REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

FNGCIMM: Noi oportunităţi de afaceri pentru IMM-uri, în urma colaborării cu Asociaţia Băncilor din Republica Moldova

FNGCIMM: Noi oportunităţi de afaceri pentru IMM-uri, în urma colaborării cu Asociaţia Băncilor din Republica Moldova

Victor ROTARU 27 martie 2024 | 11:10 506

Noi oportunităţi de afaceri pentru IMM-uri, prin facilitatea accesului companiilor moldovene la finanţare, vor apărea în urma colaborării dintre Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) şi Asociaţia Băncilor din Republica Moldova, potrivit unui comunicat remis.

FNGCIMM: Noi oportunitati de afaceri pentru IMM-uri, in urma colaborarii cu Asociatia Bancilor din Republica MoldovaDumitru Nancu

Totodată, această colaborare va avea ca efect impulsionarea şi intensificarea relaţiilor comerciale şi economice dintre cele două ţări.

În data de 26 martie 2024, reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici Mijlocii (FNGCIMM) au avut o întîlnire cu conducerea Asociaţiei Băncilor din Republica Moldova (ABRM), se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, reuniunea a avut caracterul unei întâlniri de lucru şi a prilejuit discuţii constructive privind utilizarea de produse şi programe de garantare destinate IMM-urilor, cu efect în stimularea intermedierii financiare şi adoptarea de soluţii digitale de către sectorul financiar din Republica Moldova.

"Am început demersul de consolidare a parteneriatului cu instituţiile de creditare şi garantare din Republica Moldova, încă din 2016, când am răspuns solicitării de a împărtăşi din experienţa noastră privind facilitarea accesului persoanelor fizice la creditarea ipotecară, oferind modelul Programului Prima Casă. Am continuat prin semnarea unui parteneriat de colaborare cu Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Republica Moldova pentru a identifica cele mai eficiente soluţii de garantare şi finanţare pentru sprijinirea sectorului IMM. Întâlnirea de astăzi cu reprezentanţii Asociaţiei Băncilor din Republica Moldova reprezintă un pas în plus, în sensul creşterii intermedierii financiare şi impulsionării creditării sectorului IMM moldovean, şi, într-un cadru mai larg, se înscrie în seria eforturilor comune de a sprijini şi crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea relaţiilor de afaceri între antreprenorii din ţările noastre", a declarat directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu.

Delegaţia bancherilor din Republica Moldova a subliniat importanţa colaborării strânse între instituţiile financiare şi autorităţile guvernamentale din România şi Republica Moldova pentru a da un imbold creditării IMM-urilor şi a susţine dezvoltarea unui mediu de afaceri dinamic şi competitiv în această regiune.

"Suntem foarte interesaţi să creştem intermedierea financiară în Moldova şi ne bucurăm să preluăm de la colegii de la FNGCIMM expertiză şi informaţii direct de la sursă, cu privire la implementarea celor mai eficiente produse şi programe de garantare dedicate IMM-urilor. Colaborarea cu partenerii noştri români este esenţială pentru îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova", a afirmat Dorel Noroc, preşedinte ABRM.

Reprezentanţii FNGCIMM au prezentat mecanismele de garantare a creditelor destinate IMM-urilor, subliniind avantajele şi oportunităţile pe care le oferă aceste instrumente în susţinerea antreprenoriatului, a disciplinei financiare şi a impactului benefic pe care aceste instrumente financiare îl antrenează în economie.

Totodată, Dumitru Nancu a subliniat angajamentul ferm al fondului de garantare de a contribui la dezvoltarea IMM-urilor şi finanţarea acestora în Republica Moldova.

În acest sens, s-a agreat iniţierea unui Protocol de colaborare între cele două instituţii, în vederea transferului de expertiză şi schimb de bune practici, precum şi identificarea de către parteneri a unor noi programe şi produse de finanţare garantată care să valorifice potenţialul imens al sistemelor financiar-bancare din ambele state, pentru a stimula schimburile comerciale şi colaborarea întreprinderilor mici şi mijlocii din România şi Moldova.

Ambele părţi au exprimat determinarea lor de a continua dialogul şi de a colabora activ în vederea implementării unor soluţii concrete pentru dezvoltarea sustenabilă a sectoarelor antreprenoriale din cele două ţări.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru. Garanţia FNGCIMM SA - IFN este cea mai lichidă garanţie, plătibilă în maximum 90 zile de la solicitarea de plată a finanţatorului, însoţită de documentaţia completă, faţă de minim 2 ani, durata medie de executare a unei ipoteci.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272