REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Firma olandeză BOSKALIS va începe LUCRĂRILE de REDUCERE a eroziunii costiere, în MAMAIA

Firma olandeză BOSKALIS va începe LUCRĂRILE de REDUCERE a eroziunii costiere, în MAMAIA

Replica API 14 septembrie 2020 | 00:13 6011

Pe litoralul românesc a fost redusă eroziunea costieră în cadrul unui complex proces de reabilitare și extindere a plajelor, derulat prin fonduri europene. În present, este în desfăşurare a doua fază a proiectului, iar zonele vizate sunt: Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangaliei- Venus-Aurora, Mangalia – Saturn, 2 Mai. Concret, vorbim despre lucrări de înnisipare artificială a plajelor, reabilitarea stăvilarelor, consolidarea falezelor și activități de dragare etc.. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a primit undă verde de la Primăria Constanța pentru organizarea șantierului privind lucrările pentru reducerea eroziunii costiere, lotul 2. Şantierul urmează să fie instalat în Faleză Nord din Constanța, mai exact zona Pescărie. Firma care se ocupă de lucrări este firma olandeză Boskalis.

Firma olandeză Boskalis se va ocupa de lucrări

ABADL a primit, în data de 10 septembrie, autorizația de construire pentru „Organizare de șantier pentru lucrările - reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020)lot 2 ce se referă la protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre” Zona prevăzută în autorizația cu o valabilitate de 12 luni este plaja Faleză Nord, mai exact zona Pescărie. Firma care se va ocupa de lucrări este Boskalis, câştigătoarea lotului 2.

Nu ştim, însă, dacă această autorizaţie vizează înnisiparea propriu zisă din Mamaia sau doar organizarea şantierului. Şi spunem asta penru că au existat nişte probleme cu privire la pasarela regală din zona Cazinoului din Mamaia. S-a luat în calcul, la un moment dat, demolarea monumentului istoric, însă autorităţile ar fi decis salvarea acestuia, în cele din urmă. Conform avizului Ministerului Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Constanța din martie 2020, demolarea pasarelei este interzisă. Precizăm că pasarela de la Cazinoul din Mamaia nu se află în administrarea ABADL, aceasta fiind în administrarea LITORAL S.A., societate aflată în prezent în lichidare.

Licitaţia pentru faza a II a, loturile 1-5, s-a finalizat la finele anului trecut

Licitaţia pentru „Reducerea eroziunii costiere Faza II” – pentru primele cinci loturi a fost finalizată la sfârşitul anului trecut, deşi procedura a început undeva prin 2018. Doar analiza documentaţiilor a durat aproximativ 2 ani de zile. Vorbim de loturile: zona Stăvilarelor Edighiol și Periboina; lotul 2, zona Mamaia; firma câştigătoarea-grupul Boskalis, cu 207.094.915 lei, lotul 3-zona Tomis (Casino), câştigată de Franco Giussepe SRL, cu sediul în Italia. Valoarea contractului este de aproximativ 30 milioane lei, lotul 5, zona Eforie, câştigătoare este Van Oord Dredging and Marine Contrcators BV, valoare contractului-407.224.285 de lei.

Licitaţie şi pentru zonele ce vizează loturile 6-11

Licitaţia pentru aa doua etapă de reabilitare a plajelor, ce vizează loturile 6-11, s-au înscris 10 firme şi asocieri. Baggerwerken Decloedt en Zoo NV,Loturile:10,11,6,7,8,9; Jan de Nul NV,Loturile:7; Van Oord Dredging and Marine Contractors BV,Loturile:8,9,7; Jan de Nul NV,Loturile:9; Asocierea Rohde Nielsen A/S (Leader),SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,BESIX,SIX CONSTRUCT COMPANYLIMITED, Loturile:8,9; Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader),BESIX,SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,SIX CONSTRUCT COMPANYLIMITED, Loturile:10; Asociere : CCCC DREDGING (GROUP) CO., LTD. (Leader),SAGA LOGISTICS MANAGEMENT,CDR INTERNATIONALBV, Loturile:11,6,7,9; Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader),SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED,BESIX, Loturile:7; Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader), SIX CONSTRUCT AL DUQM LLC,BESIX,SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED, Loturile:6; Asociere : Rohde Nielsen A/S (Leader),BESIX,SIX CONSTRUCT COMPANY LIMITED,SIX CONSTRUCT AL DUQMLLC, Loturile:11.

„LOT 6 vizează Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Costinești; LOT 7 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Olimp; LOT 8 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Jupiter-Neptun; LOT 9 Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Balta Mangalia-Venus-Aurora; LOT 10 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mangalia-Saturn; LOT 11 - Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona 2 MAI“. Licitația se înscrie în proiectul „Reducerea eroziunii costiere, Faza II (2014-2020)“. Pentru Lotul 6, suma estimată pusă la bătaie de ABADL este de 296.189.808,50 de lei. Pentru Lotul 7, valoarea estimată este de 314.082.136,58 de lei, pentru Lotul 8, valoarea este aproximată la 220.037..596,56 de lei, pentru Lotul 9, valoarea estimate este de 426.472.118,02 lei, pentru Lotul 10, valoarea este de de 270.746..038,75 de lei pentru Lotul 11, valoare totală estimată este 145.891.015,79 de lei.

De ce este benefic proiectul de reducere a eroziunii costiere

Studiile de specialitate precizează că proiectul ar urma să ocrotească infrastructura socio-economică şi să reducă impactul negativ asupra populaţiei locale cauzate de eroziune pentru următorii 50 de ani. Astfel, proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie, Nord - Eforie Sud, Vama Veche - 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti - 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade. În plus, se aşteaptă ca proiectul să reducă riscul de prejudicii economice şi daune pentru proprietăţile imobiliare, prin stoparea prăbuşirii malurilor; de asemenea, îmbunătăţirea calităţii plajelor şi a apei pentru scăldat din zonă. La finalul proiectului, plajele din România ar urma să devină mai atractive decât cele din Bulgaria, Turcia etc., posibil cele mai atractive şi mai mari din Europa.

Precizăm că firma câştigătoare a lotului ce cuprinde zona Mamaia, grupul de firme Boskalis, nu s-a mai arătat interesat de loturile 6-11, deşi ar fi avut mari şanse de câştig, Potrivit unor surse, s-a retras din această cursă din pricina faptului că procedura este de durată. Mai mult, se vehiculează că se pregăteşte să participe la înnisiparea plajelor bulgăreşti. Bulgarii au început demersurile pentru obţinerea fondurilor de la bani UE de mai bine de un an şi s-ar putea ca, la annul, să finalizeze şi licitaţiile. Iar Boskalis vrea sa fie acolo ca să ia “caimacul”.

Proiectul privind „Reducerea eroziunii costiere Faza II are o valoare totală de 3.4 miliarde de lei

Proiectul privind „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)“ are o durată de realizare a investiţiei de 36 de luni şi are o valoare totală de 3,4 miliarde de lei, mare parte a acestor bani fiind fonduri ale UE.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se mareste plaja,deci o sa incapa mai multe baruri si mai multe blocuri
2
0
Pasarela este o lucrare tehnica nu istorica,care incurca reabilitarea zonei Cazino.Sa vedem mai bine ce se intimpla cu VILA REGALA si vilele vechi din zona ce sunt adevarate constructii arhitectonice.
5
1
Fagadau la puscarie ... el Vanturache si gasca au Terorizat orasul cu spagi cerute sau parti din afaceri ! Verificati temeinic !
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108