REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
17.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

GÂMBUȚEANU trage de DOSARUL în care este acuzat că intermedia DONAȚII pentru PSD

GÂMBUȚEANU trage de DOSARUL în care este acuzat că intermedia DONAȚII pentru PSD

Replica API 21 octombrie 2021 | 14:09 1536

Anul trecut, procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Adrian George Gâmbuțeanu, fostul director al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, pentru abuz în serviciu și luare de mită. Ar fi pretins de la 11 prestatori de servicii care colaborau cu Regia, „direct sau prin intermediari, să facă donații/sponsorizări către filiala județeană a partidului (PSD n.red.) din care făcea parte sau plăți către două societăți comerciale.” Deși dosarul se află de un an de zile pe rolul Tribunalului, judecata nu a început încă. Gâmbuțeanu a sperat că va trage de timp sau va lungi ancheta, contestând decizia judecătorului de cameră preliminară din aprilie a.c., prin intermediul căreia s-a legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Luna trecută, i-a fost respinsă contestația.

Adrian Gâmbuțeanu, unul dintre „locotenenții” lui Nicușor Constantinescu, se află în Penitenciarul Poarta Albă din 2019, într-unul din dosarele fostului șef al CJ, după ce a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. Deși mai are puțin și iese din penitenciar, Gâmbuțeanu are motive serioase de îngrijorare, întrucât este cercetat într-un alt dosar. Speța datează din 2020, atunci când procurorii DNA l-au trimis în judecată.

În aprilie a.c., judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul nr. 124/P/2018 din 26.09.2019 întocmit de DNA, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii cauzei. Gâmbuțeanu a contestat decizia, însă pe 24 septembrie, Curtea de Apel Constanța i-a respins contestația. Decizia este definitivă, așa că urmează să se stabilească un prim termen de judecată în dosar.

Între timp, Gâmbuțeanu încearcă să iasă din pușcărie, formulând cerere în acest sens. În primă fază, Judecătoria Medgidia a dispus liberarea condiționată, însă procurorii au contestat măsura, acțiunea fiind admisă.

Gâmbuțeanu, acuzat că făcea rost de donații pentru PSD

Adrian Gâmbuțeanu este acuzat de 3 acte materiale de abuz în serviciu și 11 acte materiale de luare de mită, iar una dintre acuzații arfe legătură cu sponsorizările PSD, partid din care Gâmbuțeanu făcea parte. Procurorii DNA îl acuză pe Adrian Gâmbuţeanu de 13 acte materiale de luare de mită, spunând că acesta a determinat o parte dintre firmele furnizoare de servicii către Regie să facă donaţii către PSD – filiala Constanţa, filială condusă în acei ani de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, sau să facă plăţi către două societăţi comerciale la care PSD Constanţa avea datorii.

„În perioada iunie 2011-iunie 2013, în calitate de director general al RAJDP Constanţa, a pretins de la diverşi prestatori de servicii care colaborau cu Regia, în mod repetat, direct sau prin intermediul unor subalterni să facă donaţii/sponsorizări către PSD–Filiala Judeţeană Constanţa sau plăţi către două societăţi comerciale, dacă doreau să le fie plătite facturile ce aveau ca obiect serviciile prestate în beneficiul Regiei”, se arată în rechizitoriu. Procurorii anticorupţie au mai notat în rechizitoriul trimis instanţei că Adrian George Gâmbuţeanu, în calitatea menţionată, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de dispoziţiile legale, în sensul că ar fi angajat cheltuieli şi ar fi dispus efectuarea de plăţi, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, către o firmă agreată de inculpat şi de conducerea locală a formaţiunii politice din care acesta făcea parte, pentru servicii de întreţinere manuală şi servicii mecanizate în secţiile Regiei, în cuantum total de 6.839.562 lei şi ar fi plătit din fonduri publice către 55 de furnizori suma totală de 46.356.039 lei pentru servicii de închiriere utilaje şi mijloace de transport auto, fără a se urma vreo procedură legală de achiziţie publică.

Cumpărături din banii RAJDP de la un vicepreședinte, la acea dată, al Consiliului Județean Constanța

De asemenea, anchetatorii arată că acesta ar fi angajat cheltuieli şi ar fi dispus efectuarea de plăţi, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achiziţiilor publice, pentru achiziţionarea, de la o societate controlată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa de la acea dată, a unor bunuri în valoare totală de 5.065.547 lei în baza a 935 de comenzi.

DNA spune totodată că Adrian George Gâmbuţeanu, în calitate de director general al Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, ar fi pretins de la 11 prestatori de servicii care colaborau cu Regia, direct sau prin intermediari, să facă donaţii/sponsorizări către filiala judeţeană a partidului din care făcea parte sau plăţi către două societăţi comerciale.

"Reprezentanţii celor două societăţi făceau parte din cercul relaţional al conducerii partidului din care făcea parte şi inculpatul, fiind furnizori de materiale publicitare pentru campaniile electorale. În situaţia în care cei 11 oamenii de afaceri ar fi refuzat plata acelor sume de bani, inculpatul ar fi dispus să nu le mai fie achitate facturile ce aveau ca obiect serviciile prestate în beneficiul Regiei. Suma totală pretinsă de inculpat şi plătită de furnizori în modalităţile mai sus ar fi în cuantum de 386.000 lei (128.000 lei donaţii/sponsorizări către partid, 102.000 lei plăţi către una dintre societăţi şi 156.000 lei plăţi către cealaltă)", menţionează procurorii.

Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 58.261.148 lei, adică 12 milioane de euro.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si ce daca am furat?
1
0
Ia dat pe toti lui banutza & co
6
1
Primele si sponsorizarile erau aranjate de Mihaela Iordache de la CJC
9
0
da este adevarat cat am fost la regia de drumuri am furat de am rupt , verificati cum in anul 2015 am furat 30 de mii de euro chipurile prima , bani pe care mi i am insusit singur ,cum m am certat cu darie pe care l am mintit si pe el la bani si el si a dat seama , acum sunt la puscarie si eu cred ca voi ramane cu banii pe care stati linistiti i am ascuns bine .
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272