REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Formare profesională în Dubai şi Paris, plătită din bani publici! Fostul primar dornic să se plimbe scapă de răspundere!

Formare profesională în Dubai şi Paris, plătită din bani publici! Fostul primar dornic să se plimbe scapă de răspundere!

Replica API 14 noiembrie 2019 | 00:00 392

Constantin Micu nu va plăti nici un ban Primăriei Tuzla

Constantin Micu nu va plăti nici un ban Primăriei Tuzla

În urma unui control al Curții de Conturi la Unitatea Administrativ Teritorială Tuzla, inspectorii au constatat mai multe abateri de la legalitate, constând în diminuarea bugetului public prin efectuarea de plăți pentru acțiuni care nu sunt în concordanță cu scopul și atribuțiile pentru care a fost înființată entitatea și pentru care nu exista obligația legală de a fi efectuate. Cum ar fi, cheltuieli nejustificate în domeniul deplasărilor externe, respectiv la Paris și Dubai, cu titlu de „formare profesională a adulților”.

Toate acestea s-au întâmplat pe vremea fostului primar Constantin Micu, după cum susțin reprezentanții Curții de Conturi în raport. Așa că, actuala conducerea a urbei l-a acționat în instanță pentru recuperarea prejudiciului. Numai că, deși Tribunalul a decis să fostul ales șef al localității Tuzla să restituie prejudiciul, la recurs, magistrații au desființat hotărârea, iar fostul primar a scăpat de răspundere, decizia fiind definitivă.

Constantin Micu

Constantin Micu a fost acuzat de auditori că, alături de alte două persoane, s-au plimbat prin țări străine, chipurile în interes de serviciu. S-au cheltuit, astfel aproximativ 50.000 lei, iar pentru mai bine de jumătate din sumă, Micu nu se mai face răspunzător, căci... s-a prescris fapta! Potrivit Raportului întocmit de Curtea de Conturi, s-a constatat că în anul 2015, Unitatea Adminsitrativ Teritorială Tuzla, prin ordonatorul principal de credite, la acea vreme Constantin Micu, a angajat cheltuieli ilegale de aproximativ 50.000 lei. Astfel, trei persoane, în frunte cu fostul primar, au mers în Franța în perioada 24.03.2015, suma totală plătită fiind 16,535 lei și alte trei persoane, tot în frunte cu primarul, au mers în Dubai în perioada 21.02.2015, suma totală plătită fiind 31. 497 lei. Constantin Micu a aprobat referatele privind deplasările la așa zisele cursuri de formare profesională. Suma de 48.032 lei a fost plătită din bugetul primăriei, fără acordul consilierilor locali. De precizat faptul că, potrivit raportului Curții de Conturi, dar și administrației locale, cursurile în discuție nu figurau în programul de pregătire profesională a funcționarilor publici din cadrul aparatului primarului comunei Tuzla pe anul 2015 și nu erau legate în nici un fel de activitatea Primăriei. Plata acestor deplasări s-a făcut doar cu aprobarea primarului, fără hotărâre de consiliu local, iar participanții la ”cursurile” în cauză nu au prezentat un raport privind deplasările efectuate. Lucru recunoscut, de altfel, de Micu.

Micu a cerut prescrierea dreptului la acțiune!

Primăria Tuzla s-a îndreptat, cum era și normal, în instanță pentru recuperarea prejudiciul. Micu a invocat excepția prescripției dreptului material la acțiune pentru suma de 31.497 lei, pentru depășirea termenului general de prescripție de 3 ani. Iar Tribunalul a admis excepția, în raport de data introducerii acțiunii, respectiv, 6.02.2018, fiind respinsă acțiunea ca fiind prescrisă pentru plata sumei de 31.497 lei, deplasarea în Dubai. Astfel că, Micu a fost obligat de Tribunal să restituie doar suma de 16,535, adică deplasarea în Franța. Numai că, fostul primar a formulat recurs, dar și UAT Tuzla, nemulțumită de faptul că nu a fost admisă plata întregii sume de bani. Curtea de Apel a fost,însă, de partea lui Micu, care i-a admis recursul și a schimbat hătorârea primei instanțe, așa că nu va trebui să restituie niciun bani primăriei. ” Respinge ca nefondat apelul formulat de reclamantă. Admite apelul formulat de pârât. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că respinge ca nefondată cererea de obligare a pârâtului la plata sumei de 16.535 lei”, se arată în minuta Curții din 12 noiembrie. Decizia este definitivă!

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Niste jeguri de oameni care vor doar puterea nu sa faca ceva pentru comunitate ce mie micu taner saracila sunt toti un aloat
1
0
Borfasii pesedisti trebuie executati!Poprire pe casa,data la vinzare piuna-si plateste datoriile!Alea 50000 leii!!!
5
3
Obrazul subtire cu cheltuiala se tine.
6
0
Eu am fost doar de 3 trei ori in concediu in cei 5 cinci ani de mandat si mi-ati scos vorbe dar daca eram in concediu jumatate de mandat?
9
7

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369