REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Gardienii de la Poarta Albă, HĂRȚUIȚI de șefi cu SMS-uri?

Gardienii de la Poarta Albă, HĂRȚUIȚI de șefi cu SMS-uri?

Replica API 16 iulie 2018 | 00:00 345

Campanie de conștientizare a angajaților privind riscurile meseriei sau cum să uite de condițiile în care muncesc?

Campanie de conștientizare a angajaților privind riscurile meseriei sau cum să uite de condițiile în care muncesc?

Indignare în rândul angajaților de la Penitenciarul Poarta Albă: în vreme ce problemele din sistemul penitenciarelor, care afectează și gardienii de la unitatea de detenție din județul Constanța se acumulează, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a luat decizia să le trimită ...sms-uri, uneori și la 22,00 noaptea, în afara orelor de program, pentru „conștientizarea riscurilor profesionale cu care se confruntă personalul din penitenciare”.

În sistemul de penitenciare din țara noastră, precum în alte domenii, nemulțumiri sunt multe. În primul rând, sindicaliștii atrag atenția că deja s-au acumulat, în întreg sistemul, peste un milion de ore suplimentare neplătite. Oamenii au tot primit promisiuni peste promisiuni, dar când a venit ziua de salariu – 10 iulie a.c. – nu au primit banii pentru orele suplimentare lucrate în trecut pentru că ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a semnat un ordin în acest sens.

În schimb, angajații sunt asaltați cu mesaje pe telefoanele mobile personale, uneori și până la ora 22,00, deși sunt în timpul liber, prin care li se atrage atenția cum să se comporte în timpul programului pentru evitarea riscurilor. Mesajele text de tip SMS fac parte dintr-o campanie de conștientizare a riscurilor din sistemul penitenciar, demarată de Administrația Națională a Penitenciarelor în martie a.c. iar sindicaliștii semnalează mai multe nereguli.

„În aproximativ 98% dintre cazuri, mesajele sunt trimise pe numele de telefon personale. Dar oamenilor nu li s-a cerut acordul să primească astfel de mesaje și sunt situații când primesc SMS-urile și până la ora 22.00. Am luat legătura cu reprezentanții ANP și le-am semnalat că sunt angajați care nu doresc să primească astfel de mesaje și ni s-a indicat ca fiecare angajat care nu dorește să transmită o adresă în acest sens. Oamenii au transmis adresele încă de la începutul lunii iunie a.c., dar în continuare primesc aceste mesaje”, ne-a precizat Virgil Cîrstea, președintele Sindicatului Național SINPEN 2016 Constanța, care consideră că angajații sunt „hărțuiți” cu astfel de mesaje.

„Sunt oameni care lucrează de 20 de ani în sistem și primesc mesaje prin care li se atrage atenția să nu intre în conflict cu deținuții”, a adăugat sindicalistul. În plus, se impune precizat că deși angajații primesc respectivele mesaje pe telefoanele personale, potrivit legislației, aceștia nu au voie cu telefoanele personale în interiorul penitenciarelor (!).

Adevăratele probleme, lăsate fără răspuns...

În schimb, după cum arată și sindicaliștii, în timp ce „vizionarii” din ANP gândesc campanii de conștientizare prin SMS-uri agasante, problemele se tot acumulează. La Penitenciarul Poarta Albă, pe lângă neplata orelor suplimentare, gardienii reclamă condițiile de muncă, respectiv faptul că sunt în post și câte 12 – 13 ore, fără să fie schimbați nici măcar pentru a folosi toaletele, posturile de pază nu sunt prevăzute cu apă curentă, toalete ecologice sau sisteme de climatizare.

„Am fost inclusiv la Instituția Prefectului, la prefectul Ioan Albu, și am semnalat această situație. Am fost în mai multe rânduri, a fost chemată la discuții inclusiv fostul director Florentin Muscalu. Acesta a dat asigurări că vor fi luate măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, că vor fi achiziționate toalete ecologice. Au trecut câteva luni și nu s-a realizat nimic, iar directorul a ieșit la pensie”, a adăugat sindicalistul Virgil Cîrstea.

Plângere penală pe numele ministrului Justiției

Pe de altă parte, reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Penitenciare au anunțat că intenționează să formuleze o nouă plângere penală pe numele ministrului Tudorel Toader, pentru abuz în serviciu, dacă angajații nu își vor primi în cel mai scurt timp banii pentru orele suplimentare.

„Deși a avut peste trei luni la dispoziție pentru a clarifica modul în care trebuie plătite orele suplimentare pentru angajații din penitenciare, în ziua de salariu angajații nu își primesc banii pentru că ministrul Justiției întârzie semnarea unui ordin. În urm protestelor organizațiilor sindicale, în Parlament s-a aprobat prin Legea 79/2018 ca orele suplimentare care nu pot fi recuperate în termen de 60 de zile să fie plătite angajaților din penitenciare și Poliție începând cu data de 1 aprilie. În consecință, la salariul din iulie ar fi trebuit plătite orele nerecuperate în aprilie. Ceea ce nu este posibil din vina ministrului Justiției.

In plus, angajatii din penitenciare mai au de recuperat peste un milion de ore suplimentare din perioada 2016 - 2018 pentru care trebuie gasita o solutie legislativa si bugetara. Guvernul trebuie sa plateasca aceasta datorie de peste 10,5 milioane de Euro angajatilor din penitenciare. In consecinta il avertizam public ca nerespectarea legii in ceea ce priveste plata orelor suplimentare efectuate si nerecuperate in termen de 60 de zile ne va pune in neplacuta situatie de a depune o noua plangere pentru abuz in serviciu sau, dupa caz neglijenta in serviciu, impotriva domniei sale. Inca mai sunt pedepsite”, se precizează în comunicatul sindicaliștilor.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dreptatea este undeva la mijloc.Caralii,pt ca asa se numesc,niste alde 8 clase sau 10 cu diplome de bac luate de la SMA castelu ,liceul p alba sau basarabi ,cu salarii de peste 1200 euro in Romania se plang ca fac ore suplimentare.Poate ca asta este in compensarea pensionarilor frauduloase si neconstitutionale la frageda varsta decc45 ani.
0
1
Se pare ca unii nu inteleg ce comenteaza si intra doar ca sa demonstreze ca si-au meritat puscaria, dar ca din pacate n-au inteles nimic. Daca cei care lucreaza in puscarii pot fi acuzati de ceva aici e problema. Oamenii astia needucati si rudimentari continua sa injure si online. Aveti grija data viitoare cand mai vin, la scoala n-o sa se mai intoarca si nici cu cei 7 ani de acasa nu se mai intalnesc.
2
0
puscaria din guyana franceza cineva la intrebat pe Napoleon cine o sa ii pazeasca pe acei banditi...alti banditi mai mari ca ei... citez din Papillon de Henry Charier.deci caralii de la Puerta Blanca sunt niste banditi de talie mondiala si mai au pretentii la ore suplimentare...escrocilor Tablagii cu grade de carpa mai aveti si nerusinarea sa faceti plangeri penale ministrului ?
4
2
bai frustratule, tu n-ai reusit sa intri acolo, nici cu spaga!
3
5
sa faca si angajatii sesizari scrise superiorilor
7
0
bai bulangiilor cu trei clase va oplangeti aveti salarii de 5000 ron si un profesor sau inginer de 2500 nu va e rusine analfabetilor ati intrat toti pe spaga
12
5
Ai telefon tre sa dai dreptu la inputitii astia . Pijamas pe ei d slugi
2
6
Acesti tortionari smecheri au ajuns sa se planga? Toti au salarii peste 5000 lei, mananca pachetele detinutilor, le fumeaza tigarile si ii terorizeaza. Daca nu le convine sa plece. Toti se pensioneaza in jurul varstei de 45 ani si cu pensii babane. O cam fortati baieti ! Plecati la munca in Spania...daca nu va convine. Voi nu stiti ce e aia munca, ptr ca o frecati la greu in timpul programului.
21
10

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218