REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, în permisie de la Poarta Albă: a cerut să fie elibertat condiţionat

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, în permisie de la Poarta Albă: a cerut să fie elibertat condiţionat

Replica API 14 februarie 2018 | 14:51 484

Stelian Fuia in permisie

Stelian Fuia in permisie

Stelian Fuia (sursa foto jurnalul.ro)

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, a făcut o „vizită”, luni, la Tribunalul Constanţa. Deţinut în Penitenciarul Poarta Albă, fostul demnitar nu s-a prezentat în boxa celor arestaţi/condamnaţi, aşa cum s-ar crede, asta pentru că a beneficiat de o permisie, ceea ce i-a permis să vină liber, elegant şi fără „brăţări” la mâini.

Scopul acestei „vizite” a fost pentru a contesta decizia luată de Judecătoria Medgidia, care i-a respins, pe data de 10 ianuarie a.c., cererea de liberare condiţionată. Următoarea cerere de liberare va putea fi formulată peste patru luni de la rămânerea definitivă a prezentei solicitări, potrivit aceleiaşi instanţe de la Medgidia. Cum aceasta nu a fost definitivă, Stelian fuia a contestat-o la Tribunalul Constanţa, care a judecat contestaţia luni, 12 februarie, urmând a se pronunţa în acest sens.

Potrivit DNA, fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, cu obţinerea de foloase necuvenite, faptă săvârşită pe vremea când era director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea.

Potrivit procurorilor, alături de fostul ministru au mai fost trimiși în judecată Daniel State, cumnatul lui Fuia și asociat la SC Procera Agrochemicals, acuzat de complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, Dragoș Alin Paraschivescu, director la o societate specializată în agricultură, sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu și Constantin Oprișan, executor judecătoresc, acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

După cum spuneam, Stelian Fuia, în calitate de director la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare a Plantelor Medicinale şi Aromatice Fundulea, (funcție pe care a deținut-o în perioada 1.03.2005-15.12.2007), cu știință şi în înţelegere cu State Daniel, Paraschivoiu Dragoş Alin şi Oprişan Constantin, a omis îndeplinirea unui act de serviciu, respectiv nu a efectuat demersuri pentru prezentarea documentelor din care rezulta că proprietar al unor bunuri era statul român, în cadrul unei proceduri de executare silită derulată în perioada mai-decembrie 2005, fapt ce a condus la scoaterea ilegală, prin procedură de licitaţie, a respectivelor imobile din patrimoniul statului.

Licitaţia a fost organizată de Oprişan Constantin la 19 decembrie 2005. În acest mod, s-au obţinut foloase necuvenite constând în îndestularea creditorului Procera Agrochemicals România SRL (reprezentată de Daniel State) cu suma de 174.631 lei, precum şi în împroprietărire frauduloasă a luiParaschivoiu Dragoş Alin. Prejudiciul adus statului român şi nerecuperat este de 1.611.522 lei (echivalent 358.228 euro).

A preluat creanţele într-o afacere de familie

Fapta a avut în vedere stingerea unei datorii pe care, inițial, Stațiunea de cercetare Fundulea o avusese față de Stațiunea Didactică Belciugatele. După încuviințarea executării silite, cu acordul Stațiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanță, de către SC Procera. Avantajele patrimoniale obținute în acest mod de SC Procera s-au reflectat în mod direct în patrimoniul lui Daniel State și al soției acestuia (cumnat și soră ai lui Fuia Stelian), asociați la SC Procera care au cunoscut și au acceptat prejudicierea statului prin modul de acțiune descris.

Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a rezultat că la activitățile menționate a participat, în calitate de complice, și Dragoș Alin Paraschivoiu, care a acceptat să intre formal în proprietatea bunurilor înstrăinate fraudulos, prin licitație, plătind pentru aceste bunuri suma de 231.000 lei. Această sumă însă i-a fost virată în cont, la data de 21 decembrie 2005, de către Fuia Stelian.

La data de 23 decembrie 2005 suma de 230.700 lei a fost virată de Paraschivoiu Dragoș Alin în contul executorului judecătoresc Oprișan Constantin, în vederea distribuirii acesteia către creditori. Prin activitățile desfășurate în cadrul procedurii de executare silită, Oprișan Constantin a contribuit la scoaterea ilegală, din patrimoniul statului, a bunurilor imobile supuse executării silite, deși cunoștea situația juridică reală a acestora și faptul că prin vânzare se obțineau foloase necuvenite atât pentru adjudecatar, cât și pentru creditorii Stațiunii Fundulea.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Noul Cod Penal, art 99-106: LIBERAREA CONTITIONATA!! Cautati pe goagal, inteligentilor, apoi comentati
1
1
Pana la liberare. Din puscarie nu se libereaza! Se elibereaza.
1
1
Exista cuvantul "liberare" ???
0
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102