REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Fostul patinoar de la Palatul Copiilor a ajuns O RUINĂ! Scandalul s-a mutat în instanţă

Fostul patinoar de la Palatul Copiilor a ajuns O RUINĂ! Scandalul s-a mutat în instanţă

Replica API 3 decembrie 2019 | 10:38 829

Procesul cu firma care a deținut terenul din incinta instituției, aproape de final!

Procesul cu firma care a deținut terenul din incinta instituției, aproape de final!

Spațiul care, în urmă cu câțiva ani, era bucuria copiilor pe timp de iarnă, s-a transformat în ruină, într-un spațiul gol, abandonat. Terenul nu poate fi exploatat de conducerea instituției, întrucât face obiectul unei lupte în instanță cu firma care l-a închiriat acum aproximativ zece ani, pentru amplasarea patinoarului, respectiv SC Alt Trend M.G. SRL. Iată că speța pare să ajungă la final. Instanța de fond a obligat Palatul Copiilor la plata sumei de peste 100.000, bani pe care firma i-a investit, însă atât societatea, cât și instituția, au formulat recurs.

În anul 2007, reprezentanții Palatului Copiilor Constanța au închiriat terenul respectiv firmei SC Alt Trend M.G. SRL. Înainte de a fi închiriat, în spațiul respectiv funcționau terenurile de tenis ale instituției de stat. După închiriere, firma privată a transformat spațiul în patinoar. O bucurie pentru cei mici, mai ales că spațiul era generos pentru a permite accesul unui număr mai mare de copiii, fără să fie înghesuială pe gheață. În 2014, Palatul Copiilor nu a mai dorit închirierea terenului către privați, așa că au ajuns în instanță. Societatea cerea să i se plătească contravaloarea investițiilor realizate. Prin acțiunea promovată în martie 2016, societatea a chemat în instanță și Ministerul Educației, dar și Inspectoratul Școlar, și a solciitat, concret, ca magistrații să constate intervenirea tacitei relocatiuni a contractului de inchiriere nr.865/29.11.2013, pe o perioada nedeterminată sau pe o perioada similară contractului prelungit; să dispuna obligarea la incheierea unui nou contract de închiriere in aceleași condiții ca cel precedent, pe o perioada de 1 an; în subsidiar, să dispună obligarea pârâților la plata contravalorii îmbunătățirilor efectuate și recunoscute în legătură cu imobilul teren din baza sportivă a Palatului Constanța în cuantum de 306.594,75 lei.

Societatea a relatat magistraților că, deși contractul de închiriere își încetase efectele, Palatul Copiilor i-a permis să funcționeze și în iarna anului 2014-2015, respectiv o săptămâna din luna decembrie, întreaga luna ianuarie si o săptămâna din luna februarie. Pentru realizarea patinoarului, societatea a contractat un credit bancar pentru care se achita și în prezent rate, iar în vederea realizării obiectului contractului, a realizat ample lucrări la teren, constând în excavare, extracție, ranforsare teren, montare gard, lucrări de alimentare cu apă si energie electrica, montare instalație de nocturnă.

În instanță, societatea a mai arătat că "în ceea ce privește constatarea intervenirii tacitei relocațiuni a contractului nr.865/201 3, se solicita a se avea în vedere faptul ca în perioada decembrie 2014-februarie 2015, patinoarul a funcționat cu acordul locatorului, deși perioada contractuală formala expirase, paratul continuând a se comporta ca un locator, contractul prelungindu-si, de fado, toate efectele, sens în care, în speță sunt incidente prevederile art.1810 C.civil; se apreciază că nu există impedimente legale sau contractuale pentru ca tacita relocațiune să intervină de vreme ce părțile puteau să stabilească, prin acord, relocațiunea expresă; tacita relocațiune nu este decât o specie a relocațiunii, care apare ca urmare a atitudinii manifeste și indubitabile a pârâților în sensul continuării efectelor unui contract de închiriere fără existența unei înțelegeri scrise". În ceea ce privește pretențiile solicitate, se precizează că investiția pentru amenajarea patinoarului demontabil a fost de peste 1.000.000 lei iar perioada pentru care a fost încheiat contractul nu a fost suficientă pentru amortizar ea cheltuielilor investiționale efectuate, investițiile realizate profitând locatorului, lucrări fiind necesare si utile și au sporit valoarea bunului ce a făcut obiectul închirierii, în condițiile în care locatorul și-a dat acordul cu privire la lucrările efectuate . La rândul lor, avocații instituției au precizat că, din Contractul de închiriere nr.865/29.11.2013, societatea avea obligația ca la expirarea perioadei de folosință, respectiv cel mai târziu la data de 31.03.2014, să predea terenul închiriat în forma inițială, însă nu a înțeles să își respecte obligația asumată, menținând în continuare pe terenul respectiv structura funcțională pe care a continuat să o exploateze și în cursul sezonului următor, adică în lunile decembrie 2014- februarie 2015.

Tribunalul Constanța a respins, în parte acţiunea precizată promovată în contradictoriu cu Palatul Copiilor Constanta și a obligat pec el din urmă la plata sumei de 106.686 lei. Magistrații au respins celelalte solicitari ale societății, ca neîntemeiate. Decizia nu a fost definitivă, așa că ambele părți au formulat recurs, la Curtea de Apel. Pronunțarea va fi dată pe 9 decembrie.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce Mall ar mrge pe terenul de la Palatul Copiilor...il rezolva fagamuie in cativa ani.
0
0
Amice Jude Eu doar am zis o opinie bai acesta si masoara-ti Cuvintele
1
0
Jalnic, trist, infect... Parazitii societatii
3
0
Judecatorule, cat de prost esti. Psd-ist limbist care te intitulezi, babuinule.
4
2
comentarii de prost gust.Pe cine draq ati votat ? Pai acum vorbim.Toata tara e de rahat.Constanta trebuia sa fie la un nivel de cluj dar...... votantilor.
5
2
O luam noi pe betiva de mata , judecataoreee in poala ...
4
1
Amice Mokanelul Ruina invatate sa scri corect si Numai fi Inalfabet Taran Prost de la Vaci Si multa Muie Sa-i zici prostilor de la PNL ca merita pe de plin Multa Muie si Lasa in Pace Psd-ul ce Rau ti-a facut Tie si nu mai Injura ca Taranul Prost de la Vaci si stai cuminte in banca ta ca data urmatoare dau cu tine de pamant cu injuraturi urate Clar!
2
6
cum de nu v-ati apucat de contruit in zona ? va cam tremura indispensabilii pe voi ?
2
0
Toanta aia de directoare nu spune nimic.Cine o tine in Japita ! Pe ea nu o schimba nimeni
1
0
Corect clanul - Fagadau - Mazare - Strunschi si locotentii lor Babu , Vanturache au distrus orasul ; toata cosmetizare este de fatada ! Rusine !
16
1
o sa CONSTRUIM BLOCURII IN LOCUL ACRESTA APROBAREA O DA BABU ASA CU SE PROCEDEAZA ACUM ...... NU SE SESIZEAZA NUIMIMEN CA SUNT AVIZATE DUPA PROGRAM . SI TOT MOI LE CONSTRUIMIM IMPREUNA CU MACHEEEEEE.....
19
0
Deci minunatii nostrii copii se bucurau de acest patinoar ...pe bani! Nu mai confundati societatile comerciale care FACEAU BANI, cu activitatile gratuite ale Palatelor Copiilor! Investitie de cat? Ma bufneste rasul. Imi aduc aminte de mizeria, alcoolul vandut si tiganiada de acolo. Povestea asta cu boul care a ramas fara vacuta cu lapte merge pentru "cei 20 la suta".
10
1
Legislatia postdecembrista are lacune serioase.
11
3
Asta-i lupta care se da pentru ultimele perle imobiliare ale Constantei: Palatul Copiilor si Stadionul Farul
20
1
Tot orasul e o ruina. Muye psd mye fagabou
25
4
Orasul Constanta e in general o ruina...
30
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369