REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Florin CHELARU: În Mamaia Nord sunt INTERZISE kebab-ul, porumbul și shaorma. Vreau să ridic ștacheta stațiunii!

Florin CHELARU: În Mamaia Nord sunt INTERZISE kebab-ul, porumbul și shaorma. Vreau să ridic ștacheta stațiunii!

Replica API 20 mai 2021 | 00:00 10246

Mamaia Nord este o zonă turistică aflată în plina expansiune, în ultimii ani bucurându-se de o mai mare atenție din partea investitorilor. Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, vrea să ridice ștacheta stațiunii, să o aducă la un nivel mai înalt, iar acest lucru nu este posibil fără o strânsă colaborare cu operatorii zonei. ”Nu o să accept sfaturi de la cei care stau pe margine și fluieră, accept sfaturi de la oamenii care au investit în Mamaia Nord”, a spus edilul, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica. Și nu acceptă nici tonetele cu kebab, porumb și shaorma, măsură luată, de anul acesta, și de administrația locală din Constanța, pentru stațiunea Mamaia.

Florin Chelaru a vorbit, în prima parte a interviului, despre proiectele sale pentru Năvodari, dar a făcut și o trecere în revistă a activității derulată de la preluarea mandatului, până în prezent. ”Am continuat proiectele pe care le aveam în desfășurare, a urmat o perioadă de funcționare a orașului și, bineînțeles, am aprobat bugetul, am aprobat încheierea contractului de reparații pentru orașului Năvodari. Pot să spun că pentru această perioadă avem începute marea majoritate a achizițiilor, multe au legătură cu perioada primăverii. Din păcate, mai avem puțin timp și intrăm în vară. Avem o activitate care ține strict de pregătirea sezonului turistic și ne pregătim pentru un an bun turistic. Am gândit bugetul plecând de la programul de dezvoltare al orașului, apoi m-am gândit la funcționarea orașului. Băgăm banii în proiectele pe care noi le avem în implementare. Marea majoritate sunt cele cunoscute, construirea unei școli, amenajarea de spații verzi, parcuri noi, liceu, iluminat public, un cartier de tineret cu tot ce înseamnă utilități, de Mamaia Sat, cu tot ce înseamnă canalizare, vorbim de cultură - desemnarea câștigătorului pentru modernizarea Casei de Cultură”, a spus Florin Chelaru.

Chelaru: Îmi doresc să înființăm un Centru Civic

Totodată, edilul are în plan înființarea unui Centru Civic. Ce înseamnă acest proiect și când va fi demarat?! ”Odată cu modernizarea zonei de centru a orașului, cu finalizarea lucrărilor RAJA, îmi doresc să înființăm un Centru Civic. Vreau să pun în dezbatere acest proiect. Vom închide circulația între cele două sensuri giratorii, astfel încât zona să fie pietonală pe perioada verii. Dorim să dezvoltăm și un mic comerț stradal, așa cum au marile centre urbane din lume: zonă de cafea, de gelaterie, ceainărie… unde năvodărenii vor putea să vină să se relaxeze. Ne dorim să impunem, prin Consiliu Local, un anumit tip de construcție, și nume construcții provizorii. Nu știu dacă vom realiza proiectul anul acesta, poate anul viitor”, a precizat primarul.

PUG-ul orașului Năvodari, în lucru

Chelaru a vorbit și despre PUG-ul orașului Năvodari și necesitatea finalizării lui cât mai repede.”Suntem în stadiul de avizare a PUG ului la diferite ministere, am început procedura de avizare la Mediu. Am gândit lucrurile de așa natură încât să fim în pas cu dezvoltarea orașului, care este extrem de energică. Pe zona de Mamaia Sat, îmi doresc ca, de la regimul de înălțime P+4, să fie la P+1. De ce? Pentru că e zona firească de case. Această reglementare este din 1994, deci nu este făcută de mine, dar îmi asum înjurăturile în proporție de 5 %. Nu mă simt vinovat de faptul că în Mamaia Sat se construiește în regim de P+4. În maximum 5 luni ies toate avizele și-l voi introduce în Consiliul Local”, spune Chelaru. O altă modificare care este adusă PUG-ului vizează plajele din Mamaia Nord. ”Suntem singurul oraș care vrem să scoatem la liman zona de plaje și am încercat să aducem câțiva indicatori urbanistici pentru cei care au închiriat sau concesionat plajele, astfel încât să aibă posibilitatea să construiască acele beach baruri. Am hotărât tipurile de construcții, distanța față de promenadă… toate acestea le-am introdus în PUG, astfel încât să intre turismul pe Mamaia Nord într-o condiție firească”, a completat primarul orașului Năvodari.

Chelaru își dorește și dezvoltarea zonei industriale

Orașul încearcă să devină o stațiune puternică, de aceea se și construiește foarte mult. Oamenii, în general vorbesc. Dar acești oameni e posibil să nu investească 5 lei. Nu pot să nu iau în calcul persoanele care investesc, de exemplu, 10 milioane de euro. Acestea își doresc să eficientizeze profitul. Cel care investește și bani și muncă are un cuvânt de spus. În Mamaia Nord respectăm și legea urbanismului și codul civil. Numai că acolo sunt niște breșe pe care cei care le fac, o speculează foarte bine. Fiecare vrea să câștige spații. E adevărat că intră în contradicție cu anumiți oameni. Avem în vedere și zona industrială. Avem platforma Midia, unde putem să scoatem bani frumoși, să aducem investitori puternici care să creeze locuri de muncă. Turismul e important, dar niciodată orașul Năvodari nu trebuie să stea în turismul care se face două, trei luni. Coloana orașului e dată de industrie. Eu trebuie să susțin această industrie. Cum să fac asta: printr-un PUG care să permită dezvoltarea zonei. Îmi doresc să mențin un ritm alert și pe zona industrială”, a dezvăluit alesul șef.

Și la Năvodari este interzisă vânzarea de porumb și shaorma pe faleză

Tocmai pentru că își dorește un turism de calitate, Chelaru spune că nici în Mamaia Nord nu se acceptă vânzarea porumbului sau a shaormei pe faleză. ”Constanța urmează exemplu meu. La Năvodari nu am dat autorizații pentru porumb și șhaorma pe faleză. Nu vrem ca pe domeniul public să acceptăm tonete, containere cu fast food, din respect pentru cei care au investit în Mamaia și Năvodari. Nu o să accept sfaturi de la cei care stau pe margine și fluieră, accept sfaturi de la oamenii care au investit în restaurante și funcționează nu doar două luni, ci și în sezonul rece. Dacă oamenii respectivi își deschid restaurante, nu vreau să pun în fața acestora tonete cu kebab-uri sau produse alimentare. Ideea celor de la Constanța e una bună”, a explicat edilul.

”Mamaia Nord nu se compară cu Mamaia Constanței. E copil”

Chelaru spune că își dorește să mențină ștacheta sus cu privire la stațiunea Mamaia Nord, pe măsura investițiilor derulate în zonă. ”Încerc să țin ștacheta sus cu privire la stațiunea Mamaia Nord. Am impus reguli care sunt foarte clare, îmi doresc ca stațiunea să mențină un standard ridicat. Mamaia Nord nu trebuie să fie, neapărat, o stațiune ieftină. Construcțiile din Mamaia Nord sunt etalon, aduc cele mai frumoase și scumpe materiale. Îmi doresc să respect munca celor care au făcut ceva pentru Mamaia Nord”

Întrebat dacă vrea să aducă Mamaia Nord la același nivel cu stațiunea Mamaia, a Constanței, Chelaru a precizat: ”Nu este comparabil. Există o tradiție pentru Mamaia și nu pot compara cele două stațiuni. Mamaia Nord e un copil al stațiunii Mamaia. Noi am crescut datorită faptului că Mamaia are o tradiție veche, puternică. Întotdeauna în Mamaia Nord o să avem mai mulți turiști decât în Mamaia, pentru că are o altă adresabilitate. Sunt multe locuințe de vacanță. În marea majoritate, proprietarii vin ori ei ori invitații, în weekend-uri, atât vara cât și toamna. Nu suntem o stațiune clasică, în sensul că sunt doar hoteluri. Ca edil, îmi doresc tot ce e mai bine pentru oraș și pentru societățile din Năvodari. Îmi doresc un sezon bun pentru ei, dacă ei sunt mulțumiți, vor investi în continuare. Toată lumea trebuie să prospere la Năvodari”, a conchis Chelaru.

Mai multe declarații, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920