REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
15.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Fenicul: ce este, ce beneficii are, cum se alege și cum se prepară

Fenicul: ce este, ce beneficii are, cum se alege și cum se prepară

Replica API 2 aprilie 2021 | 00:00 993

Feniculul este o plantă perenă, ale cărui semințe și bulb se utilizează atât în bucătărie, cât și în scop terapeutic, pentru tratarea sau ameliorarea multor afecțiuni, mai ales a celor de natură gastrică. În acest articol vom vorbi despre bulbul de fenicul, despre beneficiile sale, dar și despre modul în care poate fi consumat.

Sursă foto: Shutterstock

Valori nutriționale 1 bulb de fenicul (aproximativ 234 grame)

Calorii: 73

Grăsimi: 0,47 g

Proteine: 2,9 g

Carbohidrați: 17 g

Fibre dietetice: 7,3

Feniculul conține, de asemenea: potasiu, sodiu, vitamina A, calciu, vitamina C, vitamina B6, magneziu, fosfor, zinc, mangan, seleniu, niacina, dar și betacaroten și zeaxantina.

Beneficii fenicul

Fortifică sistemul osos – datorită conținutului mare de calciu, feniculul menține oasele sănătoase, mărind densitatea acestora. Și fosforul ori magneziul din fenicul sunt benefice pentru sistemul osos, scrie doc.ro.

Reglează tensiunea arterială – consumul de fenicul poate contribui la reducerea tensiunii arteriale, datorită conținutului mare de potasiu, dar și al celui redus de sodiu. O dietă bogată în potasiu poate reduce tensiunea arterială.

Stimulează digestia – feniculul conține fibre din belșug, de aceea stimulează tranzitul intestinal. Figrele dietetice din această legumă combat constipația și ameliorează simptomele sindromului de intestin iritabil.

Pacienții care suferă de reflux gastroesofagian au în mod deosebit de câștigat de pe urmă consumului de fenicul, această legumă echilibrând pH-ul la nivelul stomacului, reducând astfel hiperaciditatea.

Combate inflamația din organism – colină, care se regăsește în fenicul, este necesară pentru un somn odihnitor, pentru funcționarea musculaturii, dar și pentru îmbunătățirea memoriei și a capacității de învățare.

Stimulează metabolismul – feniculul este o sursă bogată de vitamina B6, ceea ce înseamnă că stimulează metabolismul, contribuind la transformarea carbohidraților și a proteinelor în glucoză și aminoacizi.

De asemenea, feniculul te poate ajută să slăbești și pentru că e bogat în fibre dietetice, care mențin senzația de sațietate și reduc apetitul.

Benefic pentru sănătatea oculară – degenerescență maculară este o problema adesea responsabilă pentru degradarea vederii odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate că nu se cunosc cauzele acestei probleme, studiile au arătat că antioxidanții reduc inflamația ce stă la baza acestei degenerescente.

Feniculul conține o serie de antioxidanți importanți pentru vedere, printre care și zeaxantina, betacarotenul și flavonizii.

Stimulează lactația – feniculul poate fi folosit și pentru stimularea producției de lapte la femeile care alăptează.

Feniculul folosit pe post de remediu naturist

Feniculul este adesea utilizat și în scopuri terapeutice, pentru vindecarea unor simptome sau afecțiuni. De pildă, în medicină ayurvedica, specifică indienilor, feniculul este folosit pentru ameliorarea afecțiunilor digestive precum balonarea sau flatulență, dar și pentru ameliorarea afecțiunilor oculare.

Tusea, dar și diareea ori constipația pot fi tratate cu ajutorul feniculului.

Cum alegi feniculul, astfel încât să fie gustos

Feniculul are o textura crocantă și o aromă ușor dulce. Acesta poate fi consumat crud sau gătit, însă pentru a fi gustos, trebuie ales corect.

Când cumperi fenicul, evita bulbii care au pete, dar și pe cei cu textura ușor moale. Bulbul trebuie să fie ferm, fără pete, iar tulpinile ar trebui să fie verzi, nu ofilite.

Ținut la frigider, feniculul va rămâne proaspăt în jur de 4 zile.

Cum se prepară feniculul

Feniculul poate fi consumat crud, după ce se îndepărtează coajă și este porționat. Acesta poate fi încorporat în salate, dar și servit alături de sosuri precum hummusul sau guacamole.

Dacă vrei să îl gătești, îndepărtează tulpinile cu un cuțit, apoi taie bulbul pe verticală. După, poți mărunți bulbul după plac.

Feniculul poate fi folosit în supă, supă-crema, dar și sotat alături de alte legume, în sosuri și diferite mâncăruri.

Bulbii de fenicul pot fi pregătiți la cuptor și serviți pe post de aperitiv sau garnitură.

Este adevărat că feniculul crud este cel mai hrănitor, însă și cel gătit își păstrează din proprietăți.

Contraindicații fenicul

Cu toate că feniculul este o legumă sănătoasă, care nu cauzează probleme de sănătate, pe fondul unor afecțiuni acesta poate cauza probleme.

Persoanele alergice la unele condimente pot avea, de asemenea, alergie la fenicul.

Întrucât conține o concentrație mare de potasiu, feniculul ar trebui evitat și de către cei care suferă de afecțiuni renale. Pacienții cardiaci care urmează un tratament pe baza de betablocante pot avea un nivel mare de potasiu în sânge, ceea ce înseamnă că și aceștia ar trebui să evite această legumă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272