REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
8.1° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

După moartea Alexandrei, o senatoare propune înființarea unui număr de urgență pentru pacienții din spitale

După moartea Alexandrei, o senatoare propune înființarea unui număr de urgență pentru pacienții din spitale

A.F. 10 octombrie 2023 | 20:50 669

La sfârșitul lunii august, o tânără de 25 de ani a murit la spitalul județean din Botoșani, în timp ce-și implora medicii să o ajute. Tragedia ar putea da naștere unei noi legi.

Dupa moartea Alexandrei, o senatoare propune infiintarea unui numar de urgenta pentru pacientii din spitale

Un număr de urgență pentru pacienți și aparținători, precum și norme mai clare privind malpraxisul – acestea sunt câteva dintre măsurile pe care care un grup de senatori din Parlamentul României și-a propus să le transforme în lege.

Alexandra a murit cu zile în spitalul din Botoșani

Cu patru ore înainte să moară, Alexandra, o tânără adusă la spital cu o sarcină oprită din evoluție, îi scria mesaje medicului de gardă în care îi spunea că nu mai rezistă la durere și că o roagă să o chiureteze. Ultimul mesaj trimis a fost: ”Nu mai aer”.

Cazul Alexandrei a impresionat opinia publică, iar controalele DSP au scos la iveală nereguli grave, în urma cărora managerul spitalului (fost viceprimar al orașului Săveni și fost secretar de stat) și-a dat demisia.

Situația de la Spitalul Județean Maromati nu era necunoscută de reprezentanții Ministerului Sănătății. În chestionarul de satisfacție completat de pacienți, unitatea medicală a stat dezastruos: doar în luna august, peste 90 de pacienți s-au declarat nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de activitatea și implicarea medicului, 21 de pacienți au declarat că li s-a cerut șpagă, iar 20 dintre aceștia s-au arătat de acord dă raporteze responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății. Cifrele sunt cu mult peste media națională. Cu toate astea, până la moartea Alexandrei, nu s-a luat nicio măsură.

Senator Rodica Boancă: ”Nimeni nu mai vorbește despre ce s-a întâmplat la Botoșani. S-a uitat”

”Societatea românească, cu preponderență în sectorul medical, suferă de indiferență. Nu știu dacă există tratament pentru această indiferență. Inclusiv aici, în Parlament, ne lovim de această lipsă de umanitate.

S-a uitat. S-a pus țărâna. Nimeni nu mai vorbește despre ce s-a întâmplat la Botoșani, despre ce se întâmplă zilnic în spitalele din România. Zilnic, în spitalele din România, avem cazuri ca al Alexandrei, în care sunt abuzați de acest sistem”, a declarat senatoarea neafiliată Rodica Boancă, unul dintre inițiatorii acestui proiect.

Legea Alexandra face parte dintr-un program mai amplu, intitulat ”Stop abuzurilor din spitale”, care își propune să normalizeze relația medic-pacient și să stabilească un set de reguli de bună practică.

În România nu există o definiție clară pentru malpraxis

România se află pe ultimul loc, alături de Slovenia, în ceea ce privește implementarea unui set de măsuri cu rolul de a promova siguranța pacientului, potrivit unui raport eliberat din Comisia Europeană în anul 2014.

România nu are o definiție a erorilor medicale aliniată cu majoritatea țărilor dezvoltate. Într-un raport privind siguranța pacientului în actul medical, emis de Observatorul Român de Sănătate și Asociația Ayan conceptele de malpraxis și evenimente adverse asociate asistenței medicale ”omit prin definiție acele erori medicale nu au consecințe asupra pacientului”. Astfel, deși există erori medicale care pot fi încadrate în definiția de malpraxis, nu există și suprapunere absolută între cei doi termeni.

Un număr de urgență pentru pacienții supuși abuzurilor, în spitale

„Trebuie să existe, la îndemâna oricărui pacient tratat în România, un număr unic național, la care să poată suna în timp util un posibil abuz. Dacă este lăsat să aștepte ore întregi fără nicio explicație, dacă acuză diverse simptome și nu este băgat în seamă, acesta trebuie să primească ajutor din partea ministerului, prin acest număr de urgență”, a mai declarat Rodica Boancă, într-o conferință de presă susținută la Senatul României.

În acest moment, Legea Alexandra așteaptă susținerea senatorilor români. Proiectul a fost semnat de senatori neafiliați și a fost prezentată tuturor liderilor de grupuri parlamentare, scrie Fanatik.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407