REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
11.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

GOLĂNEALĂ juridico-financiară la Primăria Hârşova! O spune chiar primarul: pe ce sunt risipiţi banii!

GOLĂNEALĂ juridico-financiară la Primăria Hârşova! O spune chiar primarul: pe ce sunt risipiţi banii!

Replica API 19 septembrie 2018 | 00:26 1161

La mâna unei firme din Harghita, care nu a prestat niciodată servicii

La mâna unei firme din Harghita, care nu a prestat niciodată servicii

Viorel Ionescu

Cum se duc pe apa sâmbetei banii publici! De mai bine de trei ani, administrația locală se luptă prin instanțe cu o firmă din Harghita, Platoneşti, cu trei angajaţi, ce are ca domeniu de activitate consultanța în tehnologia informației. Societatea a fost contractată, pe timpul fostului primar Ionel Chiriță, în anul 2008, pentru crearea unui site pentru unitatea administrativ teritorială.

Document conceput şi redactat în totalitate de firmă, semnat “pe genunchi” de fostul edil. Potrivit conducerii primăriei, reprezentanții firmei nu au respectat contractul. În ciuda acestui lucru, este bună de plată. Peste 44.323,91 lei trebuie să achite în contul SC Impact Com SRL suma, reprezentând penalităţi de întârziere contractuale. Culmea este că respectivul contract ar fi putut fi reziliat încă din anul 2013, însă acest lucru nu s-a întâmplat, generând plăți, deși societatea nu a prestat servicii. Așa se face că s-au mai adăugat, la debitul de mai sus, încă 50.000 lei.

Incredibil! Primăria Hârșova, ”legată” 10 ani de un contract încheiat în mandatul fostului primar, Ionel Chiriță, cu firma SC Impact Com SRL, ce are ca domeniu de activitate consultanța în tehnologia informației. Concret, firma se angaja, conform contractului încheiat în anul 2008, să modernizeze și să administreze site-ul primăriei.

Până aici, nimic spectaculos, dar tot acelaşi contract prevede şi o clauză obligatorie, păguboasă pentru primărie, care spune că neplata la termen a unei facturi atrage dreptul operatorului de a solicita beneficiarului plata de penalităţi de întârziere. O altă clauză decisivă pentru ceea ce avea să urmeze priveşte denunţarea unilaterală a contractului, care prevedea că denunţarea se face la expirarea perioadei contractuale în curs, respectiv cinci ani, cu condiţia achitării tuturor obligaţiilor de plată de către operator stabilite prin contract. Bun! Numai că firma nu a prestat niciodată serviciile.

Deși, victima în toată povestea asta pare a fi administrația locală, iată că instanța a dat câștig de cauză, în 2016, societății, obligând Primăria Hârșova să plătească niște bani în baza unor servicii neprestate. ”Trebuia să se ocupe de site-ul web al primăriei, nu s-a ocupat. Este vechi contractul, de pe vremea lui Ionel Chiriță. Contractul a fost făcut în așa fel, încât să se pierdă în instanță. Și au câștigat!

Suntem obligați să le plătim peste 90.000 lei, cheltuieli de judecată, dobânzi și contractul în sine. Deși nu au prestat, nici până în ziua de azi, servicii. Sunt clauze care, din punctul instanței de vedere, a fost vina primăriei că nu s-au respectat”, a declarat, pentru Replica, fostul viceprimar Ionel Dia, în prezent, consilier local. Inițial, suma care trebuia plătită de către primăriei, potrivit hotărârii judecătorești, este 44.323,91 lei, acum ea a ajuns la valoarea menționată mai sus.

Primarul Viorel Ionescu: „Acest contract este o golăneală juridico-financiară“

Contractul ar fi putut fi reziliat în 2013, în mandatul lui Tudorel Nădrag, dar nici acest fost edil nu s-a deranjat să verifice veridicitatea actului, fapt pentru care actul s-a prelungit, automat, încă cinci ani, conform uneia dintre clauze. ”Contractul a fost încheiat în luna mai, anul 2008, un contract păgubos, din punctul meu de vedere, pentru oraşul Hârşova. Un contract care, prin clauuze ilegale, nu prevedea încetarea unilateral decât după cinci ani, şi cu toate plăţile la zi.

Aceasta clauză este abuzivă. În 2013, Tudorel Nădrag, ori nu s-a gândit, ori nu a ştiut, şi n-a făcut rezilierea, şi a intrat în cealaltă perioadă de cinci ani de zile. În mai, 2018, le-am făcut notificare de reziliere a contractului. Eu am putut să fac asta! De foarte mult timp, însă, neprestând servicii, nu s-au mai primit facturile, s-au returnat. Nu le primesc facturi, căci acestea trebuie însoţite de rapoarte de activitate. Însă, în momentul în care penalităţile sunt mai mari decât debitul efectiv, avem o reală problemă.

Deşi, firma ar fi trebuit, la momentul respectiv, să notifice că penalităţile sunt mai mari decât debitul. Dacă stăm aşa şi dormim pe noi, doar ca să ne crească penalităţile, ca să câştigăm bani..., deşi nu prestăm servicii, nu sunt de acord”, a declarat, pentru Replica de Constanţa, primarul Viorel Ionescu. „Este o societate micuţă, dintr-un sătuc din ţară. Nu ştiu ce implicaţii avea, experienţă în domeniu nu avea, să spună Ionel Chiriţă ce a urmărit cu acest contract.

Căci aveam o pagină a oraşului Hârşova, asiguram toată comunicarea cu locuitorii cerută de lege.“, a mai completat edilul. Dacă instanţa va decide, definitiv şi irevocabil, că societatea are dreptate şi va obliga administraţia locală la plata penalităţilor, atunci primarul se îndrepta împotriva celor doi foşti edili, să răspundă ei pentru această pagubă, nu cetăţenii.

„Dacă oraşul va fi păgubit, printr-o decizie definitivă, îi voi chema pe cei doi foşti primari să plătească ei suma. Nu ştiu de ce n-au prestat serviciile. Ce a fost în mintea celor doi foşti primari! Sunt penalităţi acumulate în perioada 2008-2018, e imposibil să plăteşti aceşti bani. Mă voi judecata cu ei până la ultima resursă, iar dacă instanţa le va da dreptate, îi voi chema pe cei doi să răspundă, nu pe cetăţenii oraşului Hârşova. Când am văzut acest contract moştenit, am spus din start că este o golăneală juridico-financiară. Unul a încheiat-o, altul a continuat-o“, a conchis Ionescu.

Copie la indigo! Alte primării, păcălite de Impact Com

Primăria Hârşova nu este singura administraţie locală păcălită de această firmă. De exemplu, o altă administraţie locală din Vrancea, Homocea, se confruntă cu exact aceeaşi situaţie. Contract şi clauze identice semnate tot pe ghenunchi, fără prestări servicii, cu penalităţi acumulate de-a lungul anilor de ordinul miilor de euro. Şi în acest caz, conducerea urbei se luptă să scape de debit.

Potrivit presei centrale, fostul primar al comunei Homocea, împreună cu alţi edili de oraşe şi comune din ţară, care se pare au încheiat la rândul lor contracte păguboase pentru bugetele localităţilor, s-au adresat Parchetului din Topliţa-Harghita, solicitând efectuarea de cercetări faţă de această firmă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Cercetarea penală in rem a arătat faptul că “fapta nu există” şi dosarul a fost clasat.

Cu afaceri şi în Franţa!

Societatea Impact Com SRL, cu sediul în Platoneşti, Harghita, a fost înfiinţată în 13 decembrie 2003, are ca administrator pe Mihail Dragoş Coşarcă, iar la asociaţi apare numele lui Florin Daniel Jabenitea. În 2017, cifra de afaceri a fost de 137.415, în 2016-402.169, iar în 2015-257.555. Mihail Dragoş Coşarcă s-a făcut cunoscut şi în Franţa, în Cagnes Sur Mer, acolo unde a înfiinţat o societate, în anul 2010. Este vorba despre SARL SAAD EUROPE, cu acelaşi domeniu de activitate. Firma apare ca radiată în mai 2018.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
adunat din informatii luate de pe net. Dar o hotarare judecatoreasca ati cerut primarului? Sau, macar pentru a bifa - ati contactat firma pentru un punct de vedere?
1
0
nu ai realizat nimic nici macar pe BEICAi nu ai reusit sa-l dai afara DIN SPITAL salariul platit degeaba pe scarpinat la coaie dar nici nu avem pe cine mai vota jos NADRAG SI PELELUNGA
0
0
Este vizibil cum toata lumea din oras te uraste si abia vrea sa scape de tine.tu inca traiesti in alta lume ,lumea trepadusilor in care pentru un salariu o pozitie si un serviciu mai bun te pupa in anus.normal ca iti place acum dar vei vedea la alegeri ca aceasta placere se va transorma in esec total.Traiasca primarul ZEUS!HA HA HA!
7
0
Baaa hahalerelor astia care va dati mari dezamagiti, ca ati votat in 2016 cu primaru si ca nu o sa l mai votati, terminati draq odata cu vrajeala asta. Cine e dazamagit ca nu mai e Calistru politist? Ha ha.Dezamagiti ca ce? Ca nu mai aveti voi acces la vaca de muls? Ne Ati inebunit dreaq cu excursia aia. Ce e atat de senzational? Sunteti disperati rau. La munca cu voi!!!!
0
9
Sa vedem de unde platesti excursia in America, salariile lui Calistru. In 2020 cu ce minciuni o sa mai iesi pe strada.
11
3
Bravo domnule primar ca vati descurcat mai bine decit mine cu proiectele ,va rog pe aceasta cale sa mi dati si mie citeva sfaturi pentru cum sa accesez si eu niste proecte
3
8
Felicitari pentru tot ce faceti sunteti un om bun si cu o educatie aleasa ,nu va lasati intimidat de toti trepadusi
3
10
COMENTARII ASA A PIERDUT PROCESUL SI CU FRAIERUL DE BEICA SI A PRIMIT NISTE BANI NEMUNCITI IAR ACUM SE SCARPINA IN CUR SI LA OUA PRIN CURTEA SPIT OR HVA SI ARE CATAMAI SALARIUL NU ESTE BUN DE NIMIC NU AI FOST IN STARE SA L DAI AFARA DOMN PRIMAR CIT TE SPIONEAZA EL SI PE TINE SI PE ZIDARU B SUCCES
4
4
Aveti grija dragi harsoveni pt anul 2020 cu cine votati, am inteles dl. IONESCU NUUU! Dar nici dna fost judecator Pielelunga ca si ea e la fel ca dl. Ionescu. Asadar deschide-ti ochii si ganditi cu creierul.
10
8
Constantinescule stai linistit ca chiar daca tiai cerut reabilitarea tot un pedofil esti si o sai sugi urechile lui gurgu mult si bine
8
3
Viorele mai ai 624 de zile si te intorci sa pazesti digul ca sa nu-l gaureasca chitanii. Si cu furaciunle lui domnul Nadrag ne-ai aburit si in campanie ca a furat 70 de miliarde si au trecut 27de luni de mandat si nu s-a adeverit nimic. Spune-ne mai bine cum este cu camionul cu excursia in AMERICA cu angajarea finului Capbun cu tribunele de la Generala cu procesul care l-ai pierdut cu DIA si Calistru si a platit Primaria. Spune la lume de astea actuale numai dezgropa morti.
18
10
Cirita doua apartamente in bucuresti ,7 vile la durau ,cerea spagi de sau speriat cetateni acelui oras ,nadrag un strungar usor de manipulat ,.beica un sofer meneger de spital,brateanu un hot fara pereche ,pelelunga contracte cu primaria si ia saraca o pensioara pe caz de boala de 14000 niste excroci
14
5
Cipanezii au subt bugetul ! Au angajat toti semianalfabetii pe concursuri Guvernamentale aranjate de Scupra !
6
1
cunosc f bine problema acestei societati. nu doar primaria harsova are probleme, ci sute de alte uat-uri din tara platesc bani acestor tepari. ar trebui sa se sesizeze autoritatile in privinta contractelor paguboase pe care acesta societate le are la nivel NATIONAL, nu doar local.
10
0
Nadrag si Chirita la puscarie
12
6
In ritmul asta mai iei 2 mandate.Felicitari
13
7
Tot in judet si la Stejaru situatia e aceiasi. Contractele cu firma asta sunt date cu dedicatie. Nu au facut absolut nimic pentru banii pe care ii cer si instantele judeca numai in beneficiul lor. Ce escrocherie mai e si cu firma asta. Contractele facute acum multi ani sa nu poata fi desfiintate. Cine a profitat de incheierea lor? Poate verifica parchetul.
12
0
Bravo acestui primar ca le-a taiat macaroana.Si la Casimcea e aceeasi problema. Se tot judeca si pierd pentru ca au fost facute contracte cu aceasta firma foarte paguboase in urma cu multi ani. Si acum vin facturi cu droaia. Cred ca a fost o firma de partid. Cineva a tras sfori ca unele primarii sa faca aceste contracte prin anii 2008. Sa plateasca cine a facut golaneala.
16
8
Instantele de judecata sunt de multe ori surprinzatoare ! M-am confruntat cu acest aspect ! Te duci sa iti faca dreptate si te gasesc vinovat ! Se judeca mai bine pe timpul lui Stefan cel Mare, Mihai viteazu, Mircea cel Batran, etc.
21
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272