REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
6.4° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

EXCLUSIV! CONDAMNARE cu EXECUTARE în cazul pompierului Daniel Fripis, MORT în urma EXPLOZIEI unei BUTELII

EXCLUSIV! CONDAMNARE cu EXECUTARE în cazul pompierului Daniel Fripis, MORT în urma EXPLOZIEI unei BUTELII

Replica API 17 decembrie 2020 | 00:05 17323

În urmă cu cinci ani de zile, Daniel Fripis, de 42 de ani, comandantul unui echipaj de pompieri din cadrul ISU Constanţa, a decedat în timpul unei intervenţii, după ce o butelie de aragaz a explodat. Butelia a explodat în momentul în care militarul a ajuns în apropierea ei, suflul exploziei smulgându-i acestuia casca de protecţie, bucăţile de metal lovindu-l în plin în zona feţei. Deflagraţia s-a produs după ce Criş Teodor a încercat să verifice o butelie cu o brichetă aprinsă. Iată că acesta şi-a aflat pedeapsa: 2 ani şi 2 luni închisoare cu executare.

La data de 29.08.2015, Teodor Criş a procedat în mod defectuos la verificarea buteliei de aragaz, umplută anterior cu gaz petrolier lichefiat de la o stație de alimentare destinată autovehiculelor, prin aprinderea unei brichete de menaj, pe care a îndreptat-o către robinetul recipientului sub presiune, acțiune ce a condus la aprinderea gazului din butelie și, ulterior, la distrugerea acesteia prin explozie, punând în pericol integritatea bunurilor și viața persoanelor aflate în curtea imobilului, totodată, un fragment al buteliei respective rezultat în urma descompunerii prin explozie l-a lovit în zona capului pe plt. adj. Daniel Fripis, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea”, provocând decesul acestuia.

Inculpatul NU regretă faptele care au generat explozia

Inculpatul a declarat magistraţilor că regretă doar faptul că a sunat la ISU Dobrogea, fără să manifeste un minim de regret pentru toate faptele sale care au generat explozia.

Cu alte cuvinte, nu a regretat că a aprins o brichetă în dreptul robinetului buteliei, deși era evident pentru orice persoană că o asemenea acțiune va genera un incendiu. În consecință, instanța şi-a format convingerea că inculpatul nu va manifesta mai multă diligență pe viitor pentru a nu mai provoca asemenea tragedii, deoarece el nu consideră că a greșit. De asemenea, inculpatul și-a schimbat declarațiile în mod constant pe parcursul urmăririi penale, încercând să se disculpe și să arunce vina pe alte persoane, inclusiv pe victimă.

Instanţa a decis condamnarea lui Teodor Criş la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere din culpă şi ucidere din culpă. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Horia ori iti pare rau ori i ai fute nevasta ?
1
0
Sotia lui Fripis, o bunaciune de femeie. Pacat de aceasta familie frumoasa!
3
1
Asigurati-va locuintele si bunurile importante la valoarea reala full CASCO si va doare la bascheti.Intr-adevar costa!
1
5
A fost un mare scandal cu angajarile pe la pompieri , iar acum se vede si de ce trebuiesc facute pe buneAici , freseala costa.E greu de stabilit unde este vina,dar la cate pagube face focul este ciudat ca stiinta n a venit cu slolutii.Stingem focul ca pe vremea lui Noe. La fel se fac si judecatile
12
5
Daca era smeker, scapa de puscarie, lua cu suspendare si gata.
8
4
de pompier , trebue bine scolita , invatate, exersate, de oameni capabili testati si reciclati periodic prin examene si situatii !Ei isi asuma un mare risc !
15
2
In opinia mea Pompierii sunt singurii miltari care-si merita drepturile de pensioanere timpurie si sporuri speciale , si binenteles si Pompierii de la SMURD ! Sunt singurii militari care-si risca zi de zi viata pentru cetatenii acestei tari !
20
7
La ce i ai scris lu Virgil Stoian l ai bagat in ceata asa sunt toti de la replica unul mai prost ca altul
8
2
Sa se odihneasca saracul, a murit stupid, asta e realitatea, dar nu-l mai batjocoriti atata.
15
0
Ce mai comandant..in locul lui eu trimeteam o catana mai fraiera sa incerce el primul sau rugam un ofiter superior cu pensie nesimtita sa mai reduc din cheltuielile la buget
4
7
E erou ma, sa-i faceti statuie
5
4
Un alt articol marca inregistrata Virgil Stooooiaaan! Papusa masculina, deflagratie inseamna explozie. Explozia nu s-a produs cand a aprins ala bricheta cum sugerezi tu in chapou. Iar pentru 08.50, si tu esti in eroare. Lipsa regretelor este un asa numit delict de opinie. Iar delictul de opinie nu este sanctionat de legea penala. Sigur, la modul subiectiv are impact asupra judecatorului dar cam atat. Eu inclin sa cred ca, cel condamnat, nu a informat pompierii veniti sa stinga incendiul despre prezenta buteliei in focar, ceea ce ar explica si interventia atipica a pompierilor.
15
2
Nici urma de regret, poarta alba il va face sa plateasca.
6
8
Socrate are dreptate,,, Culpa este comuna gresala celui cu testarea buteliei cu bricheta, sau chibritul o fac multi... Testarea etanseitatii buteliei se face cu emulsie de apa cu sapun intinsa cu o pensula... Revenind la culpa, pompierul trebuia instruit si sa semneze niste documente de protectia muncii, indiferent de tipul incendiului. Prin acele documente el lua la cunostinta despre tipul incendiului si despre pericolele, dar si obligativitatea respectarii unor norme de siguranta si purtarea unui echipament adecvat atestat, cat si un asigurator pentru caz de vatamare, sau deces a pompierilor
17
1
Bobita , ai inteles ce-ai vrut . Instanta spune ca jegosul ala n-a regretat nici o secunda si ca a incercat sa se coteasca . Un om care nu are regrete e un nenorocit , de-aia a luat cu executare . Ai prins logica ? Sti ce-i aia ?
11
10
Da, a gresit proprietarul care si-a incarcat butelia cu GPL, de la o statie autogaz ce nu este propriu pentru uz casnic, avand mai mult propan si apoi a facut proba buteliei cu chibritul dar din pacate tragedia s-a intamplat cand pompierul a dat drumul la apa pe butelie care deja ardea si avea in interior a presiune foarte mare. Asa ceva nu se face si sefii, pompierului mort, ar trebuii sa plateasca fiindca nu l-au instruit cum trebuie sa se intervina in astfel de situatii.
20
1
Sa-i respinga apelul si la penitenciar cu jegul asta prost !
9
12
Deci daca din neglijenta sau alte greseli neintentionate iti ia foc casa si chemi pompierii si se intampla o tragedie cu moartea unuia care intervine, ai si casa arsa si te alegi si cu parnaie. Se poate trage concluzia ca mai bine lasi casa sa arda iar pompierii sa nu intervina. Pacat de moartea eroului care intervenit. Dar e un aspect interesant prin logica justitiei. Nu stim daca nu i s-au impus sa plateasca si despagubiri familiei.... Deci mai bine lasi casa sa arda ca nu sti cum vor evolua lucrurile si cei care intervin pot fi afectati ? Mai bine toata lumea in viata... Hai injurati.
22
7
mai martzafoi nenorociti cu ce te ocupi mai parazitule, cum indraznesti sa spui despre un pompier care si-a riscat si si-a pierdut viata pentru un oligofren? sper sa crapi si sa nu vina niciun echipaj de pompieri sau ambulanta sa te salveze, parazit al societatii
37
10
Eroul fripturidis rapus de o butelie
11
35
De ani,sa i dea!!
14
7

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407