REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

FURTURI DIN CONDUCTE! Câţi bani are de recuperat Conpet SA de la Constanţa

FURTURI DIN CONDUCTE! Câţi bani are de recuperat Conpet SA de la Constanţa

Replica API 12 martie 2018 | 00:08 855

În ultimii opt ani, principalul operator de transport ţiţei din România, Sc Conpet SA, a fost prejudiciat, pe teritoriul judeţului Constanţa, cu sume de ordinul sutelor de mii de euro. Perioada de referinţă a fost stabilită în funcţie de vechimea faptelor şi momentul actual (2010 - 2018), deși la Constanța au existat furturi din conducte și anterior acestei perioade, dar care au fost soluționate. Astfel, potrivit unor calcule, în urma analizării bilanţului întocmit de compartimentului juridic al companiei, aceasta are de recuperat 1.309.309 lei, însemnând 281.629.25 euro, după ce s-a constituit parte civilă în mai multe dosare penale, deşi unele dintre ele nu au fost încă soluţionate definitiv.

Luându-le în ordine cronologică, a sumă destul de consistentă cu care societatea s-a constituit parte civilă, la Constanţa, se regăseşte într-un dosar în care Judecătoria Constanţa s-a pronunţat în urmă cu un an, în primă instanţă. Acum dosarul se află în apel, la Curtea de Apel Constanţa, care urmează a se pronunţa pe data de 16 martie. În aceatsă speţă vorbim despre un prejudiciu de 386115,48 lei, rezultat în urma furtului unei cantităţi considerabile de motorină, direct dintr-o conductă Conpet. Mai exact, vorbim despre cunoscutul contrabandist Dimu Polifroni, un constănţean cunoscut la nivel local pentru mai multe tipuri de infracţiuni, cum ar fi contrabandă şi trafic de influenţă. Înainte de 2010, acesta deţinea o societate cu punct de lucru în incinta fostei „Fabrica Munca Ovidiu”, zonă traversată de o conductă magistrală Conpet. În curtea unităţii, Polifronii a improvizat o instalaţie artizanală prin care sustrăgea combustibil direct din conductă. Autorităţile au descoperit-o întâmplător, în momentul în care, în 2010, poliţiştii Antidrog au descins în curtea unităţii, unde aveau indicii că se cultivă cannabis. Acest lucru s-a confirmat, iar anchetatorii au împuşcat doi iepuri dintr-o lovitură: cultura de cannabis şi furtul de ţiţei din conductă. În acest dosar, Judecătoria l-a condamnat pe Polifroni la 12 ani de detenţie, în 2016, pedeapsă rezultată prin contopirea şi a altor pedepse, dintr-un alt dosar.

Peste 900 mii lei, prejudiciu în dosarul lui Gabriel Bivolaru

Dacă ne referim la dosarul fostului deputat Gabriel Bivolaru, despre care „Replica” a mai scris zilele trecute, cum SC Conpet SA a fost fraudată în mod repetat, iar de fiecare dată erau sustrase cantităţi de câte 30 de tone de ţiţei. Societatea s-a constituit parte civilă cu suma de 908.523 lei. Acest dosar se află în faza de rejudecare, la Tribunalul Constanţa, după ce Curtea de Apel a desfiinţat sentinţa dată pe fond.

Dosare „trase la indigo”

Un alt dosar în care vorbim tot despre furt de ţiţei din conducte a fostdeschis în 2015 şi soluţionat la Judecătoria Medgidia, acolo unde au fost judecaţi Florin Alexandru Sprivac şi Adrian Roşu, ambii condamnaţi de prima instanţă, în decembrie 2017, la câte doi ani de detenţie cu executare, plus plata unor despăgubiri materiale de 7647, 96 lei către parte civilă, SC Conpet SA. Reprezentanţii companiei au solicitat iniţial un total de 11.123 lei, incluzând şi reparaţiile la conducta de transport ţiţei.

Următorul dosar, tot de la Medgidia, îi vizează pe Gelu Spirea, Enache Noris, Petre Panait şi Geon Spirea, dosar aflat acum la Curtea de Apel Constanţa, iar următorul termen a fost fixat pentru data de 12 aprilie 2018. În urma unei anchete, toţi cei enumeraţi au fost prinşi în flagrant, în noaptea de 30 septembrie 2016, în timp cu sustrăgeau ţiţei din conductele Conpet de la Cuza Vodă. Aceştia aveau un autotractor cu semiremorcă, în care se afla un bazin plin cu ţiţei şi instalaţii artizanale. Prejudiciul stabilit în urma anchetei este de 6.361 lei, bani cu care Conpet s-a constituit parte civilă.

La masa credală pentru 663 lei...

Excluzând cazurile de furt din conducte, compania petrolieră, din câte se pare, nu iartă nimic, indiferent cât de mic ar fi prejudiciul. Aşa se face că, în 2013, Conpet SA a cerut falimentul unei firme din judeţul Constanţa. Este vorba despre SC Tobias SRL, din Nicolae Bălcescu, firmă care se ocupa de colectarea fierului vechi şi a altor materiale reciclabile. De menţionat că au fost mai multe societăţi care au cerut falimentul acesteia, Conpet fiind numai una dintre ele. Astfel, în 2013, Conpet SA a solicitat înscrierea la masa credală a debitorului cu suma de...663 lei, reprezentând contravaloarea a 230 kilograme de aluminiu – 575 lei, şi a 110 kilograme fier – 88 lei, cantităţi predate de Conpet firmei Tobias, în 2016, în baza unui contract de vânzare-cumpărare deşeuri.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astia enumerati in articol sunt fraieri prinsi, sunt mult mai multi neprinsi, vezi Zelca c-tin -Stop srl sau Baronu - hotel Royal. Acum sunt oameni de afaceri respectabili!
2
0
Cand o sa iti elibereze cineva autorizatie ca sa construiesti blocuri deasupra conductelor de petrol, apa etc, sa ne anunti si pe noi
1
1
Daca subteranul nu este al tau atunci cum fac astia blocuri cu 3 sau mai multe nivele in subteran. Conducta e la 2 m in pamant. Ori suntem capitalisti ori suntem comunisti, ce suntem?
4
0
Proprietate privata inseamna doar ceea ce este deasupra solului, nu si in subteran, potrivit Constitutiei.
3
1
Conpet-ul traieste pe baza de lege speciala ca si multi alti tovarasi din parlamentul nostru. Ei incaseaza venituri din transport fiind societate pe actiuni iar boul care detine terenul e un nimeni ca de da statul lege speciala. In America anului 1800 inainte cumparai terenul si dupa faceai calea ferata. In Ro 2018 fa ce vrei atata timp cat se va conduce pe legi speciale si nu pe economia legala bazata pe liberul schimb. Atunci cine este infractorul?
6
0
Lui conpet cati ani sa-i dam ca trece cu conducta prin curti private fara sa plateasca chirie. Este societate pe actiuni face acte de comert atunci ce cauta conducta in curtea altei societati comerciale ce nu are contract cu contpet-ul.
5
1
Ca fapt divers.......Conpet nu transporta motorina prin conducte........doar TITEI transporta
4
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367