REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Educaţie pe cârca părinţilor: la Năvodari, se strâng bani pentru xeroxul folosit de profesori

Educaţie pe cârca părinţilor: la Năvodari, se strâng bani pentru xeroxul folosit de profesori

Replica API 24 octombrie 2019 | 00:00 748

Învăţământul gratuit este o himeră, iar fondul şcolii sau al clasei rămâne “tradiţional” românesc, acceptat de bună voie sau cu forţa de către părinţii odraslelor care urmează cursurile unităţilor de învăţământ de stat.

De dată recent, o elevă a Liceului teoretoc “Traian” din Constanţa a fost pusă la zid, criticată şi ameninţată după ce a făcut public un table cu cei care au contribuit la fondul şcolii. Eleva a dorit să demonstreze că bani se dau în şcoli, chiar dacă, oficial, Inspectoratul Judeţean Şcolar Constanţa nu permite acest lucru. Dar, dacă părinţii… doresc asta, cine să se pună în calea fericirii lor?! – ar mai spune alţii. Spre exemplu, şi primarul Constanţei, Decebal Făgădău, recunoştea că la şcoala unde învaţă copilul său, a fost de acord să contribuie, alături de ceilalţi părinţi, la asigurarea serviciului de pază. Este doar un exemplu de părinte care se declară de acord să sprijine financiar şcoala, atunci când fondurile unităţii în cauză sunt insuficiente. Ce te faci însă cu cei care nu doresc sau nu au posibilităţi materiale care să le permit să “cotizeze”? Apar situaţii tensionate şi situaţii precum cea a elevei de la Liceul „Traian”, Laura Sămulescu, devenită acum o ţintă pentru conducerea unităţii de învăţământ, pentru profesori, unii părinţi şi chiar şi unii colegi.

Fondul clasei este atât de actual şi înrădăcinat în sistemul de educaţie românesc, încât aproape că nu e de mirare că inclusiv xeroxatul materialului didactic folosit de profesori este plătit de către părinţi! Nu vom publica imaginile cu discuţia de pe un grup whatsapp al părinţilor, dar redăm, pe scurt, despre ce este vorba: “Părinte 1: Doamnele de la engleză, franceză, scot fişe la Xerox, iar eu plătesc în fiecare vineri, merg la Xerox şi plătesc (…); Părinte 2: La xeroxul şcolii?; Părinte 1: Da, la xeroxul şcolii. Nici eu nu înţeleg, dar asta e....”. Interesant că unitatea de învăţământ are prins, la capitolul cheltuieli, şi rubrica papetărie. Cu siguranţă însă, banii nu ajung. Dar nici părinţii nu primesc chitanţe pentru sumele date, câte 2 lei de cap de copil, pe săptămână (24 de lei cu toţii/ săptămânal). Se consideră donaţii care nu sunt contabilizate niciunde oficial, fiind sume notate în celebrele liste întocmite pentru la fel de celebrul „fond al şcolii”.

Situaţia prezentată mai sus are loc la Şcoala „Tudor Arghezi” din oraşul Năvodari.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai dreptate Eleno dar in Germania treaba asta se face la vedere pe fata,nu ca in Romania unde profesori se plang toata ziua de lipsa banilor fiindca bani astia despre care ai citit aici nu sunt inregistrati de nici un director la cap.venituri, adica nu exista.Asta daca nu stiai.
0
0
Alooo. Nu mai dati informatii false de dragul senzationalului. Nu va e rusine sa manipulati opinia publica? La Traian si peste tot unde exista asociatii ale parintilor se strange fondul asociatiei de parinti _ CARE E LEGAL si nu fondul clasei _ ilegal. Ziaristii lui peste puneti mana pe lege, documentati-va. Si prezentati ambele puncte de vedere, nepartinitor. Daca vreti sa va numiti ziaristi.
0
0
vaca de sub mine . compara in pana mea si salariu de aici cu cel de acolo.ce sunteti asa nesimtiti uni dintre voi frate?! cata dobitoceala sa ai in cap sa compari un stat din secolul 21 cu taranimea care nu mai iese din 1800. acolo platim chiar mai mari vaaai..da acolo salariu minim e de 300 de euro ?. cap incuiat si ca tine multi.
3
3
Noi in Germania platim cate 25e pe an pt materiale, adica foi xerox si copii pt CA lucreaza Mai mult pe fise. Asa ca si in afara platim taxe si chiar sunt Mai Mari ca in Romania
7
3
Nu uitati: m u i e PSD
8
5
la Sc nr 37 din Constanta la ultima sedinta de la nivelul scolii s-a stabilit ,ca fiecare elev sa cotizeze cu 60 lei pentru paza si 30 lei fondul scolii pe fiecare semestru... in conditiile in care tot elevii platesc colile pt xerox, markerele pentru tabla etc ..... rusineeeee....Aloooo ,Primaria Constanta...... paza .... cum o asigurati ?????.... pe banii elevilor?????
5
4
Mai oameni buni, xeroxul va fi folosit pentru multiplicarea materialelor didactice care ajung la copii. Nu va ambalati asa.
9
6
Ai dreptate. Nu ceri, nu ai.
3
1
cu tinuta morala, or fi fost cativa, dar fie au iesit la pensie, fie au disparut biologic. Mai grav mi se pare faptul ca aceasta furaciune a fondurilor e organizata de parintii unor colegi de clasa, ei initiaza, ei fac presiuni, ei isi trag din bani. De ce mai toleram astfel de javre ?
7
5
Scolile au bani, dar mint parintii pt un castig murdar
9
7
cei mai ,,tigani,, oameni ai societatii sunt in invatamant , mizeri, spagari ordinari care merg la ore doar sa si racoleze copii pt meditatiile in particular .
10
7
directorii de scoli sa mearga si sa se "bata" cu primarii pentru fonduri. Insa au invatat si profesorii si directorii si primarii ca prostii de parinti ai copiilor dau oricat si orice pentru asa-zisa educatie a copiilor. Parintii nu au inteles pana acum, decat in mica masura, faptul ca fac un rau ireversibil prin aceasta atitudine.
13
2
Tb sa multumiti guvernului,nu sa sariti la gatul profesorilor.Prostovanii aia si asa au salariu de salahor,asta le mai tb,sa aduca bani din mizeria lor de salariu sa plateasca xeroxul.Abia castiga 3000-4000 in prag de pensie iar o amarata de asistenta,cu 2ani postliceala are 6000de lei salar.si cere spaga sa iti faca o perfuzie,injectie.Aia de predau mate si lb.romana mai fac si ei un ban cu meditatia,astfel mureau dracu de foame.Si un jandarm are mai mult decat ei,si au doar liceul.Cea mai proasta tagma,cine draqse mai face profesor?Cereti guvernului explicatii:in ce consta ed gratuita in Ro?
12
11
Eleva atat de laudata de la Traian este un copil care gesticuleaza mult si vorbeste putin...dar pentru pentru ca vrea studii "in afara" trebuie sa scrie ceva la CV, nu? Luati-i un interviu, sa va convingeti de IQ...textele elaborate de pe Facebook nu ii apartin...in timpul programului de la scoala se ridica brusc din banca si iese pe hol, ca trebuie sa vorbeasca cu inspectorul general...va dati seama ce imaginatie are...dar este ea vedeta? este
7
10
Si profesoarele care inainte de intrarea in scoala asta au invatat,sa aiba o tinuta decenta si morala nu ii poate refuza pe pupincuristi astia pentru ca i-ar jigni.Asta sa intelegem.
6
5
Si in constanta e la fel
10
1
xeroxul,imprimanta,folosite de profesori in interes personal!
8
6
in toata povestea asta sunt implicati si unii parinti amatori de pupincuristi. pacat. sai vedeti la sedinte cu sar. vai doamna da se poate? luam. luam.
28
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614