REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Ecologiștii îi cer demisia șefului INS după „eșecul Recensământului“

Ecologiștii îi cer demisia șefului INS după „eșecul Recensământului“

Replica API 5 august 2022 | 00:00 731

”Cine răspunde pentru eșecul Recensământului? Tudorel Andrei, pe când demisia?”, se întreabă președintele Partidului Ecologist Român, Dănuț Pop. În cadrul unui comunicat de presă acesta susține să Recensământul locuințelor și populației derulat în ultimele luni a fost un evident eșec și îi solicită demisia șefului Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei.

Dănuț Pop

”Management defectuos. Așa s-ar rezumă recensământul din România! Pe lângă faptul că țară noastră a început recenzarea mult mai târziu că celelalte state europene, din cauza pandemiei, testul trecerii la modelul combinat de recenzare pare să fie picat de România. Prima parte a vizat colectarea datelor în registre, a două parte a fost autorecenzarea și cea de-a treia parte a fost metodă tradițională de colectare a datelor față în față cu ajutorul recenzorilor de teren care au marcat și prima colectare pe tabletă, depășind modelul colectării pe foi.

Din păcate, în țară IT-istilor nu s-a putut asigura o platforma funcțională atât intern cât și extern, de întreagă populație, raportându-se blocaje tehnice foarte des, la care adăugăm celelalte probleme ale întrebărilor din chestionar. Apoi, aproximativ 20.000 de tablete au fost împărțite la nivelul tuturor județelor din România însă reprezentanții INS nu au reușit să le actualizeze în timp util. În final, deși termenele au fost prelungite, vorbim de un număr foarte mare de populație nerecenzata, cu mult mai mare decât în 2011. Dincolo de orice argument, avem în față rezultatul unui management defectuos la nivel național.

Ceea ce trebuia să ofere o imaginea actualizată despre populație: demografie, nivelul de educație, ocupație, condițiile de trăi și locuire, caracteristicile gospodăriilor și ale familiei, ne confruntăm cu o diferența de aproape 2 milioane de cetăteni nerecenzaţi. Că și în anul 2011, datele despre acestea vor fi colectate din registre și se va presupune că aceștia sunt în țară.

Se pare Tudorel Andrei, director INS, statistician, specialist în econometrie, nu a reușit să organizeze acest mare examen al evidenței populației, deși este în funcție din 2013. În primul rând Bucureștiul nu prezintă o radiografuie reală a populației, dar și alte municipii din țară. Recensământul constituie baza elaborării decizilor guvernamentale legate de economie, politici publici, de societate în general. Numărul total al populației din România influențează mandatele parlamentarilor, numărul aleșilor județeni și locali, numărul polițiștilor pe UATuri, finanțarea cultelor și a minorităților dar și finanțarea europeană. Numărul real al populației cât și numărul votanților au fost enigme în România și continuă să fie! Legislația electorală rămâne la fel, chiar și după trendul oricum descendent, migrație și decedații din pandemie! Mare bazinul nerecenzatilor, mari cifrele pentru loc de întors și potrivire a datelor! Totuși, cine răspunde pentru eșecul Recensământului?

Tudorel Andrei, pe când demisia?”, susține Dănuț Pop, Președinte PER, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
romanul nu mai are incredere in ...nimic, ghiciti de ce?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212