REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
17.6° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Ebola în R.D. Congo: Epidemia a ajuns într-o regiune cu risc ridicat de securitate

Ebola în R.D. Congo: Epidemia a ajuns într-o regiune cu risc ridicat de securitate

Replica API 26 ianuarie 2019 | 00:00 310

Epidemia de Ebola din Republica Democrată Congo a ajuns în sudul ţării, într-o regiune cu riscuri ridicate de securitate, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează vineri Reuters.

Epidemia, cea mai severă din istoria ţarii, a ucis 439 de persoane dintre cele 713 despre care se crede că au contractat boala. Eficacitatea luptei împotriva Ebola depinde de depistarea celor care ar fi putut intra în contact cu un purtător al bolii, s-ar putea îmbolnăvi la rândul său şi ar transmite boala mai departe.

Răspândirea bolii într-o regiune din Congo unde au loc conflicte frecvente face dificilă misiunea personalului medical de a se deplasa de la o zonă la alta, de a monitoriza potenţialii pacienţi şi de a comunica mesaje despre cum să fie prevenite îmbolnăvirile.

Cea mai mare parte a cazurilor de îmbolnăviri de la începutul anului au avut loc în regiunea Katwa, unde, potrivit OMS, personalul sanitar care se ocupă de pacienţii cu Ebola a avut de înfruntat ''neîncrederea comunităţii'' şi unde cei mai mulţi oameni care s-au îmbolnăvit nu s-au aflat pe listele celor suspecţi de a fi intrat în contact cu Ebola.

"Epidemia s-a extins către sud, spre zona Kayina, o zonă cu risc mare de securitate", a precizat OMS, într-un comunicat dat publicităţii joi seara. Au fost cinci cazuri în Kayina, care se află între principala zonă de răspândire a epidemiei şi oraşul Goma, în apropierea graniţei cu Rwanda.

OMS a anunţat că, după realizarea unui exerciţiu de simulare în Rwanda, va trimite o echipă pentru sporirea pregătirilor şi vaccinarea personalul medical care va veni primul în contact cu Ebola, dacă virusul se va răspândi peste graniţă.

Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a OMS, Fadela Chaib, a spus că s-a înregistrat o scădere a numărului de cazuri în regiunea focarului precedent, Beni.

"Este prematur să credem că am o obţinut o victorie, este adevărat că am avut ceva succes în Beni, deoarece toate măsurile pe care le-am luat au avut efect, dar, din păcate, vedem îmbolnăviri apărute în alte regiuni", a spus aceasta.

"Ţara nu se confruntă numai cu Ebola, ci şi cu alte ameninţări la sănătatea populaţiei, cum ar fi malaria, holera, poliomielita derivată din vaccin, precum şi o foarte lungă criză umanitară şi multe violenţă în mai multe regiuni", conform reprezentantei OMS.

Peste 60.000 de persoane au fost vaccinate în Congo şi 2.500 în Uganda, una dintre ţările cu ''risc ridicat'' pentru această boală.

Potrivit lui Chaib, 4.000 de persoane care ar fi intrat în contact cu virusul Ebola se află sub supraveghere, iar 156 de pacienţi sunt spitalizaţi.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212