REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

DRAMA Casei de Cultură Constanţa. „Sunt disperat, pentru că nu mai sunt bani!“

DRAMA Casei de Cultură Constanţa. „Sunt disperat, pentru că nu mai sunt bani!“

Replica API 31 ianuarie 2018 | 13:46 432

FOTO de Arhiva

Comunitatea culturală constănțeană nu produce performanță și nici nu are o strategie proprie pentru dezvoltare. Aceasta a fost una dintre concluziile unei mese rotunde, organizate luna aceasta, pe tema „Există forme evoluate de viață culturală la Tomis?”. Drept dovadă că urbea constănțeană suferă pe această parte este și situația financiară dramatică a Casei de Cultură Constanța. O instituție ridicată în urmă cu mai bine de trei decenii, „pentru a face cultură”, după cum sublinia directorul Gheorghe Ungureanu. Astăzi, Casa de Cultură Constanța abia supraviețuiește. „Sunt disperat, pentru că nu mai sunt bani!”, ne declara directorul Gheorghe Ungureanu, ca explicație pentru faptul că a închiriat o sală de la etajul clădirii pentru organizarea unor petreceri de muzică electronică, iar muzica ce răsuna a deranjat locuitorii din zonă.

Clădire emblematică a Constanței, Casa de Cultură găzduiește, și în prezent, unele dintre cele mai frumoase spectacole care se desfășoară în orașul de la malul mării. Nu mai departe, la sfârșitul săptămânii trecute, constănțenii au avut plăcerea să-l urmărească pe maestrul Florin Piersic jucând în piesa „Străini în noaptea”, cu o zi înainte de împlinirea vârstei de 82 de ani. Sala a fost arhiplină, semn că locuitorii urbei tomitane „gustă” evenimentele de cultură de calitate.

De altfel, directorul instituției, Gheorghe Ungureanu, mărturisește că multe spectacole se joacă cu casa închisă. „Aduc spectacole care se joacă cu casa închisă. Mi-au spus oamenii că sunt bucuroși, pentru că nu trebuie să mai meargă la București pentru spectacolele, pentru a-i vedea pe artiști”, a afirmat acesta pentru „Replica de Constanța”.

Pentru perioada următoare sunt programate alte evenimente de interes: pe 1 martie, ora 19,00, comedia „Chat Chat Chat”, în care joacă Andrei Duban, Anca Țurcașiu, Andrei Mateiu și Grațiela Duban, pe 14 martie a.c., ora 19,00, Paul Surugiu (Fuego) va concerta pe scena Casei de Cultură, alături de Stela Enache și Marina Florea, pe 17 martie a.c., ora 19,30, Loredana va fi vedeta unui concert aniversar, la împlinirea a 30 de ani de la lansarea albumului „Bună seara, iubite!”, pentru ca pe 27 martie a.c., ora 19,00, Teatrul Avangardia să prezinte piesa „Demnitate”, de Ignasi Vidal, în interpretarea lui Marius Manole și Șerban Pavlu. „Un spectacol care îți dă fiori pe șira spinării”, după cum spun organizatorii.

70.000 de lei pentru taxe și impozite, în 2017

Spectacole frumoase, dar nu suficiente pentru a asigura susținerea financiară a instituții de mărirea Casei de Cultură Constanța. Pentru aceasta, directorul Gheorghe Ungureanu spune că trebui să găsească surse de finanțare. Mai ales că se află în impas de când în sala de la primul etaj al clădirii nu mai funcționează Bingo.

„Cheltuielile sunt mari. Noi ne autofinanțăm, dar este greu, pentru că suntem considerați ca orice restaurant. De exemplu, avem taxe și impozite foarte mari de plată, căci nu le plătim numai pe spațiile închiriate, ci pe întreaga clădire. Anual, avem de plată taxe și impozite de 40.000 de lei. În 2017 am avut de plătit 70.000 de lei dări, pentru că ne-a venit și taxa de liniște din urmă”, a explicat directorul Gheorghe Ungureanu.

Un impediment, spune acesta, este și faptul că, nici la această oră, după aproape două decenii de când au început discuțiile pe tema legislației privind patrimoniul sindical, nu s-a concluzionat nimic. „Legea a rămas pe undeva prin Parlament. Sindicatele nu sunt proprietare pe Casa de Cultură, normal, nu se fac investiții. Am tot sperat să găsesc înțelegere la Primăria Constanța sau la Consiliul Județean Constanța, pentru a ne susține într-un fel, financiar. Încă mai sper. Am tot purtat discuții, dar mi s-a răspuns că nu se poate. Nici legislația nu ține cu noi”, a adăugat Gheorghe Ungureanu.

În aceste condiții, investiții majore în imaginea Casei de Cultură nu s-au mai făcut. Au mai fost înlocuite din ferestre, fiind montate unele din tâmplărie PVC, iar la începutul acestui an au fost curățate husele din sala de spectacole, care nu au mai fost curățate de aproape opt ani. Dar acestea sunt mărunțișuri, dar în condițiile în care nu se vor găsi surse de finanțare – respectiv închirierea spațiilor disponibile în clădire sau sprijin financiar de la autorități – nici nu se pot face mai multe. Și, trebuie să recunoaștem, deși la această oră Casa de Cultură se bucură de o conducere implicată, renovările majore, necesare până la urmă la orice casă, darămite la o clădire emblemă a unui oraș de talia Constanței, nu se plătește cu bunăvoință.

Dată în folosință în anul 1984

Construcția Casei de Cultură a fost demarată în 1976, fiind încheiată în 1983, fiind dată în folosință în anul următor. Investiția a fost realizată din bugetul Uniunii Generale a Sindicatelor din România. La ora actuală, Casa de Cultură Constanța face parte din Asociația Națională a Caselor de Cultură, administrată de cele patru mari sindicate: CNSLR Frăția, Cartel Alfa, BNS și CSDR.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ungureanu directorul este f slab
0
1
ce aiurea! casa de cultura a sindicatelor! ce o fi aia cultura sindicatelor...
2
0
Sa se transforme in club de manele si sa sa numeasca casa de INCULTURA
4
0
Ce fac lideri de sindicat ,string numai cotizatii ,isi fac averi ,o sa ajunga in starea cazinoului !Ceausescu le-a construit voi le distrugeti ,niste nemernici in tot sistemul ,nu sinteti in state sa construiti o baraca dar ditamai edificii !
1
0
Domnul Ion poate nu ai citit ca aceasta institutie se autofinanteaza. Si cred ca traiti in Romania si suportati aceleasi preturi.
2
0
Schimbat directorul . Managementul nu e bun . Cati ani are domnul director in functie 15 - 20 ani . Eu asa stiu cand managementul nu e bun se schimba , dar cum postul e bugetar si e un loc caldut de unde se poate manca nesimtirea e prea mare sa isi de a demisia si altii sunt prea corupti sa il schimbe ........
4
2
Tovarasu director nu prea le are ...
8
6
De-aia v-a facut Mazare mall la Maritimo, ca sa tineti acolo toate evenimentele culturale si toate kitsch-urile, Ce casa de cultura? Care cultura, despre ce vorbim? Plm.
8
3
Faceti mall. Vindeti si scapati de stres.
6
2
ceausescu va inpusca,,,,el a construito si voi nu puteti sa o zugraviti..
7
3
Atunci cand a permis sa se desfasoare la subsol activitati culturale de anvergura, cum ar fi club cu despuiate, cu manelisti, la ce s-au gandit? Eu cred ca s-au gandit la prostitutie. Sa vorbeasca cu BOR sa legalizaze prostitutia culturala.
10
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218