REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.8° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.8° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Edilul Constanței recunoaște că a luat modelul de la Firea: oferă vouchere pentru fertilizarea in vitro

Edilul Constanței recunoaște că a luat modelul de la Firea: oferă vouchere pentru fertilizarea in vitro

Replica API 21 februarie 2020 | 16:45 313

Consilierii locali ai municipiului Constanța, s-au întrunit miercuri, 19 februarie, în ședință ordinară. La sfârșitul acesteia, primarul Decebal Făgădău a ținut o conferință de presă în care a anunțat, că în perioada următoare, va demara un program prin care cuplurile care nu pot avea un copil să poată fi ajutate din punct de vedere material.

Programul „Infant”, așa cum a fost denumit de municipalitate, vizează acordarea de vouchere în valoare de 10.000 de lei pentru familiile care vor să apeleze la fertilizarea in vitro. „Un lucru nou este programul „Infant”, în care alocăm voucere pentru familiile care nu pot avea copii și apelează la fertilizarea în vitro. Am văzut că a fost un program de succes la nivelul municipiului București și chiar am avut discuții cu primarul, Gabriela Firea, încă de la lansarea acestuia. Țin chiar să o felicit pentru acest proiect. Noi am spus că după ce se încheie un an, vedem statistic, cum ne putem raporta și noi la populația Constanței, să ne facem și noi o planificare pentru că nu știam la ce să ne așteptăm exact. Astfel, anul acesta, în acest buget aprobat de consilierii locali, 100 de cupluri, pentru început, pot apela la noi. Voi veni cu detalii despre programul „Infant”. Dacă se vor consuma aceste tichete în valoare de 10.000 lei, noi le vom suplimenta. Noi am așteptat să vedem cum funcționează în București ca după aceea, cu cifre, să îl putem implementa și noi în Constanța” a declarat Decebal Făgădău.

„Luând în dezbatere referatul de aprobare înregistrat sub nr. 28409/12.02.2020 a primarului Decebal Fagadau, avizul Comisiei de specialitate nr. 1 pentru prognoze economico-sociale, buget, finanțe și administrarea domeniului public și privat al municipiului Constanta, avizul Comisiei de specialitate nr. 4 pentru activități știintifice, învățământ, sănătate, cultură, sport, culte și protecție socială, avizul Comisiei de specialitate numărul 5 pentru administrație publică, juridică, apararea ordinii publice, respectarea drepturilor și libertăților cetățeanului și raportul Direcției Generale de Asistență Socială Constanța nr.9910/12.02.2020. Astfel, hotărârea privind proiectul "Infant" destinat persoanelor din municipiul Constanța, care constă în acordarea de sprijin financiar în vederea efectuării procedurii de fertilizare in vitro, a fost aprobată” este notat în Proiectul de Hotărâre.

Trebuie să vă reamintim faptul că în București, cuplurile care nu pot concepe un copil pe cale naturală, pot beneficia de fonduri de la Primăria Capitalei pentru a face fertilizare în vitro. Programul se va desfășura și în 2020. Fondurile disponibile ajung pentru 1.000 de proceduri. Astfel, primăria Capitalei oferă 2 vouchere în valoare totală de 13.800 de lei cuplurilor care au indicație de fertilizare în vitro, de la un medic ginecolog specializat în infertilitate și reproducere umană asistată. Primul voucher, în valoare de 4.600 de lei, se oferă pentru tratamentul de stimulare ovariană, prima etapă în cadrul procesului de fertilizare în vitro. Al doilea voucher, în valoare de 9.200 de lei, se acordă pentru procedura propriu-zisă de fertilizare în vitro și pentru embriotransfer. În cazul în care costurile efective vor depăși suma alocată de Primărie, diferența va fi suportată de către cuplul beneficiar. Totodată, sprijinul financiar primit prin acest program este considerat venit și va fi impozitat cu 10%, la finalul anului.

În medie, o procedură de fertilizare în vitro din trei se încheie cu o sarcină, în România. Rata de reușită este similară cu cea de la nivel european. Șansele cresc, însă, cu cât vârstă femeii este mai mică.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cind l-ai votat i-ai dat girul tau, ca ce sa faca cu banii. daca nu l-ai votat, majoritatea a dat girul. nu-i nevoie sa te intrebe si cind se duce la wc daca are voie de la tine. nu te mai minina ca proasta-n virful gramezii de balegar. voteaza si mai vezi dupa aia!
1
3
Copiaza de unde poate,nu are idei!Sunt in stare sa promita orice,este an electoral!
7
0
Pe noi locuitorii ne intreaba cineva ce vrem sa facem cu banii? Cum sa acorzi ajutoare asa pe... Niste hartii, fa locuri de parcare... Nu bani!!!!!
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212