică. “Mai urmează o procedură internă între AFM şi Ministerul Dezvoltării, care este nefinalizată. Săptămâna viitoare o vom avea, apoi vom putea contura şi termene. La acest moment nu pot da termene exacte. Vom rezolva chestiunile interne săptămâna viitoare şi apoi vom prezenta un calendar. Programul are sursă de finanţare şi forţă de muncă. La început nici nu ma gândeam ca vom avea 270 de instalatori”, a completat şeful AFM Brezuică.

El a spus că apoi programul va putea fi accesat de persoanele fizice, care va trebui să ia legătura cu instalatorii autorizaţi, care vor avea acces la o aplicaţie informatică. “Oamenii trebuie să depună doar câteva acte, actul de indentitate, extrasul de carte funciară şi certificatele de la Fisc şi Taxe Locale, după care totul se va derula prin instalatori”, a spus Brezuică. “O persoană fizică poate solicita maximum 20.000 lei. Suma va fi blocata în aplicaţie 90 de zile, până la momentul în care trebuie sa facă dovada ATR-ului (aviz tehnic de racordare – n.red.). Instalatorul trebuie să introducă in aplicaţie ATR-il. Daca nu, validarea dispare, iar suma se redistribuie primului solicitant. Urmează perioada de 8 luni de implementare a instalaţiei, timp în care instalatorul trebuie să mai introducă electronic câteva lucruri, apoi decontarea”, a mai spus Brezuică.

Sesiunea de înscriere pentru validarea instalatorilor în programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică a fost prelungită în trei rânduri, AFM primind dosare până la data de 5 aprilie. Prin accesarea programului, pot fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională. Pentru a beneficia de finanţare în cadrul programului, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului.

Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice presupune o subvenţie de până la 20.000 de lei (maximum 90% din valoarea investiţiei) acordată de AFM persoanelor fizice care îşi instalează acasă sisteme fotovoltaice. Programul se derulează însă prin intermediul firmelor de instalatori validate de AFM, cele care instalează,iniţial pe banii lor şi în mai mică măsură ai solicitanţilor, echipamentele beneficiarilor şi apoi primesc subvenţia de la stat.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272